2016-11-06 02:10:25
Φωτογραφία για Πυροσβεστική: Πολλά συμβάντα – μικρές οι ζημιές φέτος στη Μαγνησία
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο διοικητής κ. Χαρ. Πόζογλου Από μεγάλο αριθμό συμβάντων, αλλά περιορισμένες καταστροφές, ζημιές και επιπτώσεις χαρακτηρίζεται η φετινή αντιπυρική περίοδος, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες, σε συνέντευξη τύπου, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, κ. Χαράλαμπος Πόζογλου και αφορούν το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Πόζογλου, η Π.Υ κλήθηκε να αντιμετωπίσει στο διάστημα αυτό, 955 συμβάντα, χωρίς ευτυχώς, κάποιο από αυτά να εξελιχθεί σε μια καταστροφική πυρκαγιά.

«Δόθηκε έτσι, η εντύπωση ότι η φετινή χρονιά ήταν μια από τις ηπιότερες των τελευταίων ετών, κι αυτό είναι λογικό, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν τα μεγάλα συμβάντα που κάνουν αίσθηση στην κοινή γνώμη» τόνισε ο διοικητής, προσθέτοντας ωστόσο, ότι για να επιτευχθεί αυτό το άριστο αποτέλεσμα, πέρα από τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες συνετέλεσε και ο υψηλός δείκτης ετοιμότητας στον οποίο διατηρήθηκε το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων του Νομού καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο.


Αναλυτικά στοιχεία

Αναλυτικά, βάσει των στοιχείων που γνωστοποίησε ο κ. Πόζογλου, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου σημειώθηκαν 179 υπαίθρια συμβάντα. Σε αυτά (αν αφαιρέσεις κανείς, τα 1.658,5 στρέμματα που αφορούν σε υπολείμματα καλλιεργειών), κάηκαν 1.356 στρέμματα, εκ των οποίων: 39,02 στρ. δάσους, 405,17 στρ, δασικών εκτάσεων, 99,7 στρ. χορτολιβαδικών εκτάσεων, 99,75 στρ. με βάλτους και καλαμιές και 693,57 στρ. γεωργικών εκτάσεων.

Όσον αφορά στις αστικά συμβάντα, καταγράφηκαν 426 αστικές πυρκαγιές, ενώ έγινε παρέμβαση σε 223 περιπτώσεις για παροχή βοήθειας και σε 127 για απεγκλωβισμό από ανελκυστήρα.

Παραδόξως ίσως, ο μήνας με τα περισσότερα συμβάντα, δεν είναι κάποιος καλοκαιρινός, αλλά ο Ιανουάριος, οπότε η Πυροσβεστική κλήθηκε να παρέμβει σε 127 συμβάντα. Ακολουθεί ο Αύγουστος με 110 συμβάντα, ο Ιούλιος με 107, ο Σεπτέμβριος με 104, ο Μάρτιος με 102 και έπονται οι υπόλοιποι μήνες.

«Αδύναμος κρίκος» η πρόληψη

Σύμφωνα με τον κ. Πόζογλου, για μια ακόμη χρονιά, η πρόληψη αποτέλεσε τον «αδύναμο κρίκο» ως προς την λειτουργία της Υπηρεσίας.

«Αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα, όσον αφορά στους καθαρισμούς πρανών στις οδούς, αλλά και στη συντήρηση υδατοδεξαμενών και κρουνών, που είναι υποχρεώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» τόνισε ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου, προσθέτοντας ότι οι χώροι όπου αντιμετωπίζουν προβλήματα διαχρονικά, αποτέλεσαν και το καλοκαίρι που πέρασε, σημείο αναφοράς. Πρόκειται – όπως είπε – για την αγροτική περιοχή του Αλμυρού με την καύση σιτοκαλαμιών, το Αλιβέρι με τα απορρίμματα και διάφοροι παραμελημένοι οικοπεδικοί χώροι με ξηρά χόρτα, διάσπαρτοι στο πολεοδομικό συγκρότημα, οι οποίοι εξακολούθησαν να αποτελούν προβληματικά σημεία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Προσοχή στα τζάκια

Ενόψει χειμώνα εξάλλου, ο διοικητής αναφέρθηκε στο θέμα των τζακιών και στα συχνά περιστατικά πυρκαγιών που ξεκινούν από τις καμινάδες. Όπως είπε, πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τον καθαρισμό τους, καθώς από τύχη μέχρι σήμερα, δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.

Εθελοντικές ομάδες

Τέλος, ο κ. Πόζογλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά των εθελοντικών ομάδων, τονίζοντας ότι οι πρέπει να τύχουν ευρύτερης κοινωνικής αναγνώρισης και ταυτόχρονα να αποτελέσουν φωτεινό παράδειγμα προς κάθε συμπολίτη, ο οποίος καλείται να ακολουθήσει το δρόμο της ανιδιοτελούς προσφοράς. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, τον Μορφωτικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο – Προστασίας Περιβάλλοντος – Εθελοντικής Πυρόσβεσης και Δασοπροστασίας Αγίου Βλασίου και στην Εθελοντική Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Πολιτικής Προστασίας Δ.Ε. Αγριάς – Δ. Βόλου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ