2016-07-02 22:11:09
Φωτογραφία για Όταν δεν μπορείς να διαχωρίσεις την προσωπική από την επαγγελματική ζωή
Κάθε άνθρωπος εξυπηρετεί διάφορους ρόλους στην πορεία της ζωής του. Ανάλογα με το που βρίσκεται επιλέγει τον “ρόλο” που θα υιοθετήσει. Πιθανά θα έχει τον ρόλο της κόρης, της φίλης, της μητέρας, της εργαζόμενης. Υπάρχουν πολλά μέρη (όψεις και ιδιότητες του εαυτού μας) που δεν γνωρίζουμε συνειδητά. Τα μέρη εξελίσσονται και αναπτύσσονται ανάλογα με τις ψυχολογικές μας τάσεις και τα συναισθήματά μας, για το λόγο αυτό δεν επικοινωνούμε συνειδητά με όλα τα μέρη.

Κάθε φορά που ταυτιζόμαστε με ένα ρόλο, ξεχνάμε τους υπόλοιπους και μέχρι να το συνειδητοποιήσουμε αυτό, ανασύρουμε εμπειρίες για να το εντείνουμε. Οι άνθρωποι έχουμε το εξής πρόβλημα: δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τους ρόλους μας. Προσπαθούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Θέλουμε να είμαστε πολλοί ρόλοι την ίδια στιγμή. Όμως αυτό είναι ανέφικτο!

Δεν έχουμε μάθει να διαχωρίζουμε τους ρόλους μας, με αποτέλεσμα να χάνουμε όμορφες στιγμές από τη μέρα μας. Προσελκύουμε και τελικά φέρνουμε στη ζωή μας, άσχημες καταστάσεις και εμπειρίες για να μάθουμε το “μάθημα” μας, που δεν είναι άλλο από το να βάζουμε όρια. Όταν συνειδητοποιείς τι συμβαίνει όμως δεν χρειάζεται να πάρεις την ίδια εμπειρία ξανά! Μπες στη δράση και διαμόρφωσε τη ζωή σου, όπως εσύ θέλεις.


Το πιο σημαντικό είναι να μάθεις να εναλλάσσεις τους “ρόλους” σου, ανάλογα με την κατάσταση και τις συνθήκες. Όταν βρίσκεσαι στο γραφείο είσαι μόνο επαγγελματίας και εργαζόμενη, όταν είσαι στο σπίτι είσαι μόνο μητέρα, η δουλειά έχει μείνει στο γραφείο. Όταν είσαι με την παρέα σου είσαι φίλη, δεν είσαι εργαζόμενη ούτε κόρη, ούτε μητέρα. Μόλις εφαρμόσεις αυτό τον κανόνα θα γίνεις πολύ πιο παραγωγική και αποδοτική σε ό,τι αναλαμβάνεις.

Η εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή ή φόρμουλα επιτυχίας. Με κατάλληλο coaching και ενδοσκόπηση εμφανίζονται οι παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή του καθενός. Αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης μας, ίσως βρούμε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικού και προσωπικού χρόνου.

Χρειάζεται να πάρουμε αποστάσεις από το πρόβλημα, για να συνειδητοποιήσουμε τις πραγματικές του διαστάσεις και να σκεφτούμε τι αλλαγές μπορούμε να κάνουμε για να ρυθμίσουμε καλύτερα το χρόνο μας. Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ισορροπίες και φυσικά διαφορετικές ανάγκες από τους άλλους, συνεπώς λειτουργούν διαφορετικά πράγματα στον καθένα.

Κάποιες πρακτικές συμβουλές για να μπείτε στη διαδικασία εξισορρόπησης:

1) Ποια μοτίβα επαναλαμβάνετε στη ζωή σας;

Εντοπίστε συνειδητά τι προκαλεί συγκρούσεις στη διάρκεια της μέρας και σκεφτείτε εναλλακτικές στρατηγικές αντιμετώπισης

2) Κάντε σαφή τα όριά σας

Είναι δύσκολο, αλλά απαραίτητο το να θέτουμε σαφή όρια ανάμεσα στις επαγγελματικές μας δραστηριότητες και τον προσωπικό μας χρόνο. Θα αποδειχτεί μια πολύ αποτελεσματική τακτική εξισορρόπησης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής

3) Προσωπικός χρόνος

Η εξασφάλιση προσωπικού χρόνου είναι πολύ σημαντική για την ευημερία μας και απαραίτητη. Ο ποιοτικός χρόνος κάνει τη διαφορά και ανεβάζει σημαντικά τα επίπεδα ενέργειας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

4) Ιεραρχείστε τις προτεραιότητες σας

Κάθε μέρα αφιερώνουμε χρόνο στις δραστηριότητες που θεωρούμε πιο σημαντικές, για να νιώθουμε πιο ευτυχείς.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ