2015-05-27 14:55:11
Φωτογραφία για Πολύ απαιτητικά Λατινικά, Χημεία και Ηλεκτρολογία
Αναρτήθηκαν τα θέματα των Πανελλαδικών της Τετάρτης 27 Μαΐου στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Σε Λατινικά, Χημεία, Ηλεκτρολογία και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον εξετάστηκαν σήμερα 27 Μαΐου, στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι υποψήφιους από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Υπενθυμίζεται ότι στις φετινές Πανελλήνιες αναμένεται κάθετη πτώση στις Πολυτεχνικές σχολές, στις σχολές Θετικών Επιστημών και γενικά σε όσες σχολές έχουν ως μάθημα αυξημένης βαρύτητας τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, αλλά και τα Αρχαία Κατεύθυνσης.

Αρκετοί εκπαιδευτικοί αναλυτές αναμένουν επιστροφή στο επίπεδο βάσεων του 2013.

Πιο αναλυτικά: Με το τοπίο στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να είναι εντελώς διαφορετικό από πέρσι, οι αρχικές εκτιμήσεις για άνοδο βάσεων, εξαιτίας του ψαλιδιού στον αριθμό εισακτέων κατά 2.535 θέσεις στα ΑΕΙ, υποχωρούν λόγω του υψηλού πήχη δυσκολίας στα δύο μαθήματα βαρύτητας και των τριών κατευθύνσεων.


Φέτος αναμένεται και μία μείωση αριστούχων σε σχέση με πέρσι.

Κάποιοι μάλιστα, λόγω της απότομης ανόδου του πήχη δυσκολίας μέσα σ’ ένα χρόνο, παραπέμπουν στις Πανελλήνιες του 2013, μια δύσκολη χρονιά όπου έγινε βαθμολογική σφαγή στα μαθήματα βαρύτητας περιορίζοντας τους υψηλούς βαθμούς. Η σφαγή αυτή βέβαια συνοδεύτηκε από μεγάλη πτώση των βάσεων, η οποία αναιρέθηκε μία χρονιά μετά, πέρσι δηλαδή, όπου οι δημοφιλείς σχολές άγγιξαν ή ξεπέρασαν τα 19.000 μόρια.

H φιλόλογος από το φροντιστήριο "Στόχος" Κουφού Ευγενία αναφέρει σχετικά με τα ζητούμενα στα Λατινικά: "Τα θέματα των Λατινικών ήταν απαιτητικά, με έμφαση στη λεπτομέρεια και στην ουσιαστική γνώση του συντακτικού, πρωτότυπα ως προς την διατύπωση των ζητουμένων και περισσότερα ως προς το περιεχόμενο των παρατηρήσεων. Απευθύνονταν σε πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές με σφαιρική και ουσιαστική γνώση της εξεταστέας ύλης και των δύο τάξεων του Λυκείου". Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά έλειπε παραδοσιακή άσκηση, δηλαδή ο συντακτικός χαρακτηρισμός όρων - λέξεων των αποσπασμάτων, γεγονός που απαιτεί από τους μαθητές ιδιαίτερη προσοχή.

Για τη Χημεία Κατεύθυνσης, ο εκπαιδευτικός Δ. Κυριακόπουλος από το φροντιστήριο Αμαρουσίου και Πειραιά "Θεσμός" αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "τα θέματα ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας και κάλυπταν όλο το φάσμα της ύλης. Είναι μεγαλύτερης δυσκολίας από τα περυσινά, εξαιτίας του Δ θέματος. Ειδικά το θέμα Δ4 δεν αναφέρεται στο σχολικό βιβλίο αλλά μπορεί να απαντηθεί εύκολα από καλά προετοιμασμένους υποψήφιους".

Για την Ηλεκτρολογία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Α' Κύκλος) τα ζητούμενα κρίνονται σήμερα τα περισσότερο απαιτητικά και υψηλών απαιτήσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι καθηγητές Γ. Παπαδήμας και Μ. Τσίγκος αναλύουν: "Εκτός του ερωτήματος Α4 που απαιτεί από τους υποψήφιους καλή γνώση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων με transistors, τα υπόλοιπα ζητούμενα της Ομάδας Α ήταν σαφή και βατά. Από και πέρα, το Β1 απαιτούσε από τους υποψήφιους γνώση κυκλωμάτων από τη Β΄ Λυκείου, το Β2 ήταν για καλά διαβασμένους και το Β3 δύσκολο για την πλειονότητα των μαθητών. Σε σχέση με τα περυσινά θέματα τα φετινά κρίνονται πιο απαιτητικά".

Τέλος και για το μάθημα Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Β' Κύκλος) οι καθηγητές Π. Αλεβιζοπούλου και Β. Μιχαλοπούλος επεξηγούν ότι ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων ήταν ο ίδιος με τον περσινό.

Δείτε ακόμα: Πανελλήνιες 2015: Χημεία, Λατινικά, Ηλεκτρολογία, Ανάπτυξη Εφαρμογών - ΘΕΜΑΤΑ και ΛΥΣΕΙΣ
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΤΟ 7ο FINAL 4 ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΤΟ 7ο FINAL 4 ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ