2016-11-08 17:45:22
Φωτογραφία για Υπεράκτια αιολική ενέργεια, προπομπός μιας οικονομίας χωρίς άνθρακα
Η υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί από τα 13 γιγαβάτ του 2015 στα 100 γιγαβάτ μέχρι το... 2030, σύμφωνα με νέα μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

“Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει μια καινοτόμα τεχνολογία παραγωγής ενέργειας για μια παγκόσμια οικονομία χωρίς άνθρακα”, δήλωσε ο Αντνάν Αμίν, γενικός διευθυντής της IRENA. “Τώρα που η χερσαία αιολική ενέργεια είναι πλέον ανταγωνιστική προς τις συμβατικές τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας, η προσοχή αρχίζει να στρέφεται όλο και περισσότερο στις υπεράκτιες εφαρμογές της, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλές παραγωγικές δυνατότητες”.

Οι τεχνολογικές καινοτομίες αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η μελέτη τονίζει κάποιες επικείμενες καινοτομίες που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη του τομέα, όπως οι ανεμογεννήτριες νέας γενιάς και οι πλωτές ανεμογεννήτριες που θα ανοίξουν νέες θαλάσσιες αγορές. Οι καινοτομίες αυτές, μαζί με εξελίξεις σε άλλους τομείς, θα μειώσουν το μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από υπεράκτια αιολικά πάρκα κατά 57% με το πέρασμα του χρόνου – από 170$ ανά μεγαβατώρα το 2015 στα 74$ το 2045.


“Οι δυνατότητες της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είναι τεράστιες, αλλά για να γίνουν πραγματικότητα, οι κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν τις τεχνολογικές καινοτομίες και να φροντίσουν για την μείωση των τεχνικών κινδύνων και του οικονομικού κόστους”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, Στέφεν Γκσένγκερ.

Η αναφορά της IRENA περιέχει επίσης μια σειρά από προτάσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή των σχετικών πολιτικών και προγραμμάτων που θα λειτουργήσουν ως επιχειρηματικά κίνητρα. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την παροχή χρηματοδότησης για στοχευμένη έρευνα και ανάπτυξη, και την υποστήριξη του μοιράσματος πληροφοριών και της ανάπτυξης ικανοτήτων.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ