2016-07-04 16:07:06
Φωτογραφία για Μετρό Αθήνας: Οριστικά ως Δημόσιο Έργο η δημοπράτηση της Γραμμής 4 ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ
Το νέο μεγάλο έργο της Αττικό Μετρό

Ο κύβος ερρίφθη για το μεγαλύτερο έργο Μετρό όλων των εποχών για την Αθήνα, τη Γραμμή 4 και συγκεκριμένα για το τμήμα ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ.

Σύμφωνα με πολύ έγκυρες πηγές του ypodomes.com το Υπουργείο Υποδομών "κλείδωσε" την κατασκευή του ως δημόσιο έργο, τελειώνοντας μια περίοδο αβεβαιότητας σχετικά με την πηγή χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ έχουν δεσμευτεί 400εκ.ευρώ ενώ το υπόλοιπο ποσό των περίπου 1 δις ευρώ θα καλυφθεί από την ΕΤΕπ η οποία φαίνεται να είναι διατεθειμένη να καλύψει μέχρι και το 75% του συνολικού κόστους του έργου.

Η δημοπράτηση του έργου πάντως από την αρχική δέσμευση για το καλοκαίρι μετατίθεται για "μέχρι το τέλος του έτους".

Αυτό σύμφωνα με τις πηγές του ypodomes.com οφείλεται στην μελετητική ανωριμότητα τμήματος του έργου και συνδέεται με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, τις οριστικές μελέτες που γίνεται αγώνας να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.


H πρώτη φάση της δημοπράτησης ξεκινά με τη φάση της προεπιλογής, και εντός του 2017 εκτιμάται πως θα υπάρξει ανάδοχος μέσα από την κατάθεση των οικονομικών προσφορών, με τα έργα να μπαίνουν στην κατασκευαστική περίοδο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

ΤΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ

Στο έργο περιλαμβάνεται η μελέτη και κατασκευή του Α ́ τμήματος της Γραμμής 4, ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ, η κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού, η προμήθεια, εγκατάσταση, δοκιμές και θέση σε λειτουργία του αναγκαίου εξοπλισμού του έργου καθώς και η προμήθεια τροχαίου υλικού.

Επίσης στο αντικείμενο περιλαμβάνεται η κατασκευή νέου Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ) και νέου κτηρίου Συντήρησης και Επισκευών Συρμών στο αμαξοστάσιο Σεπολίων

Πρόκειται να κατασκευαστεί τμήμα γραμμής, μήκους 12,3 χλμ που περιλαμβάνει 14 σταθμούς. Το έργο χαρακτηρίζεται από το ΥΠΟΜΕΔΙ ως έργο μεγάλης σπουδαιότητας, λόγω της φύσης του, καθόσον, κατά τη λειτουργία του, απαιτείται "η ασφαλής μετακίνηση χιλιάδων επιβατών".

Το κόστος του έργου είναι 1, 4 δις ευρώ ενώ όπως έχει αποφασιστεί για τη διάνοιξη θα χρησιμοποιηθεί ΤΜΒ, δηλαδή Μετροπόντικας. Το έργο είναι περίπλοκο από τη φύση του καθώς η διάνοιξη σηράγγων και σταθμών  θα γίνει σε πυκνοκατοικημένο αστικό περιβάλλον,

Στα εξειδικευμένα συστήματα περιλαμβάνονται :

-Το σύστημα αερισμού σηράγγων Μετρό

-Το σύστημα ισχύος έλξης

-Η σιδηροδρομική επιδομή του έργου

-Το σύστημα σηματοδότησης τύπου CBTC

-Το σύστημα συλλογής κομίστρου με έξυπνες κάρτες

-Η προμήθεια και θέση σε λειτουργία 14 συρμών χωρίς οδηγό

-Σταθμοί με με πετάσματα και θύρες ασφαλείας στις αποβάθρες

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Οι 14 σταθμοί που θα κατασκευαστούν είναι οι:

ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΚΥΨΕΛΗ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΑΚΑΔΗΜΙΑ (σύνδεση με σταθμό Πανεπιστήμιο Γραμμής 2), ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ (σύνδεση με γραμμή 3), ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΝΗΑΡ ΗΣΤ, ΙΛΙΣΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΓΟΥΔΗ.

Αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της δημοπράτησης (πράγμα απίθανο για έργο Μετρό) τα έργα θα ξεκινήσουν προς το τέλος του 2017 και θα ολοκληρωθούν 7 χρόνια αργότερα, το 2025 όπου και αρχικά οριοθετείται η λειτουργία του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4.

Είναι πάντως η πρώτη φορά που Υπουργείο Υποδομών (και η Αττικό Μετρό) επιχειρούν να δημοπρατήσουν έργο Μετρό στην Αθήνα μετά από 8 χρόνια (τελευταία δημοπράτηση ήταν στο τέλος του 2008 με την επέκταση προς Πειραιά). Αξίζει να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο έργο είναι το μεγαλύτερο project όλων των εποχών για την Αττικό Μετρό, ξεπερνώντας σε κόστος ακόμα και την βασική κατασκευή των γραμμών 2 και 3 που λειτούργησαν το 2000.

Με τη λειτουργία της Γραμμής 4 το δίκτυο του Μετρό της Αθήνας θα μετρά 79 σταθμούς, χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν άλλα μελλοντικά έργα (επεκτάσεις γραμμών 1 και 2). Τώρα το ενδιαφέρον περιστρέφεται στην ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού αλλά και αν το Υπουργείο καταφέρει να βρει χρηματοδότηση για τις επεκτάσεις της Γραμμής 4 προς Εθνική Οδό, Άνω Ηλιούπολη και Περισσό.

Όπως είναι γνωστό και οι 3 επεκτάσεις έχουν μπει στην ειδική διαδικτυακή πύλη της Κομισιόν για έργα που επιχειρούν να βρουν χρηματοδότηση από την Παγκόσμιο Επενδυτική Κοινότητα. Σε κάθε περίπτωση εφόσον τελικά έχουμε τη δημοπράτηση θα πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο σταθερής τροχιάς όλων των εποχών για την Αθήνα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ