2016-12-13 09:12:14
Φωτογραφία για Νέα επίθεση της Μόσχας στις ΗΠΑ για τη συριακή κρίση
Το Κρεμλίνο επέκρινε σήμερα την έλλειψη συνεργασίας από πλευράς των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που χθες ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης της Παλμύρας και των ανεκτίμητων αρχαιολογικών της χώρων.

«Λυπούμαστε διότι ακόμη δεν υπάρχει επιχειρησιακός συντονισμός, ούτε αληθινή συνεργασία με τις άλλες χώρες, πρωτίστως με τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν θέλουν να συνεργαστούν» με τη Ρωσία στο συγκεκριμένο πεδίο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μια τέτοια συνεργασία «θα μας είχε επιτρέψει να εμποδίσουμε (τη διάπραξη) τέτοιων επιθέσεων από πλευράς των τρομοκρατών», συνέχισε ο Πεσκόφ.

«Η Παλμύρα είναι συριακή πόλη. Δεν χάνει η Ρωσία την Παλμύρα», αλλά «ο κίνδυνος της απώλειας της Παλμύρας αμαυρώνει την εικόνα ολόκληρης της πολιτισμένης ανθρωπότητας, όχι μόνο της Ρωσίας», διότι ο πολιτισμένος κόσμος «δεν κάνει τίποτε για να αντιμετωπίσει τους διεθνείς τρομοκράτες του ΙΚ», επέμεινε ο Πεσκόφ.


Ακόμη, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προκάλεσαν «τη φυγή από το Ιράκ μεγάλων ομάδων τρομοκρατών, που επέτρεψε να σχηματιστούν ισχυρές ομάδες στο συριακό έδαφος που πέρασαν στην επίθεση».

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, τον βασικό σύμμαχο του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αυτή «αναζητά πάντοτε μια συνεργασία μεταξύ ισότιμων μερών και αμοιβαίως επωφελή με τις ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο Πεσκόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό νωρίτερα κατήγγειλε τα «συνεχή ψεύδη» της Ρωσίας όσον αφορά τον συριακό πόλεμο, κατηγορώντας κυρίως τη Μόσχα πως «παριστάνει» ότι πολεμάει τους τρομοκράτες την ώρα που τους επιτρέπει να ανακαταλάβουν την Παλμύρα.

Χθες Κυριακή το ΙΚ κατέλαβε ξανά την Παλμύρα, εννέα μήνες αφού οι μαχητές της οργάνωσης εκδιώχθηκαν από αυτήν κατόπιν επιχείρησης των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος και της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το ΙΚ είχε καταλάβει την Παλμύρα—πόλης που περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco—τον Μάιο του 2015 και εκδιώχθηκε από αυτή τον Μάρτιο του 2016. Την Πέμπτη 4.000 τζιχαντιστές εξαπέλυσαν νέα έφοδο εναντίον της πόλης και χθες Κυριακή ξαναμπήκαν σε αυτή.

«Από πού γίνεται στην Παλμύρα δείχνει για άλλη μια φορά τη σοβαρότητα της απειλής του ΙΚ», είπε ο Πεσκόφ, σημειώνοντας πως αναμένει πως οι τζιχαντιστές θα απομακρυνθούν και πάλι από την πόλη στο άμεσο μέλλον.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ