2012-05-20 13:12:32
Φωτογραφία για G8 και ΗΠΑ: Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη
Οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ (G8) συμφώνησαν οτι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη είναι κορυφαίες προτεραιότητες για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά την ολοκλήρωση της συνόδου του G8 που φιλοξένησε στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ.

Σημείωσε ακόμη ότι πολλές χώρες έκαναν προσπάθειες να εμποδίσουν την «ελεύθερη πτώση» της παγκόσμιας οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως η Ευρώπη είναι ικανή να επιλύσει τα προβλήματά της. «Η κατεύθυνση που πήρε ο διάλογος πρόσφατα...μας κάνει να νιώθουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση», επισήμανε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την κρίση χρέους στην ΕΕ επικίνδυνη για τη διεθνή οικονομία και επανέλαβε πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη. «Μια σταθερή, αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή οικονομία είναι προς το συμφέρον όλων, περιλαμβανομένης της Αμερικής. Για να το θέσω απλά, αν μια εταιερία αναγκάζεται να κάνει περικοπές στο Παρίσι και στην Μαδρίτη, αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερη δουλειά για τις βιομηχανίες στο Πίτσμπεργκ ή στο Μιλγουόκι», είπε.


Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και του Καναδά αναγνώρισαν τις οδυνηρές θυσίες που κάνουν οι πολίτες στην Ελλάδα λόγω των οικονομικών πιέσεων που υφίσταται η χώρα. Αναγνωρίζοντας πως ακόμη απομένει «πολλή δουλειά να γίνει», ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ έχει τις δυνατότητες που απαιτούνται για να ξεπεράσει «τις προκλήσεις».

Συνάντηση Ομπάμα - Μέρκελ

Σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου ο Αμερικανός πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησαν πως η ευρωζωνη δεν πρέπει να άρει τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενισχύοντας όμως παράλληλα την ανάπτυξη, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Ο κ. Ομπάμα και η κ. Μέρκελ επισήμαναν την ανάγκη να εργαστούν παράλληλα σε αυτά τα δύο μέτωπα, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου.

«Η κοινή παραδοχή είναι ότι υπάρχει ανάγκη να ληφθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, αλλά και να διατηρηθούν τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης στα οποία επιμένει η κ. Μέρκελ και άλλοι», πρόσθεσε ο Ρόουντς.

Νωρίτερα, η κ. Μέρκελ είχε δηλώσει πως η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε πως «όλοι οι ηγέτες συμφωνούν ότι οι δύο αυτοί στόχοι αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα».

Θέσπιση ευρωομολόγου θα προτείνει ο Ολάντ

Εν τω μεταξύ, προτάσεις για την ανάπτυξη, περιλαμβανομένης της θέσπισης ευρωομολόγου, θα υποβάλλει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην επικείμενη άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του κατά την ολοκλήρωση της συνόδου του G8 ανέφερε ότι θα κάνει τις προτάσεις του στους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άτυπη σύνοδο της 23ης Μαΐου.

«Μέσα σε αυτό το πακέτο των προτάσεων θα είναι τα ευρωομόλογα και δεν θα είμαι ο μόνος που θα τα προτείνω. Έλαβα επιβεβαίωση γι΄ αυτό στη [σύνοδο της ] G8», εξήγησε.

Στις προτάσεις του, όπως είπε, θα περιλαμβάνεται επίσης η «αύξηση των κεφαλαίων» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ΕπενδύσεωνΕΤΕπ .

Η κίνηση μοιάζει να εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες του νέου προέδρου της Γαλλίας να πείσει τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ να υιοθετήσουν πολιτικές με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι θα πιέσει το Βερολίνο να άρει το βέτο του στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων και στο να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δανείζει απευθείας σε κυβερνήσεις.

Και οι δύο αυτές ιδέες θεωρούνται «κόκκινες γραμμές» για την κεντροδεξιά γερμανική κυβέρνηση, αν και η Μέρκελ δεν έχει αποκλείσει την έκδοση ευρωομολόγων ως μακροπρόθεσμη προοπτική εάν η Ευρώπη κάνει βήματα προς μια στενότερη πολιτική και δημοσιονομική ολοκλήρωση.

«Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση για την ανάπτυξη, αλλά οι δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση. Δεν υπάρχει ουδείς λόγος να νομίζει κανείς ότι οποιαδήποτε χώρα απομονώθηκε», επισήμανε ο Ολάντ ερωτηθείς εάν η Μέρκελ περιθωριοποιήθηκε στη σύνοδο.

«Εάν θέλουμε να πάμε μπροστά θα πρέπει να το κάνουμε με όλους όσοι μετρούν στην Ευρώπη, τη Γερμανία φυσικά, αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι η μείωση των ελλειμμάτων και η ανάπτυξη είναι «οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

Συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Μόντι τον Ιούνιο στη Ρώμη

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, θα έχουν συνάντηση τον επόμενο μήνα στη Ρώμη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μόντι, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ.

Η συνάντηση αυτή ανάμεσα στους ηγέτες των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ θα γίνει πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 10ης και 17ης Ιουνίου στη Γαλλία, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ο Μόντι.

Τον τελευταίο καιρό ο Μόντι τάχθηκε υπέρ μιας αυξημένης στήριξης στην ανάπτυξη προκειμένου να αντισταθμιστεί η επίδραση των μέτρων λιτότητας στον προϋπολογισμό, που είναι ιδιαίτερα σκληρά στη χώρα του.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος συμμερίζεται τις απόψεις του στο θέμα αυτό, με κίνδυνο να δυσαρεστήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, που προβάλλει ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση των ελλειμμάτων και της υπερχρέωσης.

«Δεν μπορεί κανείς να αρκείται να περιμένει τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τη μείωση των ελλειμμάτων για να δημιουργήσει ανάπτυξη», εκτίμησε ο Μόντι.

Κάλεσε το ευρωπαϊκό συμβούλιο της 23ης Μαΐου να «καθορίσει συγκεκριμένα μέτρα, όπως μια ενίσχυση του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ομόλογα για προγράμματα υποδομών και μια εξέλιξη προς τα ευρωομόλογα».
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ