2012-05-20 07:45:09
Φωτογραφία για Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Τσέλσι, 4-3 στα πέναλτι τη Μπάγερν
Οι παίκτες της Τσέλσι πανηγυρίζουν με το τρόπαιο στην αγκαλιά τους

Με ηγέτη τον Ντιντιέ Ντρογκμπά η Τσέλσι νίκησε στον τελικό του Champions League με 4-3 στη διαδικασία των πέναλτι την Μπάγερν μέσα στο «σπίτι» της, την «Αλιάνζ Αρίνα», και κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Συγκλονιστικός σε εξέλιξη ήταν ο αγώνας που εξελίχθηκε σε έναν διαρκή μονόλογο για τους Βαυαρούς, όμως στο τέλος «γέλασε» η Τσέλσι που ισοφάρισε στο 88΄ με τον Ντρογκμπά το γκολ του Μίλερ από το 83΄ και οδήγησε τον αγώνα στην ημίωρη παράταση. Εκεί η Μπάγερν είχε την ευκαιρία να σκοράρει με πέναλτι που κέρδισε στο 95΄, όμως ο Τσεχ απέκρουσε το σουτ του Ρόμπεν και το παιχνίδι πήγε στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι. 

Πιο ψύχραιμη αποδείχθηκε από τα 11 βήματα η Τσέλσι που με τον Ντρογκμπά στο τελευταίο πέναλτι πήρε τη νίκη με 4-3 και ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης
. Το αποτέλεσμα μπορεί να αδικεί τη Μπάγερν, όμως έλειπε από την ομάδα του Γιουπ Χάινκες η ουσία, το γκολ, χάνοντας μάλιστα πολλές ευκαιρίες για να πάρει τη νίκη και στο τέλος «τιμωρήθηκε» με τον πιο σκληρό τρόπο από τον άγραφο νόμο του ποδοσφαίρου. Αλάνθαστη η «συνταγή» του Ρομπέρτο Ντι Ματέο που «βραχυκύκλωσε» επιθετικά τη Μπάγερν με φουλ κατενάτσιο, «χτυπώντας» στις αντεπιθέσεις τους Γερμανούς.

Aπό το ξεκίνημα κιόλας του αγώνα η Μπάγερν έδειξε ποιος είναι το αφεντικό του τελικού: Με ασφυκτική πίεση και γρήγορες εναλλαγές προς την άμυνα των Λονδρέζων λίγο έλειψε να αποφέρει καρπούς: Στο 4΄ ο Σβαϊνστάιγκερ από το ημικύκλιο της περιοχής αφού απέφυγε ωραία έναν αντίπαλό του δοκίμασε το μακρινό σουτ, η μπάλα όμως κόντραρε σε πόδι αμυντικού και έφυγε κόρνερ. Στην εξέλιξη της φάσης ο Κρος πήρε την μπάλα σε πολύ πλεονεκτική θέση, όμως το σουτ που επιχείρησε έφυγε άουτ από το δεξί κάθετο δοκάρι του Τσεχ.

Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό η Τσέλσι ισορρόπησε στον χώρο του κέντρου και προσπάθησε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να απειλήσει τους Γερμανούς. Μια σέντρα του Ντρογκμπά από δεξιά προς την μικρή περιοχή που πέρασε ανεκμετάλλευτη, ήταν ό,τι καλύτερο για την Τσέλσι στα πρώτα λεπτά του τελικού.

Αντιθέτως οι Βαυαροί όποτε τους δινόταν η ευκαιρία έβγαζε συνεχώς μπαλιές προς τα καρέ του Τσεχ, όπως στην φάση του 13ου λεπτού όταν από καλοζυγισμένη σέντρα από αριστερά του Ριμπερί ο Γκόμεζ πετάχθηκε ωραία και έπιασε την κεφαλιά από κοντά που όμως δεν ανησύχησε τον Τσεχ.

Οι παίκτες της Τσέλσι έπαιζαν με τη φωτιά, αφού η άτακτη οπισθοχώρηση προς την άμυνά τους έδινε την ευκαιρία στους Γερμανούς να επιτίθενται κατά κύματα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει ανάσες η άμυνα των Άγγλων.

Στο 20ο λεπτό της αναμέτρησης από μια ασυνεννοησία στην άμυνα της Τσέλσι παραλίγο να κοστίσει ακριβά στην ομάδα του Ντι Ματέο. Η άμυνα των Άγγλων περνούσε δύσκολες στιγμές, καθώς η Μπάγερν ανέβαζε διαρκώς την πίεση και στο 21ο λεπτό έφτασε μια ανάσα από το γκολ, όμως ο Τσεχ είπε για μια ακόμη φορά «όχι» στον Ρόμπεν σε μια πολύ επικίνδυνη στιγμή για τη Μπάγερν, όπου η μπάλα από την απόκρουση του Τσεχ βρήκε και στο δοκάρι.

Μετά από πολύ ώρα η Τσέλσι έκανε τη εμφάνισή της επιθετικά στο 34΄ λεπτό με φάουλ που κέρδισε λίγο έξω από την περιοχή της Μπάγερν, το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει ο διακριθείς στην μεσαία γραμμή Μάτα, η μπάλα όμως πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Νόιερ.

Η «απάντηση» της Μπάγερν ήρθε στην επόμενη φάση, όπου από εξαιρετική σέντρα του Κοντέντο, ο Μίλερ βρέθηκε αμαρκάριστος στην περιοχή, όμως το μονοκόμματο σουτ που δοκίμασε έφυγε λίγο άουτ από το δεξί δοκάρι του Τσεχ, σε μια από τις λίγες φορές που βρέθηκε αμαρκάριστος παίκτης της Μπάγερν στην περιοχή της Τσέλσι.

Το παιχνίδι πήρε για τα καλά φωτιά και στο 37΄ η Τσέλσι ξεδίπλωσε τις επιθετικές αρετές της σε υποδειγματική αντεπίθεση, όπου τελικός αποδέκτης έγινε ο Καλού που από πλάγια θέση στην περιοχή σημάδεψε την κλειστή γωνία του Νόιερ που δεν αιφνιδιάστηκε και μπλόκαρε την μπάλα.

Απτόητη όμως η Μπάγερν συνέχισε στον ίδιο φρενήρη ρυθμό, χάνοντας άλλη μια σπουδαία ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ: Στο 42΄ ο Γκόμεζ σκόρπισε τον πανικό στην άμυνα των Λονδρέζων όμως η τελική προσπάθεια και αφού «άδειασε» τον αντίπαλό του στην περιοχή της Τσέλσι δεν απέφερε καρπούς.

Ίδια εικόνα περίπου είχε η φυσιογνωμία του ματς και στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου. Η Μπάγερν συνέχισε να παίζει την Τσέλσι σαν τη γάτα με το ποντίκι, άλλαζε διαρκώς την μπάλα πότε αριστερά και πότε δεξιά προσπαθώντας να βρει κάποιο άνοιγμα ή ρήγμα στο αμυντικό τείχος που είχε χτίσει ο Ντι Ματέο μπροστά από τον Τσεχ.

Καλά διαβασμένη η Τσέλσι είχε πολύ γρήγορη αλληλοκάλυψη στα μετόπισθεν και δεν επέτρεπε στους Βαυαρούς να φτάνουν απειλητικά στα καρέ του Τσεχ.

Στο 54΄ακυρώθηκε ως οφσάιντ γκολ του Ριμπερί σε μια δύσκολη, αλλά μάλλον σωστή απόφαση του διαιτητή. Το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε στα επόμενα λεπτά του τελικού, η Τσέλσι εύκολα ή δύσκολα με άμυνα κατενάτσιο απομάκρυνε τους κινδύνους από την εστία της με την συνδρομή ακόμη και του Ντρογκμπά που γύριζε πίσω και βοηθούσε στην «ηρωϊκή» άμυνα των Άγγλων! Θα αρκούσε όμως μόνο αυτό για να δώσει το κύπελλο στην Τσέλσι;

Ο Ντι Ματέο στο 73΄ πέρασε μέσα τον Μαλουντά στην θέση του Μπέρτραντ σε μια προσπάθεια να γίνει πιο επιθετική η Τσέλσι και στο αμέσως επόμενο λεπτό λίγο έλειψε να κάνει το «μπαμ» η λονδρέζικη ομάδα: Ντρογκμπά και Καλού δεν μπόρεσαν από καλή θέση να νικήσουν τον Νόιερ που όποτε χρειάστηκε εξουδετέρωσε κάθε απειλή της Τσέλσι.

Στο 78΄ ο Μίλερ από πολύ καλή θέση μέσα στην περιοχή σούταρε άστοχα, όμως πέντε λεπτά αργότερα θα «πάρει το αίμα του πίσω»: Από σέντρα του Ριμπερί από αριστερά η μπάλα έφτασε στο δεύτερο δοκάρι του Τσέχ, εκεί όπου ο Μίλερ με κοντινή κεφαλιά την έστειλε να αναπαυτεί στα δίχτυα της Τσέλσι, αλλά με μπόλικη δόση περιπέτειας, αφού προηγουμένως η μπάλα βρήκε και στο δοκάρι του Τσεχ (1-0).

Ο Ντι Ματέο στο 84΄ πέρασε μέσα και τον Τόρες στην θέση του Καλού για να φρεσκάρει κι άλλο την επίθεση της Τσέλσι, ενώ ο Γιουπ Χάινκες στο 87΄ έβγαλε τον σκόρερ Μίλερ και έβαλε τον Βαν Μπούιτεν.

Μην έχοντας πια τίποτα να χάσει η Τσέλσι βγήκε μπροστά και στο 88΄ κέρδισε το πρώτο της κόρνερ στον αγώνα που έμελλε όμως να αποφέρει και την ισοφάριση!

Το κόρνερ εκτέλεσε ιδανικά ο Μάτα στέλνοντας την μπάλα στο ύψος της μικρής περιοχής εκεί όπου ο πολύπειρος Ντρογκμπά με γυριστή κεφαλιά την έστειλε στα δίχτυα, παρά την προσπάθεια του Νόιερ (1-1)! Ήταν μια ψυχρολουσία για τη Μπάγερν που ήλεγχε τον αγώνα σε όλο σχεδόν τον αγώνα, όμως η «στρογγυλή θεά» είχε κέφια!

Το σφύριγμα της λήξης του διαιτητή βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με 1-1 και ο τελικός πήρε πια δραματική μορφή. Θα μπορούσε να αντέξει η Τσέλσι την πίεση των Βαυαρών και να οδηγήσει το παιχνίδι στα πέναλτι;

Η ημίωρη παράταση έκρυβε κι άλλες συγκινήσεις, αφού στο 4ο κιόλας λεπτό ο Ντρογκμπά ανέτρεψε από πίσω τον Ριμπερί και ο διαιτητής υπέδειξε αμέσως την εσχάτη των ποινών. Το πέναλτι ανέλαβε να εκτελέσει ο Ρόμπεν στο 95΄, όμως ο Τσεχ «διάβασε» την πρόθεση του Ολλανδού άσσου και έπεσε στη σωστή γωνία και μπλόκαρε την μπάλα!

Και σαν να μην έφτανε αυτό για τη Μπάγερν, αλλά στην φάση του πέναλτι τραυματίστηκε ο Ριμπερί που αντικαταστάθηκε από τον Όλιτς στο 96΄.

Στην παράταση η Μπάγερν δεν είχε τον ίδιο ρυθμό του κανονικού αγώνα, καθώς τα βασικά της ατού κουράστηκαν όπως ο Σβάινστάιγκερ, απέναντι στους Άγγλους που φύλαξαν τις δυνάμεις τους για το τέλος.

Παρόλα αυτά στο 108΄ η Μπάγερν έχασε με τον Όλιτς σπουδαία ευκαιρία για να πάρει και πάλι προβάδισμα στο σκορ, όταν μετά από ωραία μπαλιά του Ρόμπεν η μπάλα στρώθηκε στον Όλιτς που επιχείρησε κάτι μεταξύ σέντρας και σουτ που  πέρασε σύριζα άουτ από την εστία του Τσεχ, σε μια φάση πάντως που δεν έκανε κίνηση ο Βαν Μπούιτ ολιγωρώντας να κάνει την προβολή από κοντά.

Μέχρι το τέλος δεν άλλαξε κάτι και ο τελικός οδηγήθηκε στη βάσανο της διαδικασίας των πέναλτι!

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ

Όλιτς και Σβαινστάιγκερ ήταν οι μοιραίοι παίκτες για τη Μπάγερν, ενώ για τους Άγγλους παρά το κακό ξεκίνημα (ο Νόιερ απέκρουσε το πέναλτι του Μάτα) στη συνέχεια ευστόχησαν στα υπόλοιπα με αποκορύφωμα το τελευταίο που το εκτέλεσε εύστοχα ο Ντρογκμπά.

Λαμ               1-0

Μάτα απέκρουσε ο Νόιερ

Γκόμες           2-0

Λουίς             2-1

Νόιερ             3-1

Λάμπαρντ       3-2

Όλιτς απέκρουσε ο Τσεχ

Κόουλ            3-3

Σβαινστάιγκερ στο δοκάρι

Ντρογκμπά     3-4

Διαιτητής: Πέντρο Προένσα (Πορτογαλία)

Κίτρινες: Σβαϊνστάιγκερ - Νταβίντ Λουϊς, Κόουλ, Ντρόγκμπα, Τόρες

Οι συνθέσεις:

Μπάγερν Μονάχου (Χάινκες): Νόιερ, Μπόατενγκ, Λαμ, Κοντέντο, Μίλερ ( 87΄ Βαν Μπούιτεν), Ρόμπεν, Σβαϊνστάινγκερ, Κρος, Τίμοστσουκ, Γκόμεζ, Ριμπερί (96΄ Όλιτς).

Τσέλσι (Ντι Ματέο): Τσεχ, Κόουλ, Λουίς, Μποσίνγκουα, Κέιχιλ, Λάμπαρντ, Μίκελ, Μπέρτραντ (73΄ Μαλουντά), Μάτα, Ντρογκμπά, Καλού (84΄Τόρες).
ΝΕΤ
notosspor
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ