2016-12-12 09:01:28
Φωτογραφία για Νέες συναντήσεις με Θεσμούς για διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλείες
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Διήμερο ραντεβού μεταξύ της Αριστοτέλους, των κεντρικών φορέων της Υγείας και τους εκπροσώπους των Θεσμών πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Αν και τα βλέμματα στρέφονται κυρίως στις αλλαγές που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας στο Φάρμακο, θέμα που φέρεται να απασχόλησε και την κουβέντα μεταξύ των δύο πλευρών στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το ραντεβού της Πέμπτης αφορούσε κυρίως τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ, ισχύουσες και σχεδιαζόμενες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα ελέγχου και τελικής εκκαθάρισης των υποβολών, φαίνεται πως δεν στοχεύει μόνο στην επιτάχυνση των ενταλματοποιήσεων, αλλά συνοδεύεται και από μείωση των υποβολών, τόσο σε αριθμό όσο και σε αξίες.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν είναι και οι κανόνες σύνταξης παραπεμπτικών για τις διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και η επέκταση, με νέες Υπουργικές Αποφάσεις, των κανόνων βασιζόμενων στα ICD-10, οι οποίοι έως τώρα υπολογίζεται ότι έχουν οδηγήσει σε 10% μείωση των εξετάσεων. Εν ολίγοις, οι αλλαγές στον τρόπο σύνταξης των παραπεμπτικών οδήγησαν σε αλλαγή της συμπεριφοράς των γιατρών.


Στη συνάντηση μεταξύ Θεσμών και του επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ κατέστη σαφές πως ο Οργανισμός κινείται προς την πλήρη ψηφιοποίηση των λειτουργιών και αρμοδιοτήτων του.

Καταρχάς, σχεδιάζεται η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Διαπραγμάτευσης που εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των παρόχων του. Για τη λειτουργία της, ωστόσο, απαιτείται η πιστοποίηση των προμηθευτών και αποζημιούμενων ειδών, οδηγώντας σε απογραφή τους.

Μάλιστα, στα σχέδια του Οργανισμού είναι και η εφαρμογή barcode, στα πρότυπα του κουπονιού των φαρμάκων, για τα διαγνωστικά είδη και αναλώσιμα. Η τεχνολογία θα στοχεύει στον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο της εισαγωγής και της πώλησης των ειδών που αποζημιώνονται και μοιάζει να λειτουργεί σαν ενός είδους ηλεκτρονική συνταγογράφησης στα διαγνωστικά.

Το “ηλεκτρονικό μάτι” του ΕΟΠΥΥ θα επεκταθεί και στο χώρο των ιδιωτικών κλινικών, καθώς θα τεθεί σε λειτουργία Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Νοσηλειών. Μέσω του συστήματος αυτού, μεταξύ άλλων, θα εγκρίνονται οnline οι εισαγωγές και τα εξιτήρια των ασθενών για κλειστές νοσηλείες, ενώ θα ελέγχονται και οι εκτελεσθείσες πράξεις.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ