2016-12-20 13:56:14
Φωτογραφία για Google: Μια ιστορική στιγμή για την αυτοκίνηση [video]
Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, στα γραφεία της Google στο San Francisco, o πρώην επικεφαλής του προγράμματος για το αυτόνομο αυτοκίνητο, John Krafcik, μίλησε για τη νέα του θέση: CEO της Waymo, μιας καινούργιας εταιρείας κινητικότητας, που ίδρυσε η Alphabet Inc., η μητρική της Google.

Όταν τελείωσε η ομιλία, άρχισε να παίζει ένα video, που έδειχνε έναν ευχαριστημένο άνθρωπο με μαύρα γυαλιά και τα μαλλιά να ανεμίζουν, να περιφέρεται στους δρόμους του Austin, στο Texas, μόνος του μέσα σε ένα από τα αυτοκίνητα της Waymo.

Το video αυτό ήταν η απόδειξη μιας πρωτιάς στην ιστορία της αυτοκίνησης: κάποιος να κινείται με πλήρως αυτόνομο όχημα σε δημόσιους δρόμους, χωρίς τιμόνι και πεντάλ, και χωρίς την επιτήρηση ειδικού μηχανολόγου-εξελικτή.

Η σημασία του γεγονότος χάθηκε στην κάλυψη της είδησης, η οποία επικεντρώθηκε στο νέο όνομα της Waymo, στους επιχειρηματικούς στόχους της και στο αν οι καταναλωτές είναι έτοιμοι για την τεχνολογία.


Όμως όσοι εμπλέκονταν στο εγχείρημα, το συνέκριναν με ένα ιστορικό γεγονός:

«Το Austin είναι η Kitty Hawk των αυτόνομων οχημάτων», είπε ο δήμαρχος του Austin, Steve Adler, αναφερόμενος στην πόλη κοντά στην οποία οι αδελφοί Wright έκαναν την πρώτη τους πτήση. «Θα πρέπει όλοι να είμαστε περήφανοι που η δημιουργική και καινοτόμος πόλη μας ήταν το θέατρο ενός τέτοιου τεράστιου άλματος προς τα εμπρός».

Το εγχείρημα έγινε τον Οκτώβριο του 2015, πάνω από ένα χρόνο πριν το δημοσιοποιήσει η Waymo. Ο άνθρωπος στο αυτοκίνητο, ο Steve Mahan, είναι ο πρώην διευθυντής του Κέντρου Τυφλών της Santa Clara Valley, και είναι πιστοποιημένα αόμματος.

Η διαδρομή που έκανε ο Mahan έγινε στο Austin όπου δεν υπάρχουν κανονισμοί για τα αυτόνομα οχήματα. Ξεκίνησε με τον Mahan και τον Nathaniel Fairfield, επικεφαλής μηχανικό λογισμικού της Waymo, να κινούνται μαζί μέσα στις γειτονιές της πόλης, ανάμεσα σε αυτοκίνητα και πεζούς. Μετά ο Fairfield βγήκε από το αυτοκίνητο και ο Mahan συνέχισε μόνος του.

«Δεν είχα πάει ποτέ στο Austin και τώρα οδηγώ στους δρόμους του», λέει ο Mahan στο video. H βόλτα αυτή έδωσε μια νέα αίσθηση ελευθερίας στον τυφλό Αμερικανό.

Ποια θα είναι η συνέχεια;

Ο Krafcik δεν αποκάλυψε αν η Wayno έχει στο πρόγραμμα νέες συνεργασίες με κατασκευαστές αυτοκινήτων ή πώς η εταιρεία σχεδιάζει να βγάλει λεφτά, όμως είπε ότι η συνεργασία της με τη Fiat Chrysler Automobiles για την εξέλιξη 100 αυτόvομων Chrysler Pacifica MPV ήταν «στη φάση του χτισίματος».

Τόνισε πάντως ότι η Waymo εστιάζει στη δημιουργία ενός καλύτερου οδηγού, όχι ενός αυτόνομου αυτοκινήτου.

Η επικέντρωση αυτή στο λογισμικό είναι αναμενόμενη, δεδομένης της προσέγγισης της Alphabet σε άλλα προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά είδη κατανάλωσης, όπου προμηθεύει το λειτουργικό σύστημα Android σε μια σειρά παραγωγών hardware.

Η φιλοσοφία της Google είναι να μην κατασκευάζει τίποτε, λένε οι αναλυτές. Εξελίσσει ιδέες και λογισμικά, δεν έχει σχέση με το hardware. Γι’ αυτό και η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ελκυστική για την εταιρεία, αφού παρέχει μια νέα διέξοδο στην κατανάλωση των ιδεών και του λογισμικού της. Το κόστος της παραγωγής, πώλησης και υποστήριξης αυτοκινήτων είναι απαγορευτικό για μια τέτοια εταιρεία, ενώ η ανάπτυξη λογισμικού αυτόνομης οδήγησης είναι μια πολύ πιο προσοδοφόρα και συμφέρουσα δραστηριότητα.
Πηγή Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ