2016-10-07 16:13:18
Φωτογραφία για Κύπρος: Τα προβλήματα του νοσοκομείου Κυπερούντας συζήτησε η Επ. Υγείας της Βουλής
Με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις προσπάθειες αναβάθμισης του νοσοκομείου Κυπερούντας ασχολήθηκε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας της Βουλής, την Πέμπτη.

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι «αυτή η κυβέρνηση, δια στόματος του ίδιου του Προέδρου του Νίκου Αναστασιάδη, έχει δείξει το τεράστιο ενδιαφέρον της για την ευρύτερη περιοχή του Τροόδους».

Για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό, πρόσθεσε, «έχει μπει κονδύλι πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο της Κυπερούντας ως επίσης και κονδύλι για την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων». Υπάρχουν κάποια προβλήματα, αναγνώρισε, «τεχνοκρατικά, όχι σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων γιατί αυτές έχουν ληφθεί, τα οποία ευελπιστούμε ότι εντός 15 ημερών θα ξεπεραστούν για να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου».

Σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ «το νοσοκομείο της Κυπερούντας έχει μερικώς αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια
. Έχουν γίνει κάποια έργα, όμως αυτό το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί η δημιουργία της πνευμονολογικής κλινικής, να ενταχθεί το νοσοκομείο της Κυπερούντας, το οποίο γίνεται πλέον Περιφερειακό Νοσοκομείο Τροόδους και θα εξυπηρετεί όλες τις κοινότητες της περιοχής, στο ΓεΣΥ ως αυτονομημένη νοσοκομειακή μονάδα πλήρης για να μπορέσει ανεξάρτητα από τα νοσοκομεία της πόλης, να υπηρετήσει τις ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας ποιότητας όλων των κατοίκων της περιοχής Τρόοδους».

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «για ακόμα μια φορά διαπιστώσαμε ότι σ` αυτόν τον τόπο το `λέμε και ξελέμε` γίνεται αξίωμα». Από τη μια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξαγγέλλει ενίσχυση, αναβάθμιση του νοσοκομείου Κυπερούντας και από την άλλη διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει τα έργα, στοιχειωδώς μάλιστα, αλλά αυτή τη στιγμή δυστυχώς βρίσκονται βραχυκυκλωμένα στο Τμήμα Δημοσίων Έργων και στην Επιτροπή Αλλαγών ώστε να εξευρεθεί λύση για να μπορέσουν να προχωρήσουν τα σχετικά έργα που αφορούν την αναβάθμιση, είπε.

Διαβεβαίωσε τις κοινότητες της περιοχής Πιτσιλλιάς και τον κόσμο της υπαίθρου ότι το ΑΚΕΛ, η κυπριακή αριστερά, «θα βάλει ράχη και θα σταθεί με ευθύνη» στα προβλήματα μικρά ή μεγαλύτερα.

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Αδάμος Αδάμου προειδοποίησε ότι υπάρχουν νέα περιστατικά φυματίωσης που αφορούν κυρίως αλλοδαπούς πολλά από τα οποία είναι ανθεκτικά στις θεραπείες που δίνουμε σήμερα με αποτέλεσμα να υπάρχει μείζον πρόβλημα. «Γι αυτό είναι αδήριτη ανάγκη, είναι εντελώς απαραίτητο να αναβαθμιστεί κτιριακά η φυματιολογική κλινική», είπε. Πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο να νοσηλεύονται ασθενείς για ανθεκτικές μορφές φυματίωσης σε τέτοιο χώρο, με κίνδυνο να μεταδώσουν και την ασθένεια στους άλλους νοσηλευόμενους που έχουν ανταποκρινόμενες στη θεραπεία μορφές φυματίωσης.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία προσφορών ανέφερε ότι αναγκάστηκαν οι υπηρεσίες να ακυρώσουν τη διαδικασία προσφορών αφού η εκτίμηση των αρμοδίων ήταν για κόστος ύψους €2,5 εκ. ενώ οι προσφορές των δύο ενδιαφερομένων ήταν €3,5 εκ.  Πρόσθεσε ότι τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τους εργολάβους.

Ο κ. Αδάμου είπε ακόμη ότι ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων και υπενθύμισε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνη €1,7 εκ.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «ξέρω πολύ καλά ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί οι ξεχασμένοι κάτοικοι των ορεινών περιοχών δεν ενδιαφέρουν πολλούς, δεν είναι στις προτεραιότητες δυστυχώς καμιάς κυβέρνησης, ούτε της σημερινής». Χρειάζεται άμεση στήριξη το νοσοκομείο Κυπερούντας, είπε, προσθέτοντας ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία να αναβαθμιστεί μέσα στο πολύπλοκο θέμα του ΓεΣΥ.

Αναφέρθηκε σε περίπτωση που διηγήθηκε ο Κοινοτάρχης Αμιάντου κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ότι πρόσφατα παιδάκι χτύπησε στο μάτι του και μεταφέρθηκε το απόγευμα στο νοσοκομείο Λεμεσού και στις 1030 το βράδυ οι γονείς του παιδιού πήραν τηλέφωνο τον κοινοτάρχη για να βρει γιατρό για να δει το μωρό τους. «Οι δεσμεύσεις μπορεί να έγιναν και ανέκδοτο», είπε.

Σημειώνω τη συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων επί της ουσίας, ανέφερε. Αφήνω στην κρίση του κόσμου που μας ακούει γιατί δεν προχωρά η αναβάθμιση του νοσοκομείου της Κυπερούντας, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Γεώργιος Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν θα επικεντρωθώ στην μετονομασία του Νοσοκομείου και τις κτιριακές του εγκαταστάσεις». Πρέπει, πρόσθεσε, «να δούμε τη λειτουργία του νοσοκομείου, την αναβάθμιση και την στελέχωση και υπάρχει τρόπος».

Εφόσον υπάρχει συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Πανεπιστημίου και έγκριση να χρησιμοποιούνται διάφορα νοσοκομεία για εκπαίδευση φοιτητών της ιατρικής, ανέφερε, «δεν βλέπω κανένα λόγο να μην παραχωρεί και να εντάσσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το Νοσοκομείο Κυπερούντας».

Το Πανεπιστήμιο, είπε, «είναι διατεθειμένο να στέλνει 5 φοιτητές της ιατρικής για συνεχόμενη εκπαίδευση, είναι διατεθειμένο επίσης να υποστηρίξει αριθμό ιατρών με έξοδα δικά του για μεταπτυχιακό».

Την αισιοδοξία του ότι «ξεκινάει μια καινούρια μέρα για το αυτόνομο νοσοκομείο Τροόδους» εξέφρασε ο Κοινοτάρχης Κυπερούντας Γιώργος Παναγιώτου, λέγοντας ότι εκφράστηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στήριξη στις κοινότητες του Τροόδους. «Ελπίζουμε ότι σύντομα θα ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα νομότυπα έτσι ώστε να μεταφερθούν από τα λόγια στην πράξη οι εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ