2015-06-14 00:11:44
Φωτογραφία για Η «στάση πληρωμών» του ΕΟΠΥΥ «πληγώνει» τον χώρο της Yγείας
Μακάρι βέβαια οι εταιρείες να έχουν χρήματα και να πληρώνουν στην ώρα τους, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΕΟΠΠΥ είναι ο βασικός υπαίτιος, χρωστάει και δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του

Γιώργος Σταματίου, πρόεδρος του ομίλου ΙΑΣΩ

http://www.imerisia.gr/

Σε ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον ο όμιλος ΙΑΣΩ προσπαθεί να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και να κινηθεί προς το μέλλον, τονίζει σε συνέντευξή του στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος του ΙΑΣΩ Γιώργος Σταματίου. Όπως περιγράφει, η δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα σε συνάρτηση με την ουσιαστική «στάση πληρωμών» από τον ΕΟΠΥΥ έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό περιβάλλον. Παράλληλα, εκφράζει και το παράπονό του για την αντίδραση των εργαζομένων, μετά από μία ολιγοήμερη καθυστέρηση πληρωμών, όταν σε άλλες εταιρείες αυτό είναι κανόνας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΔΗ

Ποιο είναι το σχόλιό σας για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου;


Ο κλάδος της υγείας και ο όμιλος ΙΑΣΩ μαστίζεται από τα προβλήματα λειτουργίας και χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος επιλέγει για διέξοδο την εφαρμογή περικοπών, μέσω μηχανισμών rebate και claw back, περικοπές που είναι άδικες, αντισυνταγματικές και μη αποδεκτές. Τα αποτελέσματα, χωρίς τις εν λόγω περικοπές θα απεικονίζονταν στις οικονομικές καταστάσεις ακόμα θετικότερα. Χωρίς τις προβλέψεις για τις περικοπές, τα κέρδη της εταιρείας ΙΑΣΩ θα ήταν υπερδιπλάσια και οι ζημίες του ομίλου θα μετατρέπονταν σε ισόποσα κέρδη.

Αυτή η κατάσταση με τις περικοπές και την ανορθόδοξη τακτική, μέχρι πού θα φτάσει;

Βάσει του νόμου και των υπουργικών αποφάσεων εφαρμογής του, ισχύουν μέχρι και τις 31/12/2015. Εμείς βέβαια δεν αποδεχόμαστε τις περικοπές αυτές και έχουμε προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Μέχρι και σήμερα δεν έχουμε κάποια επίσημη απόφαση της Δικαιοσύνης, ακούμε κάποιους ψιθύρους κατά καιρούς περί δήθεν δικαίωσης των κλινικών ως προς το claw back, που είναι και το μεγάλο ποσοστό περικοπών, αλλά περιμένουμε να δούμε την επίσημη απόφαση, γιατί δεν είναι σοβαρό να λειτουργούμε με ανεπίσημες πληροφορίες ότι τάχα θα χάσουμε την απόφαση για τις περικοπές του rebate που κυμαίνεται κοντά στο 5%.

Πριν από λίγο καιρό είχε ακουστεί ότι υπήρξαν προβλήματα με το προσωπικό και έγιναν και κάποιου είδους κινητοποιήσεις.

Έχετε δίκιο, πράγματι έγινε τρίωρη στάση εργασίας γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην εξόφληση του μηνός Μαρτίου κατά 3-4 εργάσιμες ημέρες. Στο ΙΑΣΩ οι εργαζόμενοι εξοφλήθηκαν τον Μάρτιο σε δύο δόσεις, έλαβαν προκαταβολή 50% την Τετάρτη 1η Απριλίου και εξόφληση την Τετάρτη 8 Απριλίου. Υπενθυμίζω ότι υπήρχε και το δώρο Πάσχα που είχε καταβληθεί την Τρίτη 7 Απριλίου. Αυτή η καθυστέρηση αποτέλεσε ζήτημα χωρίς ουσία και έλαβε σχετική δημοσιότητα. Δυστυχώς έγινε θέμα όταν, επαναλαμβάνω τη λέξη δυστυχώς, άλλες εταιρείες καθυστερούν πολύ περισσότερο τις πληρωμές τους και σας καλώ να κάνετε μια αντίστοιχη έρευνα ή ερώτηση για του λόγου το αληθές. Μακάρι βέβαια οι εταιρείες να έχουν χρήματα και να πληρώνουν στην ώρα τους, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΕΟΠΠΥ είναι ο βασικός υπαίτιος, χρωστάει και δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Αντισυμβατικά και σε υπέρμετρο βαθμό καθυστερεί τις πληρωμές και μάλιστα η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. Το Δημόσιο χρωστάει στον ιδιωτικό τομέα υγείας πολλά χρήματα από το 2007, την προ ΕΟΠΥΥ περίοδο, αλλά έχουν συσσωρευτεί και τα δικά του χρέη που έφθασαν σε υπέρογκα ποσά.

Η κατάσταση όπως την περιγράφεται είναι δύσκολη. Αντέχει ο όμιλος;

Αγωνίζεται κάνει προσπάθειες σοβαρές, έχει δείξει εξαιρετικές αντοχές και αναμένει να τελειώσει η κρίση για να δείξει πάλι τις πραγματικές του δυνατότητες. Βρέθηκε όπως οι περισσότερες εταιρείες σε περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, χωρίς την απαραίτητη εμπειρία και την επαρκή προετοιμασία. Είχε μάλιστα δρομολογημένες επενδύσεις, όπως αυτή του ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ που ήταν στο τελευταίο στάδιο πριν τη λειτουργία. Είχε επίσης το ΙΑΣΩ Παίδων, σε λίγο καλύτερη κατάσταση και τέλος ο Ομιλος ΙΑΣΩ προσέθεσε στην οικογένειά του και τον ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ, το μεγαλύτερο κέντρο αποκατάστασης της Αττικής. Θεωρώ ότι μέχρι σήμερα, τα κατάφερε σχετικά καλά και θα έλεγα πολύ καλύτερα από άλλους ανταγωνιστικούς ομίλους.

Είστε σε έναν τομέα που απαιτεί συνεχείς επενδύσεις. Όμως με τα προβλήματα που περιγράφεται, πώς θα γίνουν;

Η έλλειψη ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ επέφερε όμοια προβλήματα και στις εταιρείες. Επίσης οι κλειστές κάνουλες των τραπεζών για νέα χρήματα, μαζί με την επιβολή από πλευράς φαρμακευτικών ιδίως εταιρειών ενός καθεστώτος προπληρωμής των προμηθειών, δεν επέτρεψε ιδιαίτερες επενδύσεις. Όμως οι εταιρείες του ομίλου ΙΑΣΩ δεν μπορούν να μείνουν μακριά και έξω από τις εξελίξεις της τεχνολογίας, ούτε μπορούν να απομειώσουν τις υπηρεσίες τους. Έτσι κάθε χρόνο και με κάθε τρόπο και μέσο, κάνουν μικρότερες αλλά σημαντικές θα έλεγα επενδύσεις. Επενδύσεις βελτιωτικού χαρακτήρα ή καλύτερα επενδύσεις επαύξησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφού την κρίση νικάει και εξουδετερώνει ή ανατρέπει μόνο η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αλλά υπάρχουν και όρια

Κοινωνικο εργο η συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ

Αυτό που προκαλεί εντύπωση σε όλους, είναι αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει, γιατί διατηρείτε ακόμη σύμβαση μαζί του;

Καταρχήν είχαμε μια σύμβαση μέχρι τις 31/12/2014 που παρατάθηκε λόγω εκλογών μέχρι 31/3/2015, στη συνέχεια παρατάθηκε μέχρι 15/5/2015 και πρόσφατα πάλι μας ζητήθηκε να παραταθεί μέχρι 30/6/2015. Μέχρι τότε περιμένουμε να τελειώσει το σχέδιο της νέας σύμβασης, επί του οποίου θα κληθούμε να αποφασίσουμε αν θέλουμε ή όχι σύμβαση. Αυτό είναι εν μέρει και τυπικό θέμα. Ουσιαστικότερα είναι άλλα θέματα. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε στον χώρο της υγείας αν οι ιδιωτικές κλινικές και ιδίως οι μεγάλοι όμιλοι διέκοπταν τη σύμβαση ή δεν έκαναν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ; Γνωρίζετε πόσα περιστατικά εξυπηρετούν οι μεγάλοι όμιλοι και ιδίως πόσες κλίνες εντατικής θεραπείας διαθέτουν για τη νοσηλεία νεογνών, παιδιών ή ενηλίκων; Τι πρόσωπο θα είχαν στην κοινωνία που μαστίζεται αυτά τα χρόνια από σοβαρά, έντονα, θα έλεγα προβλήματα; Υπάρχουν οι ιδιωτικές κλινικές με πολλά κρεβάτια γεμάτα από ΕΟΠΥΥ-τες και παρά ταύτα στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν πολλοί ασθενείς σε ράντσα, σε φορεία και σε διαδρόμους.

Τι θα συνέβαινε αν για κάποιο λόγο δεν υπήρχαν οι ιδιωτικές κλινικές; Πώς θα έκαναν εφημερίες τα δημόσια.... δεν θέλω ούτε να το σκέπτομαι. Με την υγεία των ανθρώπων έχουμε να κάνουμε και έχουμε υποχρέωση να σκεφτόμαστε πρώτα τον άνθρωπο και το υπέρτατο αγαθό της υγείας του. Βεβαίως είμαστε μετοχική εταιρεία και έχουμε υποχρέωση να φροντίζουμε και τους μετόχους. Αλλά δεν σας κρύβω ότι οι μέτοχοι κατανοώντας τις δυσκολίες της χώρας και των πολιτών, κάνουν υπομονή. Όμως και η υπομονή και η κατανόηση έχουν όρια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξει η πολιτεία και ο ΕΟΠΥΥ που ωφελείται τα μάλα από πολλές ιδιωτικές κλινικές. Θα το καταλάβει όταν συγκρίνει τα ποσά κόστους λειτουργίας και επιβαρύνσεων πολλών ιδιωτικών κλινικών με τα αντίστοιχα σε πολλά δημόσια νοσοκομεία.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ