2016-12-14 00:24:30
Φωτογραφία για Κινδυνεύει με λουκέτο το 30% των διαγνωστικών κέντρων
Αρνητικές επιπτώσεις από ανακοστολόγηση ιατρικών εξετάσεων

Τα τελευταία 3 χρόνια τα έσοδα του κλάδου των διαγνωστικών κέντρων εμφανίζουν καθοδική πορεία, καθώς στα πλαίσια της περικοπής των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, η επιβολή των οριζόντιων μέτρων του rebate και του clawback υποχρέωσε πολλές μονάδες να επιστρέφουν περίπου το 35%-50% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.

Σύμφωνα με μελέτη της Infobank Hellastat, το 2013 τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κατέβαλαν σε clawback και rebate το 45% επί των εξετάσεων που διενεργήθηκαν, ενώ για το 2014 το 50%. Αναφορικά με το τελευταίο έτος, το εν λόγω ποσοστό εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε εκ νέου γύρω στο 50%.

TO BHMA

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ εμφανίζει υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές στα διαγνωστικά κέντρα λόγω του ελλείμματός του και της ελλιπούς χρηματοδότησης από το κράτος, οι οποίες στα τέλη του 2015 ανέρχονταν στα 850 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, προκύπτει κίνδυνος παραγραφής σημαντικού μέρος αυτών, καθώς αφορούν την περίοδο 2008-2011.


Το Υπουργείο Υγείας καθορίζει πλέον ιδιαίτερα «σφικτούς» προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις (έως τα 300 εκ. το χρόνο) προκειμένου να συγκρατήσει τις δαπάνες υγείας. Στα πλαίσια αυτά, στα τέλη του 2015 αποφασίστηκε η μεσοσταθμική μείωση τιμών σε 51 διαγνωστικές εξετάσεις οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη σε ποσοστό 43%, ενώ οι τιμές των υπόλοιπων εξετάσεων μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 9%. 

Η παρέμβαση αυτή, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, θα προκαλέσει την αναστολή λειτουργίας πολυάριθμων ιδιωτικών κέντρων, οδηγώντας εν τέλει στην περαιτέρω συγκέντρωση της αγοράς σε λίγους μεγάλους ομίλους.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές για αρκετές ιατρικές εξετάσεις ήταν στάσιμες σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα για περισσότερο από μια 15ετία. Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι της αγοράς, κάποιες εξετάσεις ήδη αποζημιώνονται κάτω από το κόστος τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΙΔΙΚ, τα παραπάνω προβλήματα έχουν θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία του 30% των διαγνωστικών κέντρων, καθώς τα περιθώρια κέρδους που έχουν δεν τους επιτρέπει να καλύπτουν τις προκύπτουσες επιβαρύνσεις.

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της Infobank αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 172 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

Ο Κύκλος Εργασιών του δείγματος το 2014 υποχώρησε περαιτέρω κατά 4,42% στα 276,55 εκατ. ευρω. Τα συνολικά κέρδη Ebitda υποχώρησαν κατά 16%, στα 57,22 εκ., ενώ τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν πτώση 69%, στο ύψος των 11 εκατ. ευρώ. Τα περιθώρια κερδών ebitda και προ φόρων μειώθηκαν σε 18,6% και 3,9% αντίστοιχα. Ο δείκτης των Ξένων ως προς τα Ίδια Κεφάλαια σταθεροποιήθηκε στο 0,6 προς 1.

Το διάστημα είσπραξης απαιτήσεων είναι αρκετά εκτεταμένο διαχρονικά, διατηρούμενο το τελευταίο έτος στους 7 μήνες.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ