2016-12-20 14:29:17
Φωτογραφία για Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον αγωγό Opal προσφεύγει η Πολωνία
Η Πολωνία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραχωρήσει στην Gazprom μεγαλύτερη χωρητικότητα στον αγωγό φυσικού αερίου Opal μέσω της Γερμανίας, πολωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες (18 Δεκεμβρίου), επικαλούμενα εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών.

Τον Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρε το ανώτατο όριο για τη χρήση από την Gazprom του αγωγού Opal, το οποίο μεταφέρει φυσικό αέριο από τον αγωγό Nord Stream υπό τη Βαλτική Θάλασσα σε καταναλωτές στη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Η απόφαση της Επιτροπής άνοιξε το δρόμο στα ρωσικά σχέδια για αύξηση της χωρητικότητας του Nord Stream και παράκαμψης τόσο της Ουκρανίας όσο και της Πολωνίας ως διαδρομές διέλευσης του φυσικού αερίου. Η Πολωνία, η οποία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, επέκρινε την κίνηση της Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι απείλησε με αυτόν τον τρόπο την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.


«Η κατάσταση απειλεί την ασφάλεια του εφοδιασμού σε φυσικό αέριο στην ΕΕ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης», δήλωσε η Ιωάννα Βάιντα, εκπρόσωπος της πολωνικής κυβερνώσης όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων PAP. «Αυτό δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια του εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Πολωνία λόγω της εξάρτησης πλέον από μία πηγή εφοδιασμού, αυτήν της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Η απόφαση για την Opal καθώς και το σχέδιο της Gazprom για την κατασκευή ενός αγωγού Nord Stream 2, ενσαρκώνουν τους χειρότερους φόβους της πολωνικής συντηρητικής κυβέρνησης η οποία θεωρεί τις συμφωνίες μεταξύ των ισχυρών γειτόνων της, της Γερμανίας και τη Ρωσίας, ως απειλή. Τον Δεκέμβριο, η πολωνική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG μήνυσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ