2012-05-19 20:30:05
Φωτογραφία για ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
Oι εκλογές της 17ης Ιουνίου έχουν υπαρξιακό χαρακτήρα για το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο Το μέχρι πρότινος κραταιό Κίνημα κινδυνεύει να συνθλιβεί από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Δεξιά οργανώνεται και η Κουμουνδούρου μπήκε στην προεκλογική περίοδο με τον αέρα της δεύτερης θέσης, που κατέλαβε πριν από λίγες ημέρες. Και μία ψήφο κάτω από το ποσοστό της 6ης Μαΐου να πάρει το ΠΑΣΟΚ, το εκλογικό αποτέλεσμα θα ισοδυναμεί με καταδικαστική απόφαση. Μια απόφαση που θα υπερβεί ακόμη και την κίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου να καταργήσει τα όργανα, αφού πιθανότατα θα συμπαρασύρει και τον νέο πρόεδρο του κόμματος. Από την άλλη, αν η συσπείρωση αυξηθεί και η εκλογική επίδοση βελτιωθεί, τότε όλα είναι ανοιχτά.

Ανομολόγητος στόχος του ΠΑΣΟΚ στην επερχόμενη αναμέτρηση είναι η δεύτερη θέση. Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου επισημαίνουν πως «οι ψήφοι που μας χωρίζουν από τους δύο πρώτους είναι 220.000, όσοι δηλαδή είναι οι ψηφοφόροι μας του 2009, οι οποίοι δεν προσήλθαν στις τελευταίες εκλογές»
. Με δεδομένες τις εξελίξεις στη «δεξιά πολυκατοικία», ο πραγματικός στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ιπποκράτους ξέρουν ότι είναι πολύ πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να ανεβάσει το ποσοστό του, αλλά δε θεωρούν ότι μπορεί να νικήσει μια ενωμένη Ν.Δ. Εκτιμούν, επίσης, πως οι επιπλέον ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ θα προέλθουν από εκλογείς του ΚΚΕ και της ΔΗΜ.ΑΡ. Ίσως και της «Χρυσής Αυγής». Και για τα τρία τελευταία κόμματα στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι τα ποσοστά τους θα μειωθούν. Θέλουν, λοιπόν, να μετατρέψουν το διαφαινόμενο νέο διπολισμό σε… τριπολικό σύστημα.

Με τις εκλογές να παίρνουν χαρακτήρα… δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στη ζώνη του ευρώ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να αυξήσει τη δύναμή του. Και να αποκτήσει την ισχύ που χρειάζεται για να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ και να διατηρήσει κάποιες ελπίδες για κυβερνητικό πολιτικό ρόλο στο μέλλον. Μέχρι να έρθει η ώρα του αποτελέσματος, όμως, πολλά πρέπει να γίνουν.

Ψηφοδέλτια: Μετά το σοκ της 6ης Μαΐου στο ΠΑΣΟΚ ακούστηκαν φωνές για εξοβελισμό από τα ψηφοδέλτια των «κηπουρών» του Γιώργου Παπανδρέου, ακόμη και του ίδιου του πρώην προέδρου. Η «παρεξήγηση» λύθηκε πριν γίνει, σε τετ-α-τετ του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον προκάτοχό του. «Μην τσιμπάτε», δήλωσε αμέσως μετά ο Γιώργος Παπανδρέου στους δημοσιογράφους που τον περικύκλωσαν. Και από τους λεγόμενους «κηπουρούς» ο μόνος ο οποίος πραγματικά φαίνεται να κινδυνεύει είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εξαιτίας του ότι ήταν ο υπουργός Οικονομικών της προσφυγής στο ΔΝΤ και στο μηχανισμό της Ε.Ε. Αρνητικό είναι το κλίμα στην Ιπποκράτους και για τον Γιάννη Ραγκούση. Κυρίως γιατί ο πρώην πρώτος τη τάξει υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εμφανιστεί ως κάτι νέο στην πολιτική ζωή.

Διεύρυνση: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πολύ θα ήθελε σε αυτή τη φάση να μπορεί να παρουσιάσει προσελεύσεις στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά ο μόνος που το σκέφτεται είναι ο… Χάρης Καστανίδης, ο οποίος έχει δυσαρεστηθεί από την τακτική που ακολουθεί η Λούκα Κατσέλη. Κυρίως γιατί κινείται ήδη σαν… «υπουργός Οικονομικών του Τσίπρα»! Άλλα στελέχη που έχουν διαφοροποιηθεί δεν δείχνουν καμία τάση να επιστρέψουν. Γιώργος Φλωρίδης και Αλέκος Παπαδόπουλος, παραδείγματος χάριν, θα περιμένουν το αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ευρύτερες ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα.

Επικοινωνιακή - πολιτική τακτική: Οι συγκεντρώσεις θα δώσουν τη θέση τους σε περιοδείες, ενώ οι τόνοι της αντιπαράθεσης θα ανέβουν. Το ΠΑΣΟΚ αναζητά την ομάδα κρούσης που θα βγαίνει στα μέσα ενημέρωσης και θα δίνει απαντήσεις στα στελέχη των άλλων κομμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να ζητηθεί η συνδρομή έμπειρων στελεχών (Σκανδαλίδης, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Μίμης κ.ά.) και νεότερων (Ανδρουλάκης, Κωνσταντινόπουλος). Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα πρέπει να αποφασίσει και για την «τύχη» όσων έχασαν τις έδρες τους (Ρέππας, Άννα, Καρτάλης κ.ά.). Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της προεκλογικής εκστρατείας θα είναι η πόλωση με τις δυνάμεις του λαϊκισμού και της δραχμής. Επίσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στη διάσωση της χώρας, αλλά και τις διαχειριστικές του ικανότητες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει και πάλι τηλεμαχίες με όλους τους αντιπάλους του, κυρίως όμως με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να διαφανεί ποιος έχει πλήρεις προτάσεις για το μέλλον της χώρας και ποιος «τζογάρει», για να αποκομίσει κομματικά οφέλη. Για αυτό το λόγο στην Ιπποκράτους έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα που καταγράφει τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εντοπίζονται οι αντιφάσεις και οι ασάφειες και να τροφοδοτούνται με επιχειρήματα τα στελέχη του κόμματος που θα δίνουν τη μάχη στα ΜΜΕ.

apospasma.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ