2016-12-08 20:40:22
Φωτογραφία για Έπεσε οριστικά ένα ακόμα πετράδι από το βρετανικό Στέμμα…
Ένα ακόμα εμβληματικό πλοίο του βρετανικού βασιλικού Ναυτικού (Royal Navy) πήρε τον «δρόμο», σάλπαρε για τον τελευταίο του προορισμό, το τουρκικό ναυπηγείο όπου θα διαλυθεί. Πρόκειται για το αεροπλανοφόρο HMS Illustrious, τύπου «Invincible», γνωστό και ως «Lusty», το οποίο υπηρέτησε σε διακεκαυμένες ζώνες του πλανήτη, από τη Βοσνία και το Ιράκ, μέχρι τη Σιέρα Λεόνε, το οποίο αποχαιρέτισε για τελευταία φορά τον ναύσταθμο του Πόρτσμουθ.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξε σε συμφωνία πώλησης του 22.000 τόνων, μήκους 210 μέτρων πλοίου, ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων με εταιρία που αναλαμβάνει τη διάλυση και ανακύκλωση των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένο το πλοίο, αφού πρώτα ναυάγησαν όλα τα σχέδια αξιοποίησής του ώστε να παραμείνει στη Βρετανία ως έκθεμα.

Το τραγικό για την ιστορία του πλοίου, είναι ότι ομάδα επιχειρηματικών υπέβαλλε με καθυστέρηση τριών μηνών σχέδιο για την αξιοποίηση του πλοίου, το οποίο μάλιστα θα έδινε στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας το ποσό των 4 εκατομμυρίων δολαρίων
. Εικάζεται, ότι δεν υπήρχε τρόπος να πειστεί το τουρκικό ναυπηγείο να πάρει ένα ποσό ως αποζημίωση και το πλοίο να παραμείνει στη Βρετανία, για να θυμίζει τη μεγάλη ναυτική της Ιστορία Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, το HMS Illustrious διήνυσε 900.000 ναυτικά μίλια. Το πλοίο εισήλθε εσπευσμένα σε υπηρεσία το 1982, την επαύριον του πολέμου στα Φόκλαντς. Τη δεκαετία του 1990 βοήθησε στη διατήρηση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (no-fly zone) στη Βοσνία, ενώ έκανε το ίδιο το 1998 στον Κόλπο.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου υποστήριξε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, ενώ δραστηριοποιήθηκε στις επιχειρήσεις στη Σιέρα Λεόνε και πρόσφερε πολύτιμη ανθρωπιστική βοήθεια μετά την καταστροφή που επέφερε ο τυφώνας Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες το 2013.

Τα πλοία τύπου HMS Illustrious θα αντικατασταθούν από τα αεροπλανοφόρα επόμενης γενιάς, τύπος που έχει κωδικοποιηθεί ως «Queen Elizabeth» και θα είναι τα HMS Queen Elizabeth και HMS Prince of Wales, τα οποία ναυπηγούνται αυτή την περίοδο στα ναυπηγεία του Rosyth.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ