2016-11-10 18:52:08
Φωτογραφία για Κύπρος: Ασυλία για οδικές παραβάσεις σε ιδιωτικούς χώρους
 Δεμένα είναι τα χέρια της Αστυνομίας σε ό,τι αφορά τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που λαμβάνουν χώρα σε ιδιωτικούς δρόμους ή χώρους και αφορούν ακόμη και το αδίκημα της παράνομης στάθμευσης σε χώρο αναπήρων όπως είναι για παράδειγμα, οι χώροι στάθμευσης σε πολυκατοικίες, σε εταιρείες και γενικά, σε οποιονδήποτε χώρο που δεν προορίζεται για κοινή χρήση.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου σε απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή, ημερ. 4/11/2016, μετά από ερώτηση του Γιώργου Περδίκη, ζητήθηκε νομική συμβουλή για να διαπιστωθεί κατά πόσο η Αστυνομία δύναται να παρεμβαίνει σε ιδιωτικούς χώρους αλλά και σε χώρους πολυκατοικιών και να προβαίνει είτε σε καταγγελίες είτε σε παρατηρήσεις στους οδηγούς των οχημάτων που σταθμεύουν σε χώρους που προορίζονται για άτομα με αναπηρίες. Η γνωμάτευση που δόθηκε από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας, όπως αναφέρει ο κ. Νικολάου, είναι ότι «η Αστυνομία δεν εξουσιοδοτείται βάσει της κείμενης νομοθεσίας να παρεμβαίνει σε ιδιωτικούς χώρους ή χώρους υποστατικών περιλαμβανομένου του κοινόχρηστου χώρου που προορίζεται για άτομα με αναπηρίες και να προβαίνει είτε σε καταγγελίες είτε σε παρατηρήσεις για παράνομη στάθμευση».


Περαιτέρω, ο Ιωνάς Νικολάου τονίζει εμφαντικά στην επιστολή του πως έχουν δοθεί σαφέστατες οδηγίες προς τα μέλη της Αστυνομίας όπως δίδουν ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων που αφορούν την επίδειξη του δελτίου στάθμευσης, τους χώρους που επιτρέπεται η προνομιακή στάθμευση και τις υποχρεώσεις των δικαιούχων χρήσης του δελτίου στάθμευσης σε χώρους αναπήρων. Αναφέροντας, ενδεικτικά, πως κατά το έτος 2015 εκδόθηκαν από την Αστυνομία 2.939 εξώδικες καταγγελίες για το αδίκημα της στάθμευσης σε χώρους στάθμευσης αναπήρων ενώ για το ίδιο αδίκημα, κατά το τρέχον έτος μέχρι και σήμερα (σ.σ. 4/11/2016) εκδόθηκαν 2.145 εξώδικες καταγγελίες.

Με βάση την κείμενη νομοθεσία, το αδίκημα της στάθμευσης σε χώρους για ανάπηρους δύνανται να ρυθμίζουν εξωδίκως τόσο οι τροχονόμοι των Δήμων/Κοινοτήτων όσο και οι επόπτες του Τμήματος Οδικών Μεταφορών. Η παράνομη στάθμευση σε χώρους αναπήρων τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο ύψους €85.

Σε ό,τι αφορά την εισήγηση Περδίκη για δημιουργία ειδικής γραμμής του πολίτη για την καταγγελία οδηγών που σταθμεύουν σε χώρους αναπήρων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης υποδεικνύει πως δεν επιβάλλεται κάτι τέτοιο. Και αυτό διότι, όπως εξηγεί, λειτουργεί, ήδη, εδώ και χρόνια η γραμμή του πολίτη στον αριθμό 1460 και το κοινό μπορεί να την καλεί οποτεδήποτε, όπως βεβαίως και το 199 ή το 112».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ