2012-05-20 17:10:15
Φωτογραφία για Σενάρια στο υπ. Οικονομικών για να μη στερέψουν τα ταμεία
Του Σωτηρη Νικα*

Τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει το κράτος να διατηρήσει την έστω αναιμική ρευστότητά του εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε περίπτωση που το βασικό σενάριο χρηματορροών ανατραπεί. Η μοναδική ασφαλής επιλογή που υπάρχει είναι να περικοπούν ή να ανασταλούν  κάποιες δαπάνες, ώστε να δοθεί ανάσα στα κρατικά ταμεία εάν δεν έλθουν τα έσοδα που έχουν υπολογιστεί.

Τον Ιούνιο, οι υποχρεώσεις του κράτους ανέρχονται σε περίπου 5 δισ. ευρώ και για να καλυφθούν, έχει ληφθεί υπόψη ότι θα εισρεύσουν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕFSF) περί τα 4 δισ. ευρώ.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την πορεία των εσόδων και των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Μπορεί η τρόικα να μην έχει έρθει και να έχει αναβάλει την προγραμματισμένη αποστολή της στην Αθήνα για μετά τις νέες εκλογές, αλλά σε τεχνικό επίπεδο η συνεργασία και η παρακολούθηση του προϋπολογισμού συνεχίζονται κανονικά.


Αλλωστε, όταν κάποια στιγμή επιστρέψει η τρόικα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει στα χέρια της τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Οπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, η τρόικα -εκτός από τις πολιτικές εξελίξεις- είναι «εξαιρετικώς ανήσυχη» και για τις εξελίξεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό και την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, σημειώνουν ότι υπάρχει ένα βασικό σενάριο πάνω στο οποίο κινούνται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου. Βάσει αυτού, το ρευστό αρχίζει να τελειώνει στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Σημειώνουν, όμως, ότι όλα θα εξαρτηθούν από δύο καθοριστικούς παράγοντες:

1. Την πορεία των φορολογικών εσόδων. Ηδη στο πρώτο 10ήμερο του Μαΐου τα έσοδα είναι κατά περίπου 15% λιγότερα από ό,τι προβλεπόταν ότι θα φθάσουν. Μάλιστα, υπάρχουν προβολές για την πορεία των εσόδων που δείχνουν πως στα τέλη του μήνα μπορεί να είναι και κατά 50% λιγότερα εάν δεν αλλάξει η κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, στο ΓΛΚ παρακολουθούν την εισροή φορολογικών εσόδων και διαπιστώνουν ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα των προβλέψεων επίπεδα.

Στις 23 Μαΐου θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα του πώς κινήθηκαν τα έσοδα στο 20ήμερο του Μαΐου, ενώ κρίσιμες είναι οι τρεις τελευταίες μέρες του μήνα (29 με 31 Μαΐου), καθώς τότε αναμένεται να εισρεύσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 3,6 δισ. ευρώ που έχει υπολογιστεί ότι θα φθάσουν τα φορολογικά έσοδα του Μαΐου.

2. Εάν θα δοθούν τα δάνεια από ΔΝΤ και EFSF. Στον υφιστάμενο προγραμματισμό προβλέπεται να εισρεύσουν περί τα 4,2 δισ. ευρώ από το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται τα κεφάλαια αυτά να μην έρθουν. Η απόφαση είναι καθαρά πολιτική τόσο για το ΔΝΤ όσο και για την Ευρωζώνη, ενώ είναι ξεκάθαρο πως η όποια απόφαση είναι άμεσα συνδεδεμένη και με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωζώνη δεν έδωσε το «πράσινο φως» στην εκταμίευση 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η διάθεση του δανείου είχε εγκριθεί από το Eurogroup. Το ποσό αυτό ενδέχεται να εκταμιευθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

*στην Καθημερινή
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ