2016-12-16 10:59:14
Φωτογραφία για Στενότερες σχέσεις με τον πρωτογενή τομέα αναζητά η εγχώρια ζυθοποιία
Ένα εναλλακτικό κανάλι αξιοποίησης της ελληνικής παραγωγής φρούτων επιχειρεί να ανοίξει η εγχώρια ζυθοποιία. Οι εταιρείες του κλάδου, σε μια προσπάθεια να διευρύνουν την προϊοντική τους γκάμα με νέα καινοτόμα προϊόντα, «βλέπουν» προοπτικές στην παραγωγή μπίρας με γεύσεις φρούτων.

Σε αυτή τη λογική, οι ελληνικές επιχειρήσεις του τομέα, μέσω της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών (ΕΕΖ), ζητούν από την Πολιτεία ένα ευέλικτο πλαίσιο για τη χρήση πρώτων υλών όπως φρούτων στην παραγωγή μπύρας. «Η δυνατότητα αυτή θα συμβάλλει στην απορρόφηση της παραγωγής ελληνικών φρούτων, αλλά και στην ανάπτυξη προϊόντων ελληνικής ταυτότητας που μπορούν να προσφέρουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μερίδιο στις εξαγωγές» ανέφεραν στις 14/12 οι εκπρόσωποι της ΕΕΖ σε συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις του κλάδου, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση του, προτείνουν την παραγωγή και εμφιάλωση από τα ζυθοποιεία ποτών από ζύμωση όπως π.χ. ο μηλίτης, γεγονός που θα επιτρέπει την παραγωγή και στη χώρα μας προϊόντων που αυτή τη στιγμή εισάγονται σε ποσοστό 100%.


Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών κατέθεσε συνολικά μια δέσμη πέντε προτάσεων για περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου. Εκτός από την παραγωγή μπίρας με γεύσεις φρούτων και τη δυνατότητα εμφιάλωσης προϊόντων, όπως ο μηλίτης, η Ένωση προτείνει τη συμμετοχή των ζυθοποιείων σε επενδυτικά σχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με το σκεπτικό ότι «η κίνηση αυτή μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση, αφού η Ζυθοποιία δεν συμπεριλαμβάνεται μέχρι σήμερα στους κλάδους που επιλέγονται για υπαγωγή σε τέτοια προγράμματα».

Επίσης, ζητούν την παροχή κινήτρων σε αγρότες και Ζυθοποιίες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που σχετίζονται με την παραγωγή της μπύρας, καθώς και για τη δημιουργία βυνοποιείων και μονάδων επεξεργασίας λυκίσκου.

Τέλος, η Ένωση ζητά τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μπύρα, ώστε να φτάσει στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

1,9 δις € συνεισφορά

Σύμφωνα με την Ένωση ο κλάδος της Ζυθοποιίας συνιστά σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και στήριξης της οικονομίας. Πρόκειται για έναν δυναμικό και συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο καθώς από 13 μόλις εταιρείες το 2009, αριθμεί 35 εταιρείες το 2016. Ειδικότερα, ο κλάδος της Ζυθοποιίας αποτελεί σήμερα πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας με τη συνεισφορά του στα φορολογικά έσοδα για το 2015 να ανέρχονται σε 640 εκ. € και τα έσοδα από τον ΕΦΚ στη μπύρα για το 2016 να αναμένεται να ανέλθουν στα 160 εκ. €. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεισφορά του κλάδου στα φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια της κρίσης έφτασαν συνολικά τα 1,9 δις €.

Ο κλάδος αποτελεί επίσης έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες για την χώρα διατηρώντας 2.000 άμεσες και 61.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, υποστηρίζει ενεργά 5.000 προμηθευτές και 3.200 αγρότες – καλλιεργητές ενισχύοντας ουσιαστικά την εγχώρια γεωργική παραγωγή μέσα από προγράμματα συμβολαιακής καλλιέργειας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η προστιθέμενη αξία του κλάδου στην εγχώρια αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης, η οποία για το 2015 ανήλθε στα 494 εκ. € αλλά και η συμβολή του στον εξαγωγικό προσανατολισμό της χώρας με τις εξαγωγές μπύρας – σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης – να παρουσιάζουν αύξηση 89%, φτάνοντας το 2015 τα 432.000 εκατόλιτρα.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι το 90% της μπύρας που καταναλώνεται στην Ελλάδα παράγεται σε εργοστάσια που λειτουργούν στη χώρα μας, αγγίζοντας τα 3.820.000 εκατόλιτρα παραγωγής για το 2015.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών Αλέξανδρος Καραφυλλίδης: «Ο κλάδος της ζυθοποιίας μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης και ώθησης της ελληνικής οικονομίας. Ως επιχειρήσεις με σημαντική παρουσία και συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, καταθέτουμε 5 προτάσεις, που μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα, άμεσα και χωρίς κάποιο κόστος για το ελληνικό κράτος, προσφέροντας σημαντικά οφέλη που τόσο έχει ανάγκη η χώρας μας σε αυτή τη χρονική συγκυρία».

Η Ένωση

Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά τη διεύρυνση Ένωσης το 2016, και την ισότιμη εκπροσώπηση μικρών και μεγάλων ζυθοποιείων της χώρας. Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών ιδρύθηκε το 2004 και σήμερα αποτελείται από 9 μέλη που αντιπροσωπεύουν ισότιμα τόσο μεγάλα όσο και μικρά ζυθοποιεία.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ