2016-12-14 00:28:35
Φωτογραφία για Η Υγεία στην ψηφιακή “εποχή”
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus

Η ηλεκτρονική υγεία και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι δύο σοβαρά εργαλεία που το Εθνικό Σύστημα Υγείας τα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Από τη μία πλευρά η κοινωνική πίεση ενισχύει αυτή την ανάγκη κι από την άλλη οι δημοσιονομικοί περιορισμοί την επιβάλλουν.

Για την Αριστοτέλους η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση έχει διττό στόχο: τη δημιουργία κατάλληλων βάσεων και υποδομών για την απόδοση σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο χώρο της υγείας, όπως και την απόκτηση μόνιμων μηχανισμών για την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οστά και όραμα σε αυτή την προσπάθεια της Αριστοτέλους, κατά το ΓΓ Δημόσιας Υγείας, δίνει η ΗΔΙΚΑ.

«Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να διορθώσουμε τα «κακώς κείμενα» και να κάνουμε το σύστημα πιο αποδοτικό, ακόμη και στην πολύ δύσκολη κατάσταση που οι δημοσιονομικοί περιορισμοί επιβάλλουν» ανέφερε σχετικά ο Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος εκπροσώπησε το Υπ. Υγείας σε Ημερίδα με το συγκεκριμένο αντικείμενο.


Σε ό,τι αφορά την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στο χώρο της Υγείας έχουν ήδη ολοκληρωθεί αλλά και προωθούνται μια σειρά έργα όπως:

το BI (η συνέχεια του παλιού eSynet) για την αποτύπωση της οικονομικής και λειτουργικής κατάστασης των Δημόσιων Νοσοκομείων,

η αυτόματη διασύνδεση των νοσοκομείων με τη βοήθεια του χρηματοδοτικού προγράμματος eGovNow,

ο Άτλαντας Υγείας,

το eRDV μέσω του οποίου ήδη ο πολίτης μπορεί να κλείσει ηλεκτρονικά το ραντεβού του σε ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας,

ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας της ΠΦΥ που εφαρμόζεται πιλοτικά στα Ζαχαρουχλέικα Αχαϊας,

οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες Συγκατάθεσης Ασθενούς,

η ενίσχυση της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης μέσω της δυνατότητας που θα δοθεί στους γιατρούς να αποκτήσει συμβουλευτικές υπηρεσίες με ενδείξεις-αντενδείξεις-SPC φίλτρα-νέα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης,

η διασύνδεση ερευνητικών ιδρυμάτων και της ΗΔΙΚΑ με τον κεντρικό κόμβο υπηρεσιών eHealth, μέσω του προγράμματος «Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη»

τα ενιαία μητρώα και κωδικολόγια του Υπουργείου Υγείας

το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα για την υποστήριξη της ΠΦΥ

το Εθνικό Συμβούλιο Ηλεκτρονικής Υγείας, μέσω του οποίου θα λυθούν προβλήματα όπως ο καθορισμός του Εθνικού Προτύπου Ηλεκτρονικού Φακέλου για τον Πολίτη, το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας, το Εθνικό Σημείο Διεπαφής για τους Ευρωπαίους Πολίτες και η ολοκλήρωση του κύκλου της Ηλεκτρονικής Παραπομπής και Συνταγογράφησης

το δίκτυο Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Υγείας

το Μητρώο Νοσημάτων και Ασθενών, που ξεκίνησε στις 19/9

η αναβάθμιση των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων Υγείας των Νοσοκομείων, που ξεκίνησε στις 5/9.

Ήδη, η Αριστοτέλους επεξεργάζεται τη νομοθετική της παρέμβαση στο πλαίσιο λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, για το ποιος δικαιούται και πρέπει να έχει πρόσβαση στο φάκελο ασθενείας του πολίτη, υπό ποιες προϋποθέσεις, με ποια κριτήρια, με ποιους κανόνες διασφάλισης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και υπό ποιες συνθήκες.

«Η δημιουργία των Υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναδεικνύει την προτεραιότητα τη Κεντρικής Κυβέρνησης στη δημιουργία ενός σοβαρού σχεδίου ψηφιακής πολιτική από το οποίο η Ηλεκτρονική Υγεία και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Υγεία δεν μπορούν να απουσιάζουν»εκτίμησε καταλήγοντας ο κος Μπασκόζος.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ