2016-12-24 11:17:13
Φωτογραφία για Προυσός Ευρυτανίας: η μονή, η «Μαύρη Σπηλιά» και το προσούτο
Με αφετηρία το Καρπενήσι, ακολουθώντας στο μεγαλύτερο τμήμα την παρόχθια διαδρομή που έχει χαράξει ο Καρπενησιώτης ποταμός, οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν μιαν ακόμη ενδιαφέρουσα όψη της Ευρυτανίας: θαυμάσιο ανάγλυφο, επιβλητικό τοπίο με εντυπωσιακές εναλλαγές, τρεχούμενα νερά, πυκνή βλάστηση και ορθοπλαγιές, παραδοσιακά χωριά και ταβέρνες, άρρηκτα δεμένα με το φυσικό περιβάλλον.

Στην περιοχή του Προυσού δεσπόζει το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας. H μονή, χτισμένη σε απόκρημνο βράχο, ιδρύθηκε σύμφωνα με την παράδοση το 829 από τους μοναχούς Διονύσιο και Tιμόθεο, οι οποίοι έφεραν μαζί τους την εικόνα της Παναγίας από την Προύσα της Mικράς Aσίας. Πιθανότερο, όμως, είναι ότι το σημαντικό αυτό θρησκευτικό κέντρο ιδρύθηκε ανάμεσα στο 12ο και το 14ο αιώνα.

Tο καθολικό της μονής (ναός σταυροειδής με τρούλο) χτίστηκε το 1754 και αγιογραφήθηκε το 1785. Στα δυτικά διασώζεται κρύπτη διαμορφωμένη σε παρεκκλήσι, με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο (1810), τοιχογραφίες 13ου αιώνα (εξωτερικά) και 16ου αιώνα (εσωτερικά).


H μονή καταστράφηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της Tουρκοκρατίας, ενώ πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς τον Aύγουστο του 1944.

Στο μουσείο της μονής φυλάσσονται παλαιά χειρόγραφα και έντυπα, χειρόγραφοι κώδικες, πατριαρχικά σιγίλια, φιρμάνια, χρυσοκεντήματα, λειψανοθήκες, φορητές εικόνες, άμφια, αργυρά σκεύη, σταυροί κ.ά.

Eπίσης, υπάρχει αίθουσα με προσωπικά αντικείμενα του Kαραϊσκάκη (φορεσιά, σκούφος, ξίφος).

Ξεχωριστό αξιοθέατο στο σύγχρονο οικισμό του Προυσού αποτελεί η πρότυπη αλλαντοποιία Στρεμμένου, όπου παράγονται αλλαντικά φυσικής ωρίμασης και προϊόντα γαστρονομίας.

Στα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών παραγόμενα προϊόντα συγκαταλέγονται προσούτο, σαλάμι αέρος, χωριάτικο λουκάνικο, χοιρομέρι κρασάτο, χοιρινό φιλέτο, καπνιστό μπέικον, λόντζα από μαύρο χοίρο κ.ά.

Σε απόσταση 1,5 χλμ (και πεζοπορία 20') από τον Προυσό βρίσκεται η «Μαύρη Σπηλιά».

Το γραφικό μονοπάτι, τα τρεχούμενα νερά, τα ξύλινα γεφυράκια, οι λιμνούλες, οι μικροί καταρράκτες, η πυκνή βλάστηση (πλατάνια και έλατα), η «Μαύρη Σπηλιά», στο τέλος της διαδρομής, συνθέτουν ένα υπέροχο τοπίο.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ