2012-05-20 18:46:18
Φωτογραφία για Deutsche Bank: Υπάρχει λύση και να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να καταγγείλει το Μνημόνιο - Θα υιοθετήσει το Geuro...
Μια ριζοσπαστική ιδέα για τη διάσωση της Ελλάδας, τη χρήση ενός παράλληλου νομίσματος, του Geuro, προτείνει το μεγαλοστέλεχος της Deutsche Bank, Thomas Mayer. Το σχέδιο του είναι απλό και βασίζεται σε δύο δεδομένα, ότι  α) οι 'Ελληνες δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ευρώ και β) δεν θέλουν όμως και να συνεχίσουν με τα πακέτα διάσωσης της τρόικας, στη σημερινή τουλάχιστον μορφή τους. Σύμφωνα με τον Mayer, το δίλημμα ευρώ ή μνημόνιο δεν υφίσταται, καθώς υπάρχει και τρίτος δρόμος...

Μέχρι τώρα, οι δρόμοι που μπορούσε να επιλέξει η Ελλάδα ήταν δύο, ή να μείνει στο ευρώ και να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ή να καταγγείλει το μνημόνιο και να φύγει από την ευρωζώνη. Υπάρχει όμως, σύμφωνα με τον Mayer, και μια τρίτη οδός, δεδομένου ότι η υπόλοιπη ευρωζώνη δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας εξαιτίας της πιθανότητας ντόμινο κατάρρευσης.

Τι είναι όμως το Geuro; Ο Mayer εξηγεί το σκεπτικό του:


Καταρχήν, η τρόικα θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα μερικό πάγωμα της οικονομικής βοήθειας, όπου θα συνεχισθεί η στήριξη για για την εξυπηρέτηση του χρέους και τη στήριξη των τραπεζών αλλά θα σταματήσει η χρηματοδότηση των πρωτογενών δαπανών της κυβέρνησης.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να εξισορροπήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τον προύπολογισμό της, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας ευρώ με το να εκδώσει χρεωστικά σημειώματα ως αναγνωρίσεις οφειλών (IoUs) στους πιστωτές της, και να δεσμευτεί για αποπληρωμή μόλις γίνει διαθέσιμο ''φρέσκο'' ρευστό.

Καθώς οι πιστωτές θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τα IoUs για να τακτοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις, αυτά τα εργαλεία θα έπαιζαν το ρόλο παράλληλου νομίσματος - ας το ονομάσουμε Geuro.

Το Geuro θα κατέληγε πιθανότατα να χρησιμοποιείται στις περισσότερες εγχώριες συναλλαγές. Για τις απαραίτητες εισαγωγές τώρα, τα Geuros θα έπρεπε να ανταλλαχθούν με ευρώ, πιθανότατα στο μισό της αξίας τους ή και παραπάνω. Καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός εγχώριων προϊόντων, υπηρεσιών και μισθών θα πληρώνονταν σε υποτιμημένα Geuros, ο τομέας εξαγωγών θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές σε ευρώ και να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητα του έναντι των ξένων προμηθευτών. Η ισοτιμία του Geuro προς το ευρώ θα καθοριζόταν με βάση το έλλειμμα του προϋπολογισμού που καλύπτεται από την έκδοση του παράλληλου νομίσματος.

Το σχέδιο βέβαια του Mayer περιέχει και μια βασική προϋπόθεση, ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να αναλάβει εξ ολοκλήρου τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αποφευχθούν και νέες κεφαλαιακές ελλείψεις.

Με το σχέδιο ''Geuro'' σημειώνει, η Ελλάδα θα πετύχει ό,τι χρειάζεται: Και ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και εσωτερική υποτίμηση για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και να τονώσει την οικονομία.

www.bankingnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ