2016-12-14 00:20:33
Φωτογραφία για Συνάντηση - σχεδόν- κορυφής για τις παράλληλες εξαγωγές!
Το θέμα, σύμφωνα με παράγοντα από τον χώρο του φαρμάκου δεν είναι οι νόμιμες, αλλά οι παράνομες εξαγωγές, το ύψος των οποίων αγνοούν παντελώς όλοι.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET

Ένα βήμα πριν το Μαξίμου, βρέθηκε σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, παράγοντας από τον χώρο του φαρμάκου και συγκεκριμένα της διακίνησης- εμπορίας… με αφορμή δημοσίευμα του Iatronet, ότι στο τραπέζι των συζητήσεων με θέμα το «φρένο στις Παράλληλες εξαγωγές» προτάθηκε να μπει δασμός. Ο συγκεκριμένος παράγοντας με τον οποίο συνομιλήσαμε, μας τόνισε ότι στον υπουργό με τον οποίο και συναντήθηκε θύμισε ότι το 2013 η Ε.Ε. «έβγαλε» κίτρινη κάρτα στην Ελλάδα για παρεμπόδιση νόμιμων ενδοκοινοτικών συναλλαγών. Η απόφαση αυτή της Κοινότητας σημαίνει κατά τον ίδιο, ότι αν η Ελλάδα ξανά-επιχειρήσει κάτι ανάλογο στο μέλλον, αυτόματα θα της επιβληθεί και πρόστιμο, το οποίο και θα είναι κάποια εκατ. ευρώ! Το σημαντικό είναι ότι οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από την πλευρά του Υπουργού είναι ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί στο μέλλον τέτοιος φόρος στις παράλληλες εξαγωγές!


Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που υπάρχουν, οι παράλληλες εξαγωγές σε αξία φθάνουν τα 400 εκατ. ευρώ, από περίπου 300 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014. Αυτές, υποστηρίζει η πηγή μας, αντιστοιχούν περίπου στο 8% του τζίρου που κάνουν οι φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα (ιδιωτικές και συνεταιριστικές). Το γιατί γίνονται -κατά την ίδια πηγή - για τον ευνόητο λόγο ότι η επιχείρηση έχει άμεση ρευστότητα στα ταμεία της, κάτι που η ελληνική αγορά δεν προσφέρει, ενώ σημαντικό είναι και το περιθώριο κέρδους που αφήνουν, το οποίο κυμαίνεται από 1-2% και φθάνει, σε κάποιες πολύ λίγες περιπτώσεις το 30%. 

Το θέμα, κατά τον ίδιο, δεν είναι οι νόμιμες, αλλά οι παράνομες εξαγωγές, το ύψος των οποίων αγνοούν παντελώς όλοι -και το κράτος αλλά και ιδιωτικοί φορείς- εξ ου και η μεγάλη ψαλίδα των εκτιμήσεων που ξεκινούν από 30 εκατ. ευρώ και φθάνουν και τα 200 εκατ. ευρώ. Ένα μυστικό ταξίδι… που συνήθως ξεκινά από τα Σκόπια, περνά στη Βουλγαρία και συνεχίζει το tour σε όλη την Ευρώπη –κατά βάση Γερμανία και Ολλανδία- και όχι μόνο!

Ένα εξίσου σημαντικό θέμα κατά τη συγκεκριμένη πηγή που -επίσης- συζητήθηκε με τον υπουργό είναι τα κανάλια συγκέντρωσης των σκευασμάτων που διοχετεύονται παράνομα στο εξωτερικό. Και μπορεί, όπως λέει, κάποιοι να εστιάζονται μόνο στο περιβόητο φαινόμενο της «σκούπας» που γίνεται από κάποια φαρμακεία, ανά την Ελλάδα, αλλά ασύλληπτο είναι και το κλέψιμο που γίνεται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία. Εκτιμήσεις μιλούν για 40 εκατ. ευρώ και 30 κωδικούς!

Η πηγή μας, μας διαβεβαίωσε ότι για το θέμα των παράνομων εξαγωγών θα έχουμε άμεσα εξελίξεις σε ελεγκτικό επίπεδο.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ