2016-12-17 08:24:21
Φωτογραφία για Τι κοινό έχουν όλοι οι γαλανομάτηδες του πλανήτη
Στο συγκεκριμένο συμπέρασμα κατέληξε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία (μια χώρα στην οποία οι γαλανομάτηδες, όπως φαντάζεσαι αποτελούν σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού). Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές του δανέζικου εκπαιδευτικού ιδρύματος, τα γαλάζια μάτια οφείλονται σε μια μετάλλαξη που έλαβε χώρα για πρώτη φορά πριν από έξι έως δέκα χιλιάδες χρόνια.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής του Τμήματος Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής του δανέζινου Πανεπιστημίου, Hans Eiberg «αρχικά όλοι οι άνθρωποι είχαμε καστανά μάτια. Όμως μια γενετική μετάλλαξη που επηρέασε τα το γονίδιο OCA2 στα χρωμοσώματά μας -γονίδιο που αφορά την πρωτεΐνη που ελέγχει την παραγωγή της μελανίνης από τον ανθρώπινο οργανισμό και η οποία δίνει το χρώμα στα μαλλιά, τα μάτια και το δέρμα μας- ουσιαστικά οδήγησε στη δημιουργία ενός “διακόπτη” ο οποίος ορίζει αν κάποιος θα έχει γαλάζια ή καστανά μάτια».

Το πιο ενδιαφέρον δε είναι ότι, με βάση όσα αποκάλυψε η εν λόγω έρευνα, όλοι οι γαλανομάτηδες κατάγονται από έναν και μόνο άνθρωπο. Από ένα κοινό πρόγονο, δηλαδή, ο οποίος, για άγνωστους προς το παρόν λόγους, γεννήθηκε έχοντας γαλανά μάτια. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που, κατόπιν, κληροδότησε στους απογόνους του, για να καταλήξει στις ημέρες μας να χαρακτηρίζει ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της Γης.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ