2016-12-20 09:17:09
Φωτογραφία για «Πρόκληση» για τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας η εν ψυχρώ εκτέλεση του Ρώσου διπλωμάτη
Η εν ψυχρώ εκτέλεση του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ από 22 χρονο αστυνομικό, είναι προβοκάτσια, που στόχο έχει να πλήξει τις σχέσεις των δύο χωρών. Σε αυτό φαίνεται πως συμφωνούν οι πρόεδροι της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες μίλησαν τηλεφωνικά για το τραγικό γεγονός και στη συνέχεια προέβησαν σε δηλώσεις ενώ Ρώσοι θα μεταβούν στην Άγκυρα για να συμμετάσχουν στις έρευνες.

Λίγα λεπτά μετά την τραγική δολοφονία, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ενημέρωσε προσωπικά τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ η προγραμματισμένη για σήμερα τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν στη Μόσχα θα διεξαχθεί κανονικά.

Τις πρώτες ώρες μετά τη δολοφονία του 62χρονου πρέσβη δεν υπήρξε κάποια ένδειξη όξυνσης στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, όπως είχε συμβεί μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικά αντιαεροπορικά στα τέλη του 2014. Ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι, δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει νέος γύρος ψυχρότητας στις σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα, όσο κι αν το επιθυμούν οι στρατηγικοί αντίπαλοί μας στην Άγκυρα και στη Δύση».


Οι υπουργοί των Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας καταπολέμησης της τρομοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο υπουργοί στη διάρκεια της νύχτας.

Η ανακοίνωση, εκδόθηκε ώρες μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, στη διάρκεια ομιλίας του, σε έκθεση έργων τέχνης στην Άγκυρα.

Οι Σερκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσαν έμφαση στην ανάγκη που υπάρχει για τη διαφύλαξη του πλαισίου των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας, πέρα από ενέργειες που έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση τους. Παράλληλα, οι δύο ΥΠΕΞ υπογράμμισαν την ανάγκη συνεργασίας κατά των τρομοκρατών στη Συρία και το Ιράκ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναμένεται να επισκεφτεί τη Μόσχα αργότερα σήμερα, προκειμένου να έχει συνάντηση με τους ομολόγους του, της Ρωσίας και του Ιράν, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας καταδίκασε τη δολοφονία, καταγγέλλοντας μια «προβοκάτσια» με στόχο να πληγούν οι διμερείς σχέσεις.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι συνομίλησε με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τόνισε ότι συμφώνησαν με τον Πούτιν πως η συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα και η αμοιβαία αλληλεγγύη αντίθετα θα ενισχυθούν στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της επίθεσης ονομαζόταν Μεβλούτ Μερτ Αϊντιντάς και ήταν επί δυόμισι χρόνια στέλεχος μιας μονάδας αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας της Άγκυρας.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την επίθεση μια ενέργεια η οποία στρέφεται εναντίον του τουρκικού λαού και του τουρκικού κράτους, ενώ επέμεινε πως πρόκειται για μια ξεκάθαρη προβοκάτσια για να πληγεί η διμερής σχέση της Άγκυρας με τη Μόσχα. Ανέφερε πως την ίδια άποψη εξέφερε και ο Πούτιν στη συνδιάλεξή τους.

Για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες όσον αφορά την απομάκρυνση των αμάχων από το Χαλέπι της Συρίας αποδεικνύει την αμοιβαία αλληλεγγύη.

Η σχέση Τουρκίας-Ρωσίας είναι σημαντική τόσο για την τουρκική κυβέρνηση όσο και για την περιοχή, συμπλήρωσε και τόνισε προς όσους θέλουν να την πλήξουν πως δεν θα το επιτύχουν.

Πούτιν: Πρόκληση η επίθεση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θέλει να μάθει με βεβαιότητα ποιος βρίσκεται πίσω από την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ, χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» την δολοφονική επίθεση για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Άγκυρας και Μόσχας.

«Η ρωσική επιτροπή ερευνών έχει ανοίξει ήδη ποινική δικογραφία για αυτή την δολοφονική επίθεση. Έχει δοθεί εντολή στην επιτροπή να συγκροτήσει ομάδα εργασίας που θα μεταβεί στην Άγκυρα για να συμμετάσχει στις έρευνες σε συνεργασία με τους τούρκους ομολόγους της», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τον Πούτιν αυτό συμφωνήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνομιλία που πραγματοποίησαν.

«Πρέπει να μάθουμε ποιος καθοδήγησε τον δολοφόνο», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Χαρακτήρισε την δολοφονία μια «πρόκληση» με στόχο να υπονομεύσει την εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων και την προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης του συριακού πολέμου που κάνουν η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και άλλες χώρες.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου διπλωμάτη

Ο 62χρονος διπλωμάτης δέχθηκε τα πυρά του 22χρονου εν ενεργεία αστυνομικού λίγη ώρα αφού είχε ανέβει στο βήμα για να εκφωνήσει την ομιλία του στην πρώτη του εκδήλωση στην Τουρκία μετά την επαναπροσέγγιση Μόσχας - Άγκυρας έπειτα από το ψυχροπολεμικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί από την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού.

Ο δράστης πριν ανοίξει πυρ κατά του Ρώσου διπλωμάτη, ο οποίος είχε διατελέσει πρέσβης στη Βόρειο Κορέα και είχε αναλάβει καθήκοντα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2013, φώναξε συνθήματα σχετικά με το Χαλέπι και τη Συρία στα τουρκικά και τα αραβικά.

«Μην ξεχάσετε το Χαλέπι. Μην ξεχάσετε τη Συρία. Ούτε εσείς, ούτε εγώ θα βγούμε ζωντανοί από εδώ μέσα. Εμείς πεθαίνουμε στο Χαλέπι, εσείς θα πεθάνετε εδώ. Όσο τα κράτη μας δεν είναι ασφαλή, ούτε εσείς θα νιώσετε ασφάλεια. Όποιος έχει μερίδιο για τη σφαγή στη Συρία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες», φέρεται να είπε, μεταξύ άλλων, ο νεαρός εν ενεργεία αστυνομικός ντυμένος με κοστούμι και γραβάτα, ενώ μιλώντας στα αραβικά και πριν πέσει νεκρός από σφαίρες αστυνομικών φώναξε: «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και «είμαστε οι απόγονοι εκείνων που στήριξαν τον προφήτη Μωάμεθ, στο όνομα της τζιχάντ».

Ο 22χρονος ήταν εν ενεργεία αστυνομικός και δη μέλος κατασταλτικής μονάδας στην Άγκυρα. Χρησιμοποίησε την πραγματική του αστυνομική ταυτότητα για να βρεθεί στο εσωτερικό του χώρου και να φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τον 62χρονο πρέσβη, τον οποίο πυροβόλησε θανάσιμα στην πλάτη.

Μετά τη φονική επίθεση, αστυνομικοί τον εκτέλεσαν και λίγη ώρα αργότερα τέθηκαν υπό κράτηση η μητέρα, η αδελφή και ο συγκάτοικός του στο Αϊδίνιο, ενώ τρεις είναι οι τραυματίες που άφησε πίσω του ο Αλτιντάς, οι οποίοι νοσηλεύονται.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ