2016-09-07 08:58:25
Φωτογραφία για Μπάχαλο με τις προμήθειες στα νοσοκομεία!
Αιμίλιος Νεγκής - Virus.com

Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά. Στις 8 Αυγούστου δημοσιεύτηκε ο νέος νόμος 4412 για τις προμήθειες του δημοσίου, αλλά έκτοτε τα νοσοκομεία του ΕΣΥ κάνουν προκηρύξεις διαγωνισμών, με βάση διατάξεις νόμων και Προεδρικών Διαταγμάτων, που έχουν καταργηθεί! Πρώτη Φορά Αριστερά Εμείς είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει την κυβέρνηση και δη τον αρμόδιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων Παύλο Πολάκη. Στις 4 Απριλίου 2016, είχαμε αποκαλύψει ότι έρχονται ανατροπές στις προμήθειες των νοσοκομείων από την εφαρμογή μίας νέας κοινοτικής οδηγίας. http://virus.com.gr/anatropes-stis-promithies-ton-nosokomion/.

Μάλιστα, λέγαμε από τότε ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι υπουργείο Υγείας και Επιτροπή Προμηθειών Υγείας δείχνουν να «κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου»… Και επιβεβαιωθήκαμε πλήρως με τη γκάφα των νοσοκομείων να προκηρύσσουν διαγωνισμούς που είναι εξαρχής άκυροι!


Η σχετική Οδηγία λοιπόν 2014/24/ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις, η οποία υιοθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2014, έπρεπε να έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι τις 18 Απριλίου. Επειδή όμως εδώ είναι Ελλαδιστάν, αυτό έγινε με καθυστέρηση 4 μηνών με τον Ν. 4412, ο οποίος δημοσιεύτηκε στις 8-8-2-2016.

Πρόκειται για ένα τερατώδη σε μέγεθος νόμο, καθώς εκτείνεται σε περισσότερες από 300 σελίδες! Ο νόμος δεν αφορά μόνο τις προμήθειες των υπηρεσιών υγείας, αλλά του Δημοσίου συλλήβδην και ανάμεσα στα άλλα προβλέπει τρεις μεγάλες αλλαγές:

Κατάργηση τεχνικών προδιαγραφών. Η Οδηγία προβλέπει ότι οι τεχνικές προδιαγραφές, που μέχρι πρότινος υπήρχαν στις διακηρύξεις, πρέπει να έχουν τη μορφή επιδόσεων ή λειτουργικών απαιτήσεων . Δηλαδή, στη διακήρυξη ο φορέας (νοσοκομείο, ΥΠΕ, Επιτροπή Προμηθειών Υγείας) πρέπει να περιγράφει τις λειτουργικές του ανάγκες, βάσει των οποίων θα πρέπει να αξιολογούνται οι προσφορές των προμηθευτών.

Απόρριψη προσφοράς. Η Οδηγία προβλέπει ότι ο φορέας υλοποίησης του διαγωνισμού δεν μπορεί να απορρίψει μία προσφορά με το αιτιολογικό ότι αυτή δεν πληροί τις προδιαγραφές, εφόσον ο προμηθευτής μπορεί να τεκμηριώσει ότι οι λύσεις που προτείνει, πληρούν κατά ισοδύναμο τρόπο τις απαιτήσεις που καθορίζονται από τις προδιαγραφές.

Τέλος στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Το άρθρο 67 της Οδηγίας ορίζει ότι οι αναθέτουσες αρχές βασίζουν την ανάθεση των δημόσιων συμβάσεων στην πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.

Τόσους μήνες λοιπόν τόσο η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας όσο και το υπουργείο Υγείας δεν έχουν κάνει τίποτε προκειμένου να ενημερώσουν τις υπηρεσίες των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών, ώστε να προετοιμαστούν για την εφαρμογή των αλλαγών.

Έτσι, φθάσαμε στο μπάχαλο, που αναφέραμε στην αρχή. Τις τελευταίες ημέρες αρκετά νοσοκομεία (Λακωνίας, Μολάων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεαγένειο Θεσσαλονίκης κ.ά.), έχοντας προφανώς πλήρη άγνοια, προχωρούν στη δημοσίευση διακηρύξεων, οι οποίες βασίζονται σε νόμους και Π.Δ., που έχουν καταργηθεί από τον νέο νόμο. Δηλαδή, είναι άκυρες!

Άγνοια επικρατεί όμως και μεταξύ των προμηθευτών. Ήδη, πάντως, ο αρμόδιος σύνδεσμός τους (ΣΕΙΒ) ετοιμάζει ειδική ημερίδα ενημέρωσης των μελών του για τις επιπτώσεις του νέου θεσμικού πλαισίου.

Σας άφησα το καλύτερο για το τέλος: Το Δεκέμβριο, τα μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) ενέκριναν σχετική εισήγηση του Παύλου Πολάκη, εξουσιοδοτώντας τον να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στον τελικό σχεδιασμό και την υλοποίηση αλλαγών στο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων. Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ: http://virus.com.gr/ta-pano-kato-stis-promithies-theli-na-feri-o-polakis/

Εύλογα, αναρωτιέται κανείς: Τι είδους αλλαγές ετοιμάζει 10 μήνες τώρα ο κ. Πολάκης, αφού από το… 2014 ήταν γνωστό ότι από τον Απρίλιο του 2016 πρέπει να εφαρμοστεί η νέα Οδηγία, που αφορά όλες τις προμήθειες του Δημοσίου. Δύο τινά συμβαίνουν: Είτε ο κ. Πολάκης και το επιτελείο του είχαν πλήρη άγνοια, είτε γνώριζαν, αλλά επιδίωκαν να εφαρμόσουν ξεχωριστό θεσμικό πλαίσιο. Πραγματικά, δεν ξέρω ποιο είναι χειρότερο…

Το γελοίον του πράγματος είναι ότι, το τελευταίο διάστημα, το περιβάλλον του διαρρέει στον Τύπου πληροφορίες ότι ετοιμάζει νομοσχέδιο για το θέμα. Αλλά αυτό αργεί και δεν θα παρουσιαστεί πριν τα τέλη του 2016!

Επί της ουσίας, το θέμα μας δεν είναι οι ερασιτεχνισμοί του κ. Πολάκη. Αλλά τι θα γίνει με τις προμήθειες στα νοσοκομεία, στις οποίες προφανώς υπάρχει αδιαφάνεια, δεν διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός, ούτε η ποιότητα υλικών και υπηρεσιών. Τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούν να προμηθεύονται ακριβότερα από τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό.

Προφανώς, λοιπόν, επειδή τα δεν θα μπορούν να εφαρμόσουν τον νέο νόμο, δεν θα κάνουν διαγωνισμούς και θα αγοράζουν όλα τα υλικά και τις υπηρεσίες με πρόχειρους διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις!

Κατά τα άλλα, ο κ. Πολάκης θέλει να πατάξει τη διαφθορά! Μα για να πετύχεις κάτι τέτοιο δεν αρκεί να το θέλεις ούτε φυσικά να ρίχνεις μπαλοθιές στον αέρα. Πρέπει και να γνωρίζεις. Και δυστυχώς, επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι η ασχετοσύνη των κυβερνώντων δεν έχει όρια…
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ