2016-12-25 04:32:07
Φωτογραφία για Tί είναι το Internet of Things;
Το Internet of Things αποτελεί την ιδέα της ολοκληρωτικής δικτύωσης των συσκευών που θα χρησιμοποιούμε ως ανθρωπότητα. Ποιά είναι η ιστορία του και τί σημαίνει η περίεργη ορολογία του;

Η ιστορία

Το Internet of Things (IoT) μπορούμε να πούμε πως ξεκίνησε από τους προσωπικούς υπολογιστές. Αναπτύχθηκε γρήγορα στα smartphones, τις ταμπλέτες, τα smartwatches και τις έξυπνες τηλεοράσεις.

Τώρα, όμως, το επόμενο στάδιο βρίσκεται ακριβώς πριν την ολοκλήρωσή του και την παγκόσμια εξάπλωσή του, με τις λοιπές καθημερινές συσκευές οι οποίες θα συνυπάρχουν αρμονικά κάτω από την «ομπρέλα» της ιδέας του IoT.

H τεχνολογική αυτή επανάσταση έχει τις δυνατότητες να αλλάξει τον τρόπο ζωής όλον μας. Τα σπίτια μας, τους τρόπους μετακίνησης, την εργασία μας, ακόμη κι ολόκληρες τις πόλεις μας. Πότε όμως θα φτάσουμε σε κάτι τέτοιο;

Η απάντηση είναι μάλλον πολύ σύντομα, αφού οι αναλυτές προβλέπουν πως θα φτάσουν σε τέτοια κατάσταση ολικής διασυνδεσιμότητας μέχρι την επόμενη δεκαετία. Οι πρώτες Πάνω από 24 δισεκατομμύρια συσκευές που θα συνδέονται στο διαδίκτυο θα είναι εγκατεστημένες μέχρι το 2020, ποσοστό τετραπλάσιο από τους ανθρώπους στη Γη.


Τί είναι το Internet of Things;

Λίγο πολύ έχουμε όλοι ακούσει τον όρο Internet of Things – ή ΙοΤ- τα τελευταία δύο με πέντε χρόνια. Μερικοί μπορεί, όμως, να μη γνωρίζουμε τί ακριβώς σημαίνει.

Το ΙοΤ αναφέρεται σε αντικείμενα (εκτός από τα «κοινά» όπως οι υπολογιστές ή τα smartphones) τα οποία συνδέονται με το διαδίκτυο. Αυτοκίνητα, λευκές συσκευές, ή ακόμη και... σφυγμόμετρα μπορούν να συνδεθούν με το internet μέσω του ΙοΤ. Όσο γιγαντώνεται αυτή η συνδεσιμότητα των μηχανών, τόσο μεγαλύτερο θα γίνεται και το Internet of Things. Iδού, λοιπόν, μερικοί χρήσιμοι όροι για να καταλάβουμε με τί ακριβώς έχουμε να κάνουμε.

Internet of Things: Ένα δίκτυο συνδεδεμένων με το internet συσκευών και αντικειμένων που μπορούν να πραγματοποιούν δοσοληψία δεδομένων μέσω ειδικών αισθητήρων.

Internet of Things device: Οποιαδήποτε μοναδική συσκευή με σύνδεση στο διαδίκτυο η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλη τοποθεσία.

Internet of Things ecosystem: To «οικοσύστημα» του ΙοΤ συμπεριλαμβάνει όλα τα μηχανήματα και τα επιμέρους στοιχεία που επιτρέπουν σε εταιρείες, κυβερνήσεις και καταναλωτές να συνδέονται με τις συσκευές του ΙοΤ, συμπεριλαμβανόμενων και των τηλεχειριστηρίων, των δικτύων, της αποθήκευσης δεδομένων και της ασφάλειας, μεταξύ άλλων.

Εntity: Καταναλωτές, κυβερνήσεις, εταιρείες

Physical layer: Το hardware, τα υλικά δηλαδή τα οποία διαμορφώνουν τις συσκευές του ΙοΤ, όπως οι αισθητήρες.

Network layer: Το λογισμικό το οποίο μεταδίδει τα δεδομένα που συλλέγει το physical layer σε άλλες συσκευές.

Application layer: Τα πρωτόκολλα και τα interface που χρησιμοποιούν οι συσκευές για να «συνεννοηθούν» μεταξύ τους.

Remotes: Τα «τηλεχειριστήρια» που ελέγχουν τις συσκευές των ΙοΤ μέσω εφαρμογών, όπως τα smartphones, οι ταμπλέτες, τα PC, οι έξυπνες τηλεοράσεις και άλλα.

Dashboard: Ο «πίνακας» δεδομένων του οικοσυστήματος του ΙοΤ, το οποίο συνήθως βρίσκεται εγκατεστημένο σε ένα Remote.

Αnalytics: Η ανάλυση των δεδομένων από το λογισμικό των συσκευών του ΙοΤ που χρησιμοποιείται σε αρκετά σενάρια όπως η συντήρηση.

Data storage: Ο αποθηκευτικός χώρος των δεδομένων του ΙοΤ.

Networks: Τα δίκτυα σύνδεσης των συσκευών με το internet και τις υπόλοιπες επιμέρους συσκευές.

Ποιές βιομηχανίες θα βγουν κερδισμένες από το ΙοΤ;

Μεταφορές, αμυντικά συστήματα,γεωργία, υποδομές λιανικής, logistics, τράπεζες, πετρελαϊκές, φυσικό αέριο και εξορυκτικές, ασφαλιστικές, Smart Home και έξυπνες υποδομές, υπηρεσίες εστίασης, utilities, τουρισμός και φιλοξενία, και υγεία.

Ποιές εταιρείες ασχολούνται ήδη με το ΙοΤ;

Honeywell (HON)

Hitachi

T-Mobile (TMUS)

Comcast (CMCSA)

GE (GE)

AT&T (T)

Cisco (CSCO)

IBM (IBM)

Amazon (AMZN)

Skyworks (SWKS)

Apple (AAPL)

Sierra Wireless (SWIR)

Google (GOOGL)

Iridium Communications (IRDM)

Ambarella (AMBA)

ARM Holdings (ARMH)

Texas Instruments (TXN)

PTC (PTC)

Fitbit (FIT)

ORBCOMM (ORBC)

Garmin (GRMN)

Blackrock (BLK)

InvenSense (INVN)

Microsoft (MSFT)

Control4 (CTRL)

Silicon Laboratories (SLAB)

CalAmp (CAMP)

LogMeIn (LOGM)

InterDigital (IDCC)

Ruckus Wireless (RKUS)

Linear Technology (LLTC)

Red Hat (RHT)

Nimble Storage (NMBL)

Silver Spring Networks (SSNI)

Zebra Technologies (ZBRA)

Arrow Electronics (ARW)

Πλατφόρμες που υποστηρίζουν τις συσκευές του ΙοΤ

•Amazon Web Services

•Microsoft Azure

•ThingWorx IoT Platform

•IBM Watson

•Cisco IoT Cloud Connect

•Salesforce IoT Cloud

•Oracle Integrated Cloud

•GE Predix
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ