2014-04-11 15:41:06
Φωτογραφία για Μαρίνος Ουζουνίδης: «Δημιουργία πρόσθετων λυόμενων καταλυμάτων για παράνομους μετανάστες»
Με την από 09/04/2014 ερώτησή του, ο Βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μαρίνος Ουζουνίδης, κατέθεσε ερώτηση... σχετικά με τη δημιουργία πρόσθετων λυόμενων καταλυμάτων για παράνομους μετανάστες, στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια.

Απάνθρωπες χαρακτηρίζονται οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης μεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας και Παρανέστι Δράμας καθώς επικρατεί συνωστισμός για τους ανθρώπους-μετανάστες, τους οποίους οι ελληνικές αρχές, στέλνουν κυρίως στον Έβρο και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, δημιουργώντας υποψίες για τον απώτερο σκοπό της κυβέρνησης στο θέμα της μετανάστευσης στη Θράκη.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, ερωτάται ο κ. Υπουργός εάν προτίθεται να προβεί στην κατασκευή λυόμενων καταλυμάτων για τη φιλοξενία μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών στα κέντρα κράτησης και αν ναι, ποια θα είναι η χωρητικότητά τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: «Δημιουργία πρόσθετων λυόμενων καταλυμάτων για παράνομους μετανάστες»

Ολοένα και πιο έντονο παρατηρείται το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μας από τα σύνορα του Νομού Έβρου. Για τη φιλοξενία και την κράτηση των συλληφθέντων μεταναστών έχουν δημιουργηθεί τα λεγόμενα κέντρα κράτησης ή κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κέντρα κράτησης υπάρχουν στα χωριά Φυλάκιο Ορεστιάδας και Παρανέστι Δράμας.

Δυστυχώς, οι συνθήκες κράτησης σε αυτά τα κέντρα μπορούν να χαρακτηριστούν εξαιρετικά άσχημες για τους ανθρώπους – μετανάστες. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης μεταναστών είναι τραγικές-απάνθρωπες και επικρατεί συνωστισμός. Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. τον Σεπτέμβριο 2010 χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στα κέντρα κράτησης και το φαινόμενο των μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως "ανθρωπιστική κρίση".

Παρ’ όλα αυτά, και αντί να γίνει κάποια σοβαρή προσπάθεια προώθησης των ανθρώπων αυτών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, -χαρακτηριστική είναι η αδυναμία εκ μέρους της Ελλάδος υλοποίησης της συμφωνίας με την Τουρκία για την επιστροφή μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας-, οι ελληνικές αρχές συνωστίζουν όλο και περισσότερους ανθρώπους ειδικά στον Έβρο και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δημιουργώντας υποψίες για τον απώτερο σκοπό της κυβέρνησης στο θέμα της μετανάστευσης στη Θράκη. Πώς μπορεί να εξηγηθεί, για παράδειγμα, το γεγονός ότι στο Σουφλί φιλοξενούνται 146 μετανάστες σε 110 τετρ. μέτρα ενώ την ίδια στιγμή στη Σπάρτη οι εγκαταστάσεις υποδοχής μεταναστών παραμένουν άδειες;». Σε αυτή την ερώτηση είχε προβεί και ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Μάουρο Πάλμα.

Μέσα σε όλο αυτό το πέπλο αβεβαιότητας και διόγκωσης του προβλήματος ακούγονται φήμες κατασκευής λυόμενων καταλυμάτων για την αύξηση της χωρητικότητας των κέντρων κράτησης στις περιοχές του Φυλακίου και του Παρανεστίου που προαναφέρθηκαν.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Προτίθεστε να προβείτε στην κατασκευή λυόμενων καταλυμάτων για φιλοξενία μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών στα κέντρα κράτησης που αναφέρονται στην ερώτησή μου, και εάν ναι ποια θα είναι η χωρητικότητά τους;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Ουζουνίδης Δ. Μαρίνος Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έτσι χτυπάνε οι δολοφόνοι!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έτσι "χτυπάνε" οι δολοφόνοι!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ