2012-05-20 17:11:41
Φωτογραφία για Der Spiegel: Η Μέρκελ ζήτησε Δημοψήφισμα για το ευρώ
Μπαρούτι μυρίζει η Ευρωζώνη καθώς όπως αποκαλύπτει το Der Spiegel η Αγκελα Μέρκελ όντως ζήτησε τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για το ευρώ, πατώντας πάνω στη γραμμή του χάραξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup. Η διάψευση που ακολούθησε αποτέλεσε τακτικισμό ώστε να αποφευχθεί η διπλωματική κρίση και η ενδυνάμωση του αντιμνημονιακού κινήματος.

Οι διαρκείς προσπάθειες της Αγκελα Μέρκελ να βάλει την Ελλάδα στον προθάλαμο της εξόδου κινούμενη παρασκηνιακά και εκμεταλλευόμενη αδύναμες κυβερνήσεις προδίδιει ευρύτερο σχεδιασμό για αναδιάταξη της ζώνης και δημιουργία κλειστής λίγκας του Βορρά.

Οι αποκαλύψεις αυτές αναμένεται να εντείνουν τις πολιτικές πιέσεις γύρω από τη Γερμανία, δεδομένων και των διαφωνιών που καταγράφηκαν στο G8.

Στη σύνοδο των 8 ισχυρότερων του πλανήτη ο Ομπάμα επέμεινε στην προσήλωση στην ανάπτυξη με κάθε κόστος, ενώ η Μέρκελ έμεινε αμετακίνητη στη σκληρή λιτότητα και της δημοσιονομική πειθαρχία.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Der Spiegel, σε εκείνη τη συνεδρίαση ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ απευθυνόμενος στον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Φίλιππο Σαχινίδη φέρεται να είπε πως «αν κάναμε τώρα μια μυστική ψηφοφορία για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η συντριπτική πλειοψηφία θα ήταν εναντίον της», ενώ πρόσθεσε ότι «οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι η τελευταία ευκαιρία», και υπογράμμισε ότι εάν και τότε δεν καταστεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση η οποία θα υλοποιήσει τους όρους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, «τότε, τέλος!».

Στην ίδια συνάντηση, σύμφωνα με το Spiegel, ο κ. Σόιμπλε έφερε στη συζήτηση και το θέμα ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, το οποίο θα μπορούσε να διεξαχθεί παράλληλα με τις εκλογές και μέσω του οποίου οι Έλληνες θα έπρεπε με ένα «ναι» στο ευρώ να δεχτούν και το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας. Αυτό το σχέδιο φέρεται να εισηγήθηκε στον Κάρολο Παπούλια η Αγκελα Μέρκελ, σημειώνεται στο δημοσίευμα, ενώ επισημαίνεται και η διάψευση της γερμανικής κυβέρνησης.

Το περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι ιδιαίτερη πίεση στον κ. Σαχινίδη κατά το τελευταίο Eurogroup άσκησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οι οποίοι τόνισαν ότι οι ίδιοι κάνουν το παν για να υλοποιήσουν τους όρους της ΕΕ για την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους, ενώ η Ελλάδα συνεχώς αθετεί τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Και άλλοι ευρωπαίοι υπουργοί φέρεται να υποστήριξαν ότι είναι πάντα οι Έλληνες οι οποίοι με την χαλαρότητά τους ανάβουν πάλι τη φωτιά της μετάδοσης του κινδύνου για το σύνολο της Ευρωζώνης.
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ