2016-12-12 09:09:04
Φωτογραφία για MareNostrum4: 12 φορές ισχυρότερος από την προηγούμενη έκδοση
Το κέντρο μόλις ενέκρινε την αγορά του νέου supercomputer που θα έχει την ικανότητα απόδοσης 13.7 Petaflop/δευτερόλεπτο και θα βρίσκεται στο Torre Girona, όπου βρίσκονται και οι προκάτοχοί του, MareNostrum 1, 2 και 3. Η αγορά αυτή είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί από την IBM, η οποία θα ενσωματώσει σε ένα μόνο μηχάνημα δικές της τεχνολογίες μαζί με την τεχνολογία των Lenovo, Intel και Fujitsu. Η σύμβαση έχει ανατεθεί, κατόπιν δημόσιας διαδικασίας υποβολής προσφορών στην οποία συμμετείχαν δύο ακόμα εταιρείες. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Συνολικός σκοπός και αναδυόμενες τεχνολογίες

Με την συγκεκριμένη αγορά, το BSC-CNS έχει διπλό στόχο: να αποκτήσει μια μηχανή γενικής χρήσης, ικανή να εκτελεί όλους τους τύπους των επιστημονικών και μηχανικών εργασιών, και να παρέχει μόνη της cluster διαμορφωμένα με αναδυόμενες τεχνολογίες. Αυτά τα cluster θα εξυπηρετούν τις ανάγκες κάθε χρήστη και με τη σειρά τους θα επιτρέπουν στο κέντρο να εξετάζει και να αναλύει την απόδοση των πιο πρόσφατων εξελίξεων στο τομέα του supercomputing.


Μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση

Για το σκοπό αυτό, η νέα μηχανή θα διαθέτει δύο διακριτά μέρη. Το στοιχείο του συστήματος γενικής χρήσης που παρέχει η Lenovo, θα διαθέτει 48 ράφια με περισσότερους από 3.400 κόμβους με την επόμενη γενιά επεξεργαστών Intel Xeon και κεντρική μνήμη των 390 Terabytes. Η μέγιστη ισχύς του θα κυμαίνεται περίπου στα 11 Petaflop/δευτερόλεπτο, η οποία επισημαίνεται ότι θα είναι σε θέση να εκτελεί περισσότερες από 11.000 τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο, δέκα φορές περισσότερο από ό, τι το MareNostrum3, το οποίο εγκαταστάθηκε μεταξύ του 2012 και 2013. Ανεξαρτήτως της αύξησης της παραγωγικότητας, θα καταναλώνει μόνο το 30% της συνολικής δύναμης, φτάνοντας στο 1.3 MW/έτος.

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ