2012-05-19 17:41:04
Φωτογραφία για Οι εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ποντίων
Η 19η Μαΐου είναι μια μέρα αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ποντίων και στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται πλήθος εκδηλώσεων προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη της συγκεκριμένης ημέρας.

Στις 11 το πρωί, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Στην εκδήλωση συμμετείχε, μεταξύ άλλων, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων.

Ο δήμαρχος είχει καλέσει όλα τα ποντιακά σωματεία να συμμετάσχουν υπό το δήμο Θεσσαλονίκης στην εκδήλωση, προειδοποιώντας ότι δε θα επέτρεπε τη χρήση της πλατείας Αγίας Σοφίας για ξεχωριστές εκδηλώσεις των ποντιακών ομοσπονδιών (ΠΟΠΣ και ΠΟΕ) ή μεμονωμένων σωματείων.

Ωστόσο, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνει στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας επετειακές εκδηλώσεις στην πλατεία Αγίας Σοφίας, με ομιλητές τον πρόεδρό της Γιώργο Παρχαρίδη και τον βουλευτή New Hampshire των ΗΠΑ Τομ Κατσιαντώνη.


Η διοίκηση της ΠΟΕ κάλεσε τον κόσμο να παρευρεθεί στη συγκέντρωση και να συμμετάσχει στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει με κατάληξη το τουρκικό προξενείο. Θα προηγηθεί ποδηλατοπορεία μνήμης «Τρέχω για τη ζωή, Τρέχω για τη Μνήμη» από το λιμάνι με κατάληξη της πλατεία Αγίας Σοφίας.

Ποδηλατοπορεία θα γίνει από την ΠΟΕ και στην Αθήνα από το Μουσείο της Ακρόπολης μέχρι την πλατεία Συντάγματος, όπου θα γίνει επίσημη αλλαγή βάρδιας των δύο ευζώνων με ποντιακές παραδοσιακές στολές, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και θα δοθεί συναυλία με ακριτικά τραγούδια και ποιήματα του Πόντου.
redalert.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ