2016-10-08 15:28:13
Φωτογραφία για Κύπρος: Ούτε οικονομικός έλεγχος στη ΣΚΤ από τον Γεν. Ελεγκτή
 Νέους περιορισμούς στην ελεγκτική υπηρεσία βάζει ο ΔΗΣΥ. Μετά το φρένο που επιχείρησε να βάλει στον Γενικό Ελεγκτή για να διενεργεί διαχειριστικούς ελέγχους στον Συνεργατισμό, με νέα πρόταση νόμου σταματά και τον οικονομικό έλεγχο.

Και όλα αυτά εν αναμονή της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος θα αποφανθεί κατά πόσο παραβιάζονται πρόνοιες του Μνημονίου και της συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ).

Βάσει του Μνημονίου η ΣΚΤ θα πρέπει να αφεθεί να λαμβάνει μόνη τις επιχειρηματικές αποφάσεις της, χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση. Σύμφωνα με τη νέα πρόταση νόμου με την οποία τροποποιείται ο νόμος ομπρέλας, τη  στιγμή που η ΣΚΤ υπόκειται στην εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζα και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα πρέπει να υποβάλει τις οικονομικές της καταστάσεις στον Γενικό Ελεγκτή.


Πάντως την περασμένη Δευτέρα ο Γενικός Ελεγκτής είχε δηλώσει πως τον διαχειριστικό έλεγχο τον διεξάγει η Υπηρεσία του και τον οικονομικό έλεγχο τον διενεργούν ιδιώτες ελεγκτές αφού πάρουν τη συγκατάθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Είχε αναφέρει πως η πρόταση νόμου ουσιαστικά αφαιρεί την αρμοδιότητα του διαχειριστικού ελέγχου από τον Γενικό Ελεγκτή, ένας θεσμός χωρίς τον οποίο δεν θα υπάρχει ενημέρωση των πολιτών, έλεγχος και διαφάνεια.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αντικρούει τα επιχειρήματα του Ελεγκτή, επαναλαμβάνοντας στην πρόταση νόμου ότι η ΣΚΤ τίθεται υπό καθεστώς άνισης μεταχείρισης αναφορικά με τις εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητές της σε σχέση με άλλα τραπεζικά ιδρύματα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ