2017-11-01 16:51:12
Φωτογραφία για Το πιο αλλόκοτο μέρος σε όλο τον πλανήτη
Ο λόγος για το απομακρυσμένο νησί Σοκότρα που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό φυσικό του περιβάλλον και τη σπάνια πανίδα του. Λέγεται ότι το συγκεκριμένο νησί είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της γης και βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό 340 χιλιόμετρα από την ακτή της Υεμένης.

Το ένα τρίτο της χλωρίδας του νησιού, με περίπου 800 φυτά, δεν βρίσκεται πουθενά αλλού στον πλανήτη και έχει χαρακτηριστεί λόγω της ιδιομορφίας του ως το πιο «εξωγήινο μέρος του πλανήτη». Το νησί έχει χαρακτηριστεί επίσης ύψιστης περιβαλλοντικής σημασίας. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά της Σοκότρα είναι το δέντρο «αίμα του δράκου» το οποίο έχει ένα πολύ ιδιαίτερο σχήμα ομπρέλας και το οποίο χρησιμοποιεί τα υπερυψωμένα κλαδιά του για να αιχμαλωτίσει την υγρασία του αέρα.

Το απόλυτο road trip στην Νέα Ζηλανδία!

Στο νησί επίσης ζει ένα είδος κάμπιας που δεν απαντάται σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη
. Πρόκειται για τη γιγάντια θαλάσσια κάμπια που φθάνει μέχρι τα 4 μέτρα μήκος και πάνω από 70 κιλά βάρος. Μάλιστα έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε ανθρώπους. Επιπλέον στο νησί βρίσκουν καταφύγιο πάνω από 140 είδη πουλιών. Άγριες παραλίες και τρομακτικά σπήλαια είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν σχεδόν απόκοσμο Τα βουνά του νησιού έχουν δημιουργηθεί από την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα του παρελθόντος, η οποία είναι υπεύθυνη και για το σύνολο του φυσικού τοπίου στο νησί. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα δέντρα και τα φυτά είναι τόσο «διακριτικά» με την έννοια των λίγων φύλλων, επειδή έπρεπε να εξελιχθούν και να επιβιώσουν σε ένα τέτοιο «εχθρικό» περιβάλλον. Εξάλλου οι ξηρές αμμώδεις παραλίες, τα ασβεστολιθικά σπήλαια και τα απόκρημνα βουνά δεν παρέχουν κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης συνηθισμένης χλωρίδας και πανίδας.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς η Σοκότρα στα ιστορικά χρόνια εμφανίζεται με την ονομασία Διοσκουρίδα στο ελληνικό ναυτικό βοήθημα Περίπλους της Ερυθράς Θαλάσσης τον 1ο αιώνα μ.Χ. Ωστόσο όπως λένε η σύγχρονη ονομασία Σοκότρα δεν συνδέεται με την ελληνική, αλλά αποδίδεται στη σανσκριτική έκφραση «ντβίπα σουκχαντχάρα» που σημαίνει νησί της ευδαιμονίας. Στο αρχιπέλαγος που βρίσκεται η Σοκότρα βρίσκονται ακόμα τρία μικρότερα νησιά, οι Αμπντ αλ Κουρί, Σαμχά και Ντάρσα. Το νησί προστατεύεται ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, προκειμένου να διατηρήσει τα φυτά που έχουν αναπτυχθεί εκεί εδώ και 20 εκατομμύρια χρόνια.

Δείτε τις φωτογραφίες…
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ