2016-12-20 14:52:08
Φωτογραφία για Η Σουηδία θέλει α/α και καλεί ΗΠΑ και Γαλλία σε άσκηση…
Απολύτως ανήσυχη από τις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας, η Σουηδία που καταβάλει προσπάθειες να ενισχύσει την άμυνά της, προσκάλεσε επίσημα στρατιωτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας να συμμετάσχουν στις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της τελευταίας εικοσαετίας, με την επωνυμία «Aurora».

Πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή κρατών σε σουηδικές στρατιωτικές ασκήσεις με τα δικά τους συστήματα αεράμυνας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας STV, σε μια άσκηση που θα θυμίζει έντονα αντίστοιχες ΝΑΤΟϊκές.

Με τις αμερικανικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν άρματα μάχης τύπου M1A1 Abrams, την πρώτη φορά που θα πατήσουν σουηδικό έδαφος στο πνεύμα της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Σουηδίας που υπεγράφη νωρίτερα εντός του έτους και προβλέπει τη διευκόλυνση της ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων σε σουηδικό έδαφος. Παρόμοια συμφωνία υπεγράφη και με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ Οι Σουηδοί δεν κρύβουν τη φιλοδοξία αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στον τομέα της αεράμυνας, λόγω της διεθνούς συμμετοχής, καθώς θα μπορέσουν να μάθουν τις διαδικασίες που απαιτούνται στην επιχειρησιακή αξιοποίηση τέτοιων συστημάτων.


Όπως ανακοίνωσαν μάλιστα, στην άσκηση είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρά. Η διεξαγωγή της άσκησης με τη συμμετοχή Γάλλων και Αμερικανών θα πραγματοποιηθεί σε μια στιγμή που οι Σουηδοί αποφάσισαν να προχωρήσουν στην προμήθεια συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας μέσου βεληνεκούς.

Κατά συνέπεια, η άσκηση που έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, έχει και τον χαρακτήρα δοκιμής του αμερικανικού Patriot και του σουηδικού Aster, δυο συστήματα που θα είναι ανάμεσα στα υποψήφια, όταν προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει σύντομα.

Στις ασκήσεις που θα είναι χερσαίες και αεροναυτικές, θα συμμετάσχουν και περίπου 1.000 στρατιώτες από τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και την Εσθονία, μαζί με τις δυνάμεις Γάλλων και Αμερικανών. Τα κύρια σημεία που θα επικεντρωθούν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, θα είναι η περιοχή της πρωτεύουσας (Στοκχόλμη) και του Γκέτεμποργκ, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει στον σχεδιασμό και η στρατηγικής σημασίας νήσος Γκότλαντ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ