2012-05-20 13:13:48
Φωτογραφία για Πολιτικό ρέκβιεμ για το ΠΑΣΟΚ...!!!
Του Γιάννη Σπ. Παργινού

Το ΠΑΣΟΚ, πληρώνει τα επίχειρα μιας καταστροφικής πολιτικής που υλοποίησε, παραβιάζοντας και καταστρατηγώντας κάθε έννοια πολιτικής και κομματικής δεοντολογίας, ο Γιώργος Παπανδρέου. 

Η σιωπή των αμνών που επέδειξαν στα συντελούμενα οι κορυφαίοι υπουργοί του σε συνδυασμό με την πλήρη υποταγή κι υπακοή της κοινοβουλευτικής ομάδας στις βουλές του αρχηγού, είχαν ως αποτέλεσμα τη διάχυση των  βαριών ευθυνών της ηγεσίας σε όλο το φάσμα του στελεχιακού δυναμικού του κινήματος.

Στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου, παρά τις τόσες πολλές και τόσο προκλητικές πράξεις κι αποφάσεις που ελήφθησαν, ουδείς είχε το ανάστημα να διαφοροποιηθεί, έστω και στα απλά όρια μιας εσωκομματικής και δημοκρατικής αντίθεσης. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής νεκροφάνειας ήταν να μην διαφανεί έστω κι αχνά ή αμυδρά μια κάποια εναλλακτική πρόταση στη άφρονα πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου που θα προκρινόταν σε περίπτωση αποτυχίας ή αποδοκιμασίας της ακολουθούμενης πολιτικής
. Με αποτέλεσμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος να αναδειχθεί στην ηγεσία του κινήματος, όχι ως φορέας μιας διαφορετικής πολιτικής πρότασης αλλά ως καλύτερος διαχειριστής μιας ήδη καταδικασθείσας στη συνείδηση της κοινωνίας πολιτικής. Ωσαύτως και τα στελέχη, ανώτερα ή μεσαία, που τον ακολούθησαν. Το κίνημα στο σύνολό του, βρέθηκε χωρίς νέο προσανατολισμό.

Από την μία πλευρά ταυτιζόταν με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, την οποία απέρριπτε μέχρι πρότινος, κι από την άλλη να πολεμάει λυσσαλέα και με εμφανέστατη πολιτική ταραχή κάθε αριστερή πρόταση από τον ολοένα και πιο επικίνδυνο παραταξιακό αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ ή την μονίμως καραδοκούσα ΔΗΜ, ΑΡ, του Φώτη Κουβέλη. Οι κάλπες της 6ης Μαίου, ανέδειξαν ένα αποστεωμένο ΠΑΣΟΚ με τα πολιτικά  του ιμάτια να έχουν διαμεριστεί εντεύθεν κι εκείθεν του πολιτικού μας φάσματος. 

                          Πολυμέτωπος αγώνας

       Πάντα τα ανωτέρω, οδηγούν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε έναν πολυμέτωπο και σκληρό αγώνα, σε πρωτοφανώς δύσκολες συνθήκες, για την πολιτική επιβίωση του κινήματος. Τη συνέχιση της ύπαρξής του, κόντρα σε εκείνους, κι είναι πολλοί εντός κι εκτός των πράσινων τειχών της Ιπποκράτους, που πιστεύουν ότι έκλεισε ο βιολογικός κύκλος του κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου…!!! Οι αντίπαλοι, στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου, είναι πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κύριος πόλος στην κεντροαριστερά, η ΔΗΜΑΡ που συνεχίζει να είναι υποδοχέας πράσινων ψηφοφόρων και σε τρίτη φάση η Νέα Δημοκρατία.

        Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, κι οι στενοί του συνεργάτες θα τα δώσουν όλα προκειμένου να έχει σαφή και συγκεκριμένο ρόλο το κίνημά τους μετεκλογικά. Μια άριστη εξέλιξη για τους επιτελείς της Ιπποκράτους θα ήταν να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ.  Προς τούτο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι έχει την εμπειρία και τις δυνατότητες να βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης και για τον λόγο αυτόν μιλώντας στους βουλευτές του αναφέρθηκε εκτενώς στην προσωπική του εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Θέλει να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη σταθερότητας και σοβαρότητας αυτή την ώρα προκειμένου να απευθυνθεί και στο κεντροαριστερό κοινό, που φαίνεται ότι έχασε στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Για να επιτευχθεί ο στόχος της Ιπποκράτους πρέπει να προηγηθεί η αφύπνιση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το 2009 που επέλεξαν να μην το ψηφίσουν στην αναμέτρηση της 6ης Μαΐου. Πρόκειται για 300.000 ψηφοφόρους που «γύρισαν» την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ αλλά δεν επέλεξαν κι ένα άλλο κόμμα και προτίμησαν να απέχουν από την κάλπη. Παράλληλα, μέσα από την επίθεση που εξαπολύει η πράσινη επικοινωνιακή ομάδα στον ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις κυβερνητικές θέσεις που παρουσιάζει ο κ. Τσίπρας και στελέχη όπως οι κ. Στρατούλης, Γλέζος κ.ά., θέλει να προσελκύσει ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων που διεκδικούν όχι την καταγγελία του Μνημονίου, αλλά μια σοβαρή επαναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένων όρων του.

            Απαγκίστρωση από τον Γιώργο Παπανδρέου

      Είναι κάτι παραπάνω από διακριτή κι εμφανής, η προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλου, να απαγκιστρωθεί πλήρως από την πολιτική της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Στενοί συνεργάτες, του προέδρου, προτείνουν να ζητηθεί από τον πρώην πρωθυπουργό να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπερβάλλουν προκρίνοντας ακόμα και την αλλαγή σειράς στην λίστα των υποψηφίων παραβλέποντας ακόμα και την σειρά εκλογής των περασμένων εκλογών. Ωστόσο, παρά τις επίμονες εισηγήσεις δεν έχει υιοθετηθεί η εν λόγω πρόταση.

        Σε ότι αφορά την προτεινόμενη πολιτική ενόψει των εκλογών το ΠΑΟΚ συντάσσεται με την πολιτική της επαναδιαπραγμάτευσης, την οποία μέχρι πρότινος απέρριπτε μετά βδελυγμίας. «Η δανειακή σύμβαση και γενικότερα το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι κάτι το δυναμικό, είναι ένα γήπεδο διαρκούς διαπραγμάτευσης. Ξέρουμε να κάνουμε τη διαπραγμάτευση αυτή, έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το σχέδιο αυτό οδηγεί στο να κρατήσουμε όλα τα θετικά της δανειακής σύμβασης και βεβαίως να ανατρέψουμε τα αρνητικά, ανατρέποντας την ύφεση και ανακόπτοντας την ανεργία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε και τις προτάσεις του κόμματός του για την ανάπτυξη και της ενίσχυση της απασχόλησης. «Όχι λόγια, αλλά συγκεκριμένες, οργανωμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, για τον άνεργο, για την ανάπτυξη, για την εθνική οικονομία», ανέφερε…, και σημείωσε, επίσης, ότι…,  «η Ευρώπη να πάψει να είναι μονόχρωμη, να πάψει να είναι συντηρητική και νεοφιλελεύθερη, πρέπει να προστεθεί ξανά η διάσταση της ανάπτυξης και της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής».

                        Η μοναξιά του Βενιζέλου

    Είναι πλέον κοινό μυστικό στην Ιερουσαλήμ της Ιπποκράτους ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, από τους πρώην κορυφαίους έχουν εγκαταλείψει τον πρόεδρο του κινήματος μόνον του στην δύσκολη περίπτωση της παρούσας εκλογικής περιόδου. Αίσθηση προκαλεί η συνεχιζόμενη αφωνία, του, χαρακτηριζόμενου κι ως σκληρού Παπανδρεϊκού, Χρήστου Παπουτσή, ενώ δεν περνάει απαρατήρητη κι η αναιμική παρουσία της Άννας Διαμαντοπούλου και του Ανδρέα Λοβέρδου και δη σε μια περίοδο κατά την οποία οργιάζουν τα σενάρια για τη δημιουργία νέου καθαρά φιλοευρωπαϊκού φορέα υπό άλλη ηγεσία.

        Όπως και να έχουν τα πράγματα, σε μια διαπίστωση συγκλίνουν απόλυτα όλες οι συνιστώσες του κινήματος. Ότι, μετεκλογικά θα γίνει σεισμός στην Ιπποκράτους…!!!

              
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το βιογραφικό του Σαμαρά
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το βιογραφικό του Σαμαρά
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ