2016-12-13 09:03:21
Φωτογραφία για Αναδιοργανώνεται το Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Συγκεντρωτικοί διαγωνισμοί, το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών, πιλοτικά σχέδια για το συντονισμό των αιμοδοτικών δράσεων αλλά και την προσέλκυση εθελοντών, καθώς η εκπόνηση εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, παρά την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας του 2002/98 EC στην ελληνική νομοθεσία με το ν. 3402/2005 για την «Αναδιοργάνωση του Συστήματος Αιμοδοσίας» ιδρυτικό νόμο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), «υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα να γίνουν για την ουσιαστική εναρμόνιση της αιμοδοσίας της χώρας μας με την ευρωπαϊκή οδηγία. Στην πραγματικότητα έχουμε ακόμα ένα κατακερματισμένο σύστημα, με έλλειμμα κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού που παρά τις αξιοθαύμαστες προσπάθειες των επί μέρους υπηρεσιών αιμοδοσίας απέχει από το να είναι αποτελεσματικό, ενώ είναι και πολύ δαπανηρό».


Μιλώντας σε ημερίδα για την Αιμοεπαγρύπνηση, ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι η Αριστοτέλους επιδιώκει την αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας με στόχο την ασφάλεια και επάρκεια αίματος.

Σε αυτή την κατεύθυνση:

Στηρίχθηκε το ΕΚΕΑ στο θεσμικό του ρόλο ως αρμόδιου φορέα που καταρτίζει, συντονίζει και εισηγείται στο υπουργείο το στρατηγικό σχεδιασμό για τη λειτουργία της εθνικής αιμοδοσίας.

Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών (ΕΜΑ), ηλεκτρονικό αρχείο καταγραφής και κάρτα εθελοντών αιμοδοτών και προχωρεί το εννιαίο πληροφοριακό σύστημα της αιμοδοσίας (vein-to-vein) με στόχο την πλήρη εικόνα σε πραγματικό χρόνο της αλυσίδας αιμοδοσίας-μετάγγισης, τον έλεγχο των αποθεμμάτων αίματος και το σχεδιασμό στοχευμένης προσέλκυσης αιμοδοτών.

Ολοκληρώνεται ο συγκεντρωτικός διαγωνισμός ορολογικού ελέγχου του αίματος σε 4 Κέντρα που θα αποφέρει εξοικονόμηση περίπου 15 εκατ. το χρόνο.

Δρομολογούνται συγκεντρωτικοί διαγωνισμοί και άλλων προμηθειών της αιμοδοσίας : ομάδων αίματος αιμοδοτών, ασκών αιμοληψίας, συσκευασιών μεταφοράς.

Με εισήγηση του ΕΚΕΑ, δρομολογείται πιλοτικό σχέδιο συντονισμού εξορμήσεων εθελοντικής αιμοδοσίας στην Αττική, με συνεργασία των αιμοδοσιών και στόχο σταθερά, επαρκή αποθέμματα αίματος στη διάρκεια του χρόνου.

Οργανώνεται από το υπουργείο υγείας σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ Εθνικό Πιλοτικό Πρόγραμμα Προσέλκυσης Εθελοντών Αιμοδοτών, με στόχο την αύξηση του αριθμού των συστηματικών εθελοντών αιμοδοτών και την αυτάρκεια της χώρας σε αίμα περιορίζοντας δραστικά την ανάγκη των «αιμοδοτών αντικατάστασης» καθώς και της εισαγωγής αίματος.

«Η εκπόνηση εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την Αιμοδοσία που θα περιλαμβάνει την προσέλκυση εθελοντών, τη συλλογή, επεγεργασία, έλεγχο, μεταφορά και μετάγγιση αίματος, θα έχει ως αποτέλεσμα καλύτερο ποιοτικό έλεγχο και οικονομία κλίμακας. Εξ άλλου, η Ε.Ε. σχεδιάζει την επικαιροποίηση των κανόνων καλής πρακτικής για τις υπηρεσίες αιμοδοσίας και τον Φλεβάρη του 2018 αναμένεται η τελική συμμόρφωση των κρατών μελών με τη σχετική ενωσιακή νομοθεσία» συμπλήρωσε.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ