2012-12-27 14:31:50
Φωτογραφία για Η περίπτωση Μόντι
Του Ι. Κ. Πρετεντέρη

Ο ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΟΣ Μάριο Μόντι εξελίσσεται σε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα περίπτωση πολιτικού ανδρός.

ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ καλά, και ενόψει των ιταλικών εκλογών του προσεχούς Φεβρουαρίου είπε περίπου τα εξής:

ΠΡΩΤΟΝ, δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές - κάτι το οποίο αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά του.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, παρότι δεν κατεβαίνει στις εκλογές, είναι διατεθειμένος να παραμείνει Πρωθυπουργός. Δεν με εκπλήσσει: υποθέτω ότι η εξουσία χωρίς εκλογικές μπερδεψοδουλειές είναι το κρυφό όνειρο όλων των πολιτικών του πλανήτη. 

ΤΡΙΤΟΝ, θα είναι Πρωθυπουργός «χωρίς όρους» και εφόσον τα κόμματα που κατέβουν στις εκλογές αποδεχθούν την «πολιτική πλατφόρμα» που θα τους παρουσιάσει περίπου ως νέος Μωυσής κατερχόμενος του Ορους Σινά.

ΟΜΟΛΟΓΩ ότι πρόκειται για μια μάλλον πρωτότυπη πολιτική διαδικασία.

ΠΡΩΤΑ τα κόμματα θα κατεβαίνουν στις εκλογές, θα παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους και θα μαζεύουν ψήφους.


ΜΕΤΑ τις εκλογές όμως και υπό την πίεση διαφόρων παραγόντων θα γίνεται πρωθυπουργός ένας άλλος καλός κύριος με το δικό του πρόγραμμα. Το οποίο πρόγραμμα θα τυγχάνει, υποθέτω, της αποδοχής των Γερμανών, του Eurogroup και των αγορών αλλά για το οποίο δεν θα έχουν ερωτηθεί οι ιταλοί ψηφοφόροι.

ΑΠΟ ΤΗ διαδικασία αυτή, και επειδή η Ιταλία παραμένει (προς το παρόν...) μια δημοκρατική χώρα, προκύπτουν δύο σοβαρές απορίες.

ΑΠΟΡΙΑ ΠΡΩΤΗ: Αν το πρόγραμμα του Μόντι είναι τόσο καλό και τόσο χρήσιμο για την Ιταλία, γιατί δεν το παρουσιάζει απευθείας στον ιταλικό λαό, να μην έχει ανάγκη κανέναν Μπερλουσκόνι και καμία Μέρκελ; Φοβάται άραγε ότι θα φάει το μαύρο της ψυχής του;

ΑΠΟΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: Αν καταλαβαίνω καλά, η βασική ιδέα του Μόντι είναι να αποσυνδέσει τη διακυβέρνηση της χώρας από τη λαϊκή ψήφο. Αυτό όμως δεν αποτελεί το όνειρο και τον πυρήνα όλων των ολιγαρχικών καθεστώτων;

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ προφανώς τι θα προκύψει από τις ιταλικές εκλογές, ούτε μου αρέσει να προεξοφλώ το παραμικρό.

ΣΤΟΝ ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΟ Μόντι όμως απάντησε προκαταβολικά ένας τυχαίος ιταλός πολίτης.

Ο Αντόνιο Τόρντα είναι 53 ετών και έχει μαγαζί με είδη σπιτιού στη Ρώμη. Μιλώντας στην «International Herald Tribune» της 14ης Δεκεμβρίου έλεγε ότι σέβεται πολύ τον Μάριο Μόντι, αλλά: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική κυβέρνηση που θα παίρνει πραγματικά τις αποφάσεις, που θα αναλαμβάνει τις ευθύνες γι' αυτές και μετά θα ρωτάει το εκλογικό σώμα αν ήταν σωστές ή λάθος».

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, κατέληγε ο συμπαθής μαγαζάτορας, αυτό που χρειάζεται η Ιταλία είναι «απλώς μια κανονική δημοκρατία».

ΤΙΠΟΤΑ περισσότερο και τίποτα λιγότερο. 

 

πηγή: tanea.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ