2016-12-12 10:31:57
Φωτογραφία για Αγγίζουν το ένα δισ. τα χρέη των νοσοκομείων
Επιβεβαιώνονται τελικά όσοι έλεγαν πως τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων όχι μόνο δεν αναμένεται να μειωθούν αλλά θα φτάσουν- και πιθανότατα θα ξεπεράσουν- το ένα δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το δεκάμηνο, οι οφειλές του ΕΣΥ, παρά τα 850 εκατ. που σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουν δοθεί από την προηγούμενη δόση για την εξόφληση προμηθευτών, έχουν εκτιναχθεί στα 987 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας ήδη το σύνολο των χρεών για το 2015 (931 εκατ.). Πρόκειται για χρέη που αναγκαστικά θα μεταφερθούν στο 2017 και θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον έτσι κι αλλιώς περιορισμένο προϋπολογισμό των νοσοκομείων. 

Και αυτό γιατί η λιτότητα στα κονδύλια που δίνονται στο ΕΣΥ δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε τη χρονιά που έρχεται. Πιο συγκεκριμένα, τα δημόσια νοσοκομείαθα λάβουν το 2017 την ίδια κρατική χρηματοδότηση με φέτος, δηλαδή 1.156 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 350 εκατ. σε σύγκριση με το 2015.


Αιτία της συσσώρευσης νέων οφειλών η χαμηλή κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων, που δεν επαρκεί ούτε για φάρμακα, αλλά πολλές φορές ούτε για την προμήθεια βασικών υλικών και για τη συντήρηση των μηχανημάτων. Η απόφαση για τη μη ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ δημιουργεί στους ιδιώτες προμηθευτές και τις εταιρείες φαρμάκου φόβους για περαιτέρω εκτροχιασμό των δαπανών, οι οποίες θα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν. Όπως αναφέρουν μάλιστα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, τα μειωμένα κονδύλια θα συνεχίσουν τον "φαύλο κύκλο" της δημιουργίας νέων υποχρεώσεων και κατ’ επέκταση σοβαρών ελλείψεων και κενών στη λειτουργία.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στις προμήθειες φαρμάκου: τα 570 εκατ. ευρώ που ήταν ο διαθέσιμος κλειστός προϋπολογισμός του ΕΣΥ έχει εξαντληθεί από τον Αύγουστο, ενώ για το σύνολο της χρονιάς υπολογίζεται πως η ζήτηση θα φτάσει τα 853 εκατ. ευρώ, δηλαδή 283 εκατ. περισσότερα από το πλαφόν που είχε ορίσει το υπουργείο Υγείας και 16,2% υψηλότερα από την δαπάνη του 2015. Πηγές της αγοράς συμπληρώνουν επίσης πως η κατάσταση την επόμενη διετία θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού για το 2017 ο προϋπολογισμός για τα σκευάσματα που δίνονται στους ασθενείς θα πέσει στα 550 εκατ. ευρώ και στα 530 εκατ. το 2018.

Από την πλευρά του πάντως, ο αρμόδιος για τα νοσοκομεία αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, εξακολουθεί να προσδίδει μια "μαγική εικόνα" στην κατάσταση του ΕΣΥ, υποσχόμενος για ακόμη μια φορά προσλήψεις και κατηγορώντας όσους κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις. Από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό είπε ειδικότερα πως μέσα σε ένα χρόνο καλύφθηκαν τα μισά κενά σε προσωπικό που δημιουργήθηκαν από το 2010, καθώς έγιναν 3.500 προσλήψεις, συμπληρώνοντας πως θα λάβουν χώρα άλλες 8.200 προσλήψεις. Για το κρίσιμο ζήτημα των οφειλών, ανακοίνωσε ότι φέτος τα νοσοκομεία δεν θα έχουν χρέη, καθώς ο ΕΟΠΥΥ θα τα ενισχύσει με 573 εκατ. ευρώ.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ