2016-08-25 14:45:39
Φωτογραφία για Διαψεύδεται ότι η Άννα Κορακάκη δεν προσκλήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο
Στην πόλη της Καστοριάς έφθασαν αργά χθες το βράδυ οι πρώτοι 29 πρόσφυγες από τη Συρία που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο σε προάστιο της πόλης Η άφιξή τους στην ακριτική πόλη και η φιλοξενία τους σε ξενοδοχείο γίνεται με την ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία έχει αναλάβει το κόστος φιλοξενίας με σύμβαση που έχει υπογράψει με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου.

Οι πρόσφυγες, που ήδη πέρασαν το πρώτο τους βράδυ στην Καστοριά, καθώς και οι επόμενοι 29 που αναμένονται στην πόλη αργά το απόγευμα, προέρχονται από τα κέντρα φιλοξενίας στο Δερβένι, στα Βασιλικά και το Ωραιόκαστρο. Έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία των αιτήσεων και βρίσκονται στο στάδιο της μετεγκατάστασής τους σε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Το μεσημέρι, κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Σωτήρη Αδαμόπουλο, ο οποίος εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς της Ύπατης Αρμοστείας αναφορικά με το σχέδιο φιλοξενίας προσφύγων στην Καστοριά.


Πριν από έναν μήνα, κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας περιόδευσε στις Π.Ε. Γρεβενών, Καστοριάς, και Φλώρινας, όπου επόπτευσε ξενοδοχειακές μονάδες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για φιλοξενία προσφύγων. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα δραστηριοποιούνται στην ορεινή περιοχή των Γρεβενών καθ' οδόν προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.

Οι υπεύθυνοι της Ύπατης Αρμοστείας επέλεξαν μονάδες που με βάση της άδεια λειτουργίας τους διαθέτουν τουλάχιστον 40 κλίνες και υπέγραψαν συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες τους. Στις συμβάσεις προβλέπεται ημερήσια αποζημίωση 23ευρώ/άτομο, ενώ με ρητό τρόπο γίνεται σαφές ότι στην παραπάνω τιμή περιλαμβάνεται η παροχή πρωινού, μεσημεριανού και βραδινού γεύματος.

Σε κάποιες περιπτώσεις, που οι χώροι φιλοξενίας βρίσκονται μακριά από πόλεις και δεν υπάρχει συγκοινωνία, ζήτησαν από τους ξενοδόχους, σε συνεργασία με λεωφορειούχους των περιοχών, να υπάρξει συγκοινωνιακή πρόβλεψη ώστε κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι πρόσφυγες να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα προς τα αστικά κέντρα για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων είναι διάρκειας έξι μηνών με δυνατότητα αυτόματης ανανέωσης για επιπλέον έξι μήνες.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ