2016-11-07 18:29:08
Φωτογραφία για 10+1 τρόποι να σωθεί μια σχέση που καταρρέει
Κάποιος σοφός είχε κάποτε πει ότι «Ο έρωτας δεν είναι γραμμικός. Ο έρωτας κάνει κύκλους», ήτοι: το ότι πέρασε δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανάρθει –μπορεί απλώς να κάνει ένα διάλειμμα. Κάποτε όμως νιώθεις ότι ο έρωτας μετανάστευσε για πάντα, ότι όλες οι γέφυρες είναι μισογκρεμισμένες κι ότι το αδιέξοδο είναι αναπόφευκτο. Ωστόσο, πριν διαβείτε το κατώφλι του δικηγορικού γραφείου, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη ζωή σας προκειμένου να σώσετε ό,τι νομίζετε πως δεν σώζεται. Όπως Πώς να σώσω τον γάμο μου

Κανείς δεν μπορεί να μαντέψει τι γίνεται στο κεφάλι σου. Μίλα.

Ένα τεράστιο ποσοστό εκνευρισμού μεταξύ των ζευγαριών, προέρχεται από την αδυναμία ή την άρνησή τους να εκφράσουν όσα νιώθουν. Όταν βράζει κανείς στο ζουμί του θυμού του, προτιμά να απαντήσει «Τίποτα» στην ερώτηση «Τι έχεις;» και σωπαίνει πεισματάρικα περιμένοντας ο άλλος να μαντέψει μαγικά τι συμβαίνει στο κεφάλι του. Ναι, θα ήταν προτιμότερο να καταλαβαίνει από μόνος του και ναι, είναι εκνευριστικό που δεν καταλαβαίνει, αλλά κανείς δεν είναι στο κεφάλι μας, γι’ αυτό τα προβλήματα πρέπει να επικοινωνούνται.


…Και πες το με λίγα λόγια.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μια σχέση σε κρίση είναι πιθανότητα μια σχέση που κουβαλά παράπονα και θυμό. Γι’ αυτό, αξίζει τον κόπο να προσπαθεί κανείς να εκφράζει το παράπονό του σε 2-3 συγκεκριμένες φράσεις, αποφεύγοντας τα «πάντα έτσι κάνεις», «ποτέ δεν με υπολογίζεις», «δεν περίμενα τίποτα καλύτερο από ‘σένα» κ.ο.κ. Ο καλύτερος τρόπος για να λυθούν τα προβλήματα, είναι να λύνουμε ένα πρόβλημα τη φορά.

Κάνε το χιούμορ όπλο σου και «κόψε» το ύφος

Υπάρχουν φορές που μια αστεία γκριμάτσα ή ένα χοντροκομμένο αλλά διασκεδαστικό αστείο μπορεί να αποφορτίσει την ατμόσφαιρα πολύ αποτελεσματικότερα από μια προσβολή ή από το θυμωμένο χτύπημα της πόρτας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η απαξίωση, τα προσβλητικά λόγια και η υποτίμηση θα κάνουν το κλίμα πιο εχθρικό και θα πριονίσουν κι άλλο τις βάσεις της σχέσης σας.

Βάλε κόπο και μεράκι στα μικρά και καθημερινά

Είναι απορίας άξιο το πόσο εύκολα μπορεί να λυθεί μια παρεξήγηση και το πόσο πολύ μπορεί να ανέβει η πεσμένη διάθεση, με έναν καλό λόγο ή ένα χαδάκι. Οι ειδικοί λένε, ότι τα ζευγάρια που δεν περιορίζουν τη σωματικότητα μεταξύ τους, που αγκαλιάζονται, φιλιούνται και γενικώς δεν παύουν να είναι διαχυτικά, έχουν πιο ισορροπημένη σχέση από τα υπόλοιπα.

Κάντε σεξ (όχι πόλεμο)

Απλό, προφανές, πανάρχαιο: το σεξ λειτουργεί εκτονωτικά και αγχολυτικά, γι’ αυτό δώστε τόπο στην οργή, κάντε μερικές πονηρές σκέψεις, βρείτε την όρεξη και βάλτε ξανά το σεξ στη ζωή σας. Ίσως η αλλαγή που θα δείτε στη σχέση σας να είναι κάτι παραπάνω από σημαντική.

Δεν έχει μόνο ελαττώματα. Για θυμηθείτε…

Η τάση που όλοι λίγο-πολύ έχουμε όταν βρισκόμαστε σε μια σχέση που νιώθουμε πως αργοβουλιάζει, είναι να φτιάχνουμε νοερά τεράστιες λίστες με τα ελαττώματα του άλλου μας μισού και κάθε φορά που (πάλι!) κάτι εκνευριστικό ή «πληγωτικό» κάνει, να προσθέτουμε χαιρέκακα και παραπονιάρικα ένα ακόμα στοιχείο στη λίστα της οργής. Αν προσπαθούσαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να θυμηθούμε όλους τους λόγους που ερωτευτήκαμε αυτόν τον άνθρωπο, δεν θα λειτουργούσαμε καλύτερα μέσα στη σχέση;

Πάρε τον χρόνο σου

Όμως, η αλήθεια είναι ότι για να «κάνεις ένα βήμα πίσω», για να δείξεις νηφαλιότητα και κέφι και μεράκι και όρεξη για σεξ, μάλλον θα χρειαστείς λίγο χρόνο με τον εαυτό σου. Ένα μικρό διάλειμμα μπορεί να σας κάνει να δείτε τα πράγματα πιο καθαρά και να ξεδιαλύνετε αν το αδιέξοδο είναι αναπόφευκτο ή αν η κρίση είναι παροδική. Ένα Σαββατοκύριακο μπορεί να είναι αρκετό.

Δεν είναι ντροπή να παίρνεις την γνώμη ενός ειδικού

Ευτυχώς ο σύγχρονος τρόπος σκέψης έχει «ξεμπλοκάρει» τις παλαιολιθικές αντιλήψεις που θεωρούν τους ψυχαναλυτές και τους ψυχολόγους άχρηστους. Η γνώμη ενός ανθρώπου που –αν μη τι άλλο- έχει δει 400 περιπτώσεις σαν την δικιά σας, αποκλείεται να μην είναι χρήσιμη και οι συμβουλές του δεν μπορεί να μην έχουν κάτι να δώσουν στη σχέση σας. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να βρείτε τον τρόπο να φτιάξετε την κατάσταση, επισκεφτείτε μαζί ή ξεχωριστά έναν σύμβουλο γάμου –έστω δοκιμαστικά.

Πόσο καλά τα ‘χεις με τον εαυτό σου;

Πρέπει να λέμε αλήθειες, γι’ αυτό –ας μην κοροϊδευόμαστε: όταν δεν τα ‘χεις καλά με τον εαυτό σου, όλα σου φταίνε. Παραφράζοντας το δημοφιλές ιντερνετικό ρητό «Δεν μισείς τις Δευτέρες, μισείς τη ζωή σου», θα μπορούσαμε να πούμε «Δεν μισείς τη σχέση σου, μισείς τον εαυτό σου». Καμιά φορά, νιώθοντας μίζεροι μέσα στο πλαίσιο της καθημερινότητάς μας και βρίσκοντας τον εαυτό μας ανεπιτυχή και δυστυχή, τείνουμε να περιμένουμε από τη σχέση μας να μας δώσει όλη την ενέργεια και την αγάπη για ζωή που μας λείπει (γιατί έτυχε να μας τελειώσει το στοκ). Ίσως λοιπόν αξίζει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο, το πρόβλημα να ξεκινά από εμάς και να εκδηλώνεται στη σχέση μας κι όχι το αντίστροφο.

Μπες στη θέση του άλλου

Όλα τα είδη των σχέσεων έχουν ως θεμέλιο λίθο τους τις αμοιβαίες υποχωρήσεις, αφού τελειότητα δεν υπάρχει. Ίσως, λοιπόν, η ένταση να εκτονωνόταν και οι γέφυρες να ξαναχτίζονταν, αν όλοι προσπαθούσαμε να μπούμε στο μυαλό του άλλου μας μισού και να το αντιληφθούμε σαν έναν άνθρωπο με προβλήματα και ανάγκες.

Ως γονείς έχετε σίγουρα μαθητεύσει κι αριστεύσει στην κατανόηση και την υπομονή κι αυτή, ίσως είναι μια λαμπρή ώρα για practice.

Πώς φαντάζεσαι τη ζωή σου χωρίς το άλλο σου μισό;

Πριν πάρετε απόφαση ότι η κοινή σας ζωή με τον ή την σύζυγό σας έχει τελειώσει, βρείτε χρόνο, καθίστε μόνοι σας και ρωτήστε σοβαρά τον εαυτό σας: Θα είμαι καλύτερα χωρίς εκείνον; Προτιμώ μια ξεχωριστή ζωή; Βάλτε τα κάτω, ζυγίστε τα και δώστε τις απαντήσεις που ζητάει ο εαυτός (και ο γάμος) σας.

Κανείς δεν πέθανε από διαζύγιο και τα παιδιά μπορούν πάντα να έχουν μια τρυφερή, στενή σχέση και με τον γονιό που δεν μένει μαζί τους. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο να προσπαθήσει κανείς, με όσα μέσα διαθέτει…
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ