2016-12-18 07:10:14
Φωτογραφία για Έκκληση Α. Κυπριανού προς τα κόμματα για στήριξη και όχι υπόσκαψη του ΠτΔ
Έκκληση προς όλα τα κόμματα απευθύνει ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, για στήριξη της διαδικασίας και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε σημερινή δήλωσή του αναφέρει πως δεν πρέπει να υποσκάπτεται ο ΠτΔ και ότι θα κριθεί με βάση τα αποτελέσματα τα οποία θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία.

Ολόκληρη η δήλωση Α.Κυπριανού

Το Κυπριακό εισήλθε σε μια κρίσιμη και πάρα πολύ καθοριστική φάση. Επιβάλλεται λοιπόν, να προετοιμαστούμε εξαντλητικά, με όλες τις εναλλακτικές επιλογές τις οποίες έχουμε, για όλα τα σημαντικά εναπομείναντα θέματα, και για τη διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί βέβαια.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η άποψη μας είναι ότι πρέπει να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, όπου να κατατεθούν απόψεις και θέσεις των πολιτικών κομμάτων. Με την προϋπόθεση βέβαιά, ότι στοχεύουν σε λύση όπως την έχουμε συναποφασίσει εδώ και τριάντα εννέα χρόνια. Χρειάζεται να λειτουργήσουμε με προσήλωση σε αρχές, με ενότητα, συλλογικά και εποικοδομητικά. Να υπάρξει ο απαραίτητος αλληλοσεβασμός μεταξύ μας και όχι η διαστρέβλωση της πραγματικότητας.


Σίγουρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την πρώτη ευθύνη προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ανάλογες ευθύνες έχουμε και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων. Η έκκληση που απευθύνουμε σε όλα τα πολιτικά κόμματα, είναι να στηρίξουμε τη διαδικασία, να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μην τον υποσκάπτουμε και να κρίνουμε με βάση τα αποτελέσματα τα οποία θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία. Επιβάλλεται κατά την άποψη μας να συνεχίσει η στενή και αρμονική συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας, αλλά και με το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα, έτσι ώστε να πάμε όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένοι στη διαδικασία της Γενεύης. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την πολύ δύσκολή φάση κατά την οποία θα συζητηθούν τα θέματα της ασφάλειας.

Η έκκληση λοιπόν που απευθύνουμε σε όλους είναι σε αυτή την κρίσιμη και καθοριστική φάση να σκεφτούμε το παρόν και το μέλλον της Κύπρου, να σκεφτούμε τις επόμενες γενιές και όχι απλώς τις επόμενες εκλογές.

Έχει πρόταση το ΑΚΕΛ όσο αφορά τη συνοδεία που θα ακολουθήσει τον Πρόεδρο, μεταφέρατε τις προτάσεις του Κόμματος;

Ήδη αυτό το θέμα θεωρώ ότι έχει ξεκαθαρίσει. Ο Πρόεδρος θα έχει μαζί του τους συμβούλους του, δηλαδή τα άτομα τα οποία θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική ομάδα, εκείνος θα αποφασίσει ποια θα είναι η σύνθεση της. Σε ότι αφορά τα πολιτικά κόμματα, ο Πρόεδρος έχει ζητήσει από τα πολιτικά κόμματα να τον συνοδεύσουν. Εμείς εκφράζουμε την ετοιμότητα μας να παρευρεθούμε στη Γενεύη και να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε με θέσεις, προτάσεις, σκέψεις, πάντοτε, επαναλαμβάνω, με τρόπο εποικοδομητικό και όχι υποσκαπτικό στις προσπάθειες του Προέδρου.

Τα υπόλοιπα κόμματα; Έχετε ενδείξεις αν θα είναι ή όχι;

Πρέπει να υποβάλετε το ερώτημα στα ίδια. Έχει γίνει αναφορά. Νομίζω ότι κάποια από αυτά τα πολιτικά κόμματα ήδη έχουν εκδηλώσει την ετοιμότητα τους να παρευρεθούν. Κάποια έχουν πει ότι θα κρίνουν με βάση τα δεδομένα όπως θα έχουν διαμορφωθεί τη δεδομένη στιγμή.

Είχατε καθόλου επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα δεδομένου ότι υπάρχει μια στενή συνεργασία μεταξύ των δύο;

Είχα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον κ. Τσίπρα και με τον κ. Κοτζιά.  Ανταλλάξαμε απόψεις και σκέψεις. Ως εδώ μπορώ να πω, δεν μπορώ να πω τίποτε περισσότερο.

Δημοτικές Εκλογές

Θέλω να απευθύνω έκκληση στον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά στις αυριανές τοπικές εκλογές. Είναι με τη συμμετοχή, την κατάθεση της άποψης που θα οδηγήσουμε τα πράγματα μπροστά. Έχει τεράστια σημασία λοιπόν, ο κόσμος να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία η οποία θα του επηρεάζει την καθημερινότητα του. Και να κάνει τις δικές του επιλογές όπως ο ίδιος τις αντιλαμβάνεται.

Φοβάστε το μεγάλο σκόπελο της αποχής δηλαδή;

Νομίζω σε μια κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας εκείνο που επιβάλλεται είναι η συμμετοχή και όχι η αποχή. Είναι με αυτή την έννοια που απευθύνουμε την έκκληση για να συμμετάσχει ο κόσμος και να πει την άποψη του όποια και αν είναι αυτή η άποψη.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ