2020-02-27 17:53:40
Φωτογραφία για Και τώρα τρέχουν οι αιώνιοι
Άλλη μία αγωνιστική εβδομάδα για την Ευρωλίγκα έφτασε στο τέλος της και οι δύο εκπρόσωποι του ελληνικού μπάσκετ είχαν απολογισμό 0/2 νίκες. Το φινάλε του TOP-16 πλησιάζει και τέσσερα παιχνίδια απομένουν. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός βάζουν κάτω τα δεδομένα και προσδιορίζουν στόχους, με φόντο τα πλέι οφ.

Ξεκινώντας από τον πρώτο χρονικά αγώνα, αυτόν του Παναθηναϊκού, φάνηκε περίτρανα για μία ακόμα φορά η αδυναμία της ομάδας να νικήσει εκτός έδρας. Οι «πράσινοι» έχουν 8 ήττες σε 10 ματς μακρυά από το ΟΑΚΑ. Τα μοναδικά διπλά για φέτος είναι επί της Τούροφ και επί της Άλμπα.

Το ματς στο Κάουνας απέδειξε ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει το ρόστερ που θα καθαρίσει θεωρητικά υποδεέστερους αντιπάλους. Όσο θεαματικός και αν είναι στην έδρα του, άλλο τόσο αναποτελεσματικός είναι μακρυά από αυτήν.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το «τριφύλλι» βασίζεται σε έναν περιορισμένο αριθμό παικτών. Λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να στις πλάτες τους την τύχη ενός παιχνιδιού. Ανάμεσα σε αυτούς, οι πλέον έμπειροι Διαμαντίδης και Φώτσης. Ο «αρχηγός» και ο «υπαρχηγός» είναι από τις σταθερές του Ιβάνοβιτς και η απόδοση τους επηρεάζει και τη ροή του εκάστοτε αγώνα. Το θέμα είναι τι μπορούν να κάνουν οι υπόλοιποι.


Η μέχρι τώρα πορεία έχει δείξει ότι οι ήττες της ομάδας βασίζονται κατά κύριο λόγο σε ατομικά λάθη. Δεν είναι μόνο οι παίκτες που παίρνουν την ευθύνη, αλλά και ο κόουτς. Στο χθεσινό παιχνίδι, είναι πραγματικά απίθανες οι επιλογές του Ιβάνοβιτς αφενός να αφήσει εκτός παρκέ τον Παππά που ήταν άψογος, αφετέρου να δώσει την κρίσιμη επίθεση στον Νέλσον. Η τελευταία απόφαση είχε παρθεί και στο ματς με την Μπαρτσελόνα και το αποτέλεσμα ήταν ίδιο.

Το πιο σημαντικό ζήτημα για τον Παναθηναϊκό είναι ο χαρακτήρας που δεν βγάζει σε όλο το 40λεπτο, παρά μόνο στο φινάλε. Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, όλα είναι πιθανά για το πλασάρισμα του. Το όνειρο της δεύτερης θέσης εγκαταλείπεται οριστικά, η τρίτη είναι δύσκολη και η τέταρτη επισφαλής. Με λίγα λόγια, ακόμα και η πρόκριση δεν έχει ξεκαθαρίσει. Αλλά όταν μία ομάδα δεν κάνει πειστικά διπλά, δεν μπορεί να πάει μακρυά.

Όσον αφορά τον Ολυμπιακό, η ήττα από τη Φενέρ τον έριξε στην τρίτη θέση. Σαν να μην έφτανε αυτό, η απώλεια του +6 της Κωνσταντινούπολης του βάζει δύσκολα για το πλεονέκτημα έδρας. Δεδομένου ότι έχει να ταξιδέψει και στη Μόσχα, οι «ερυθρόλευκοι» αναζητούν σίγουρα ένα μεγάλο διπλό.

Ο Ομπράντοβιτς κατάφερε να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον νο.1 κίνδυνο που λέγεται Σπανούλης. Ο Λαρισαίος γκαρντ έδωσε μεν 10 ασίστ, αλλά είχε 1/8 σουτ. Δεν βρήκε χώρους, είχε περιορισμένο πεδίο δράσης και δεν ήταν απειλητικός. Έπαιξε για 27 λεπτά όντας τραυματίας και ξαναχτύπησε στο γόνατο μέσα στο παιχνίδι.

Η απουσία του στο φινάλε ήταν ιδιαίτερα καθοριστική. Είναι ο άνθρωπος που θα πάρει την επίθεση πάνω του, θα πάρει το κρίσιμο σουτ. Χωρίς αυτόν, ο Ολυμπιακός δεν έχει λύσεις για να πάρει μπρος. Οι υπόλοιποι της περιφέρειας ήταν απελπιστικά άστοχοι, ενώ οι ψηλοί του έχασαν την μάχη στα ριμπάουντ.

Τα προβλήματα των Πειραιωτών μεγάλωσαν και από το παιχνίδι που έκανε η Φενέρ. Η εντυπωσιακή ευστοχία στα τρίποντα και τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ που έγιναν 2nd chance points ήταν τα όπλα στην επίθεση των Τούρκων. Η άμυνα ήταν επίσης εξαιρετική, αφού δεν επέτρεψε το παιχνίδι του Ολυμπιακού μέσα στη ρακέτα και μπλόκαρε την λειτουργία στην περιφέρεια.

Συνδετικός κρίκος της άμυνας και της επίθεσης της Φενέρ ήταν ο Ζήσης, ο οποίος τα έκανε όλα σχεδόν τέλεια. Σωστή κυκλοφορία της μπάλας, καλή άμυνα, σωστές επιλογές. Μεταγραφή-ματ για την τουρκική ομάδα που της έλειπε πολύ ένας παίκτης με το μυαλό του Ζήση.

Η επόμενη αγωνιστική βρίσκει τον Παναθηναϊκό να φιλοξενεί τη Ρεάλ και τον Ολυμπιακό να παίζει στην Ισπανία με τη Λαμποράλ. Δύο κρίσιμα παιχνίδια που θα ξεδιαλύνουν κατά πολύ το θολό τοπίο του πλασαρίσματος των «αιωνίων» σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποτελέσματα.
sfirixtranews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Χάμιλτον από πέρυσι
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Χάμιλτον από πέρυσι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ