2017-11-06 19:00:14
Φωτογραφία για Οργή Μαξίμου για Τσαβούσογλου
► Νευρικότητα σε Αθήνα - Άγκυρα.

► Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση του με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας.

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα να μην εμπλέκει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης στις διαπραγματεύσεις με­ταξύ των δύο χωρών, απέστειλε ο πρωθυπουρ­γός Αλέξης Τσίπρας με την ακύρωση της προ­γραμματισμένης συνάντησής του με τον αντι­πρόεδρο της Τουρκίας Χακάν Τσαβούσογλου.

Το Μαξίμου, με τη μη πραγματοποίηση της συνάντησης εκφράζει έντονη ενόχληση γιατί ο Τούρκος αντιπρόεδρος επέλεξε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θράκη, να επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία της «Τουρκικής Ένωσης Θράκης». «Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά οι μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τη μειο­νότητα είναι υπόθεση που αφορά τον πρωθυ­πουργό και τις δεσμεύσεις του έναντι Ελλήνων πολιτών και όχι θέμα διαπραγμάτευ­σης με την Τουρκία», είναι το σαφές μήνυ­μα που αποστέλλεται από τον Αλ. Τσίπρα.


Τουρκικές προκλήσεις

Η Παρασκευή, ούτως ή άλλως ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα κι όχι μόνο λόγω του ναυαγίου του σκάφους που μετέφερε μετανάστες στην Καλόλιμνο. Οι τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια ξεπέρασαν τα όρια και το ναυάγιο ήταν μόνο η αφορμή. Οι αιτίες του εκνευρισμού της Άγκυρας και του Ερντογάν πρέπει μάλλον να αναζητηθούν αλλού. Πρώτα απ' όλα η Τουρκία διαπίστωσε τις τελευταίες ημέρες ότι στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι απομονωμένη. Όχι μόνο διπλωματικά, αλλά και στρατιωτικά! Η άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου με την κωδική ονομασία «Μέδουσα 5» απέδειξε πως η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών δημιουργεί μια πολύ σημαντική αεροναυτική δύναμη έναντι του μόνιμα άτακτου γείτονα που λέγεται Τουρκία. Και μόνο η ανάγνωση των ναυτικών και αεροπορικών μονάδων που συμμετείχαν στη «Μέδουσα 5» ενισχύει αυτή την άποψη:

Οι Eλληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με 3 φρεγάτες, 2 πυραυλάκατους, 1 κανονιοφόρο, 1 υποβρύχιο, 1 αρματαγωγό, 8 αεροσκάφη F-16,1 αεροσκάφος AWACS, 1 ελικόπτερο Super Puma, 4 ελικόπτερα Chinook, 4 ελικόπτερα ΑΗ 64 και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, ενώ οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις με 1 ελικοπτεροφόρο, 1 φρεγάτα, 2 πυραυλάκατους, 1 υποβρύχιο, 6 αεροσκάφη F-16, 2 αεροσκάφη C-130, 1 αεροσκάφος E2-C και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων και τεχνικής υποστήριξης.

Οι Αιγύπτιοι είχαν εντυπωσιακή παρουσία με το νέο τους ελικοπτεροφόρο «MISTRAL», το οποίο αγόρασαν από τους Γάλλους. Σε αυτό προσνηώθηκαν ελληνικά ελικόπτερα.

Το ελικοπτεροφόρο προοριζόταν για τη Ρωσία, αλλά μετά τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας το «άρ­παξαν» οι Αιγύπτιοι. Είναι παρόμοιο με αυτό που σχεδιάζει να ναυπηγήσει ο Ερντογάν για το τουρκικό ναυτικό. Η παρουσία του ελικοπτεροφόρου της Αιγύπτου στην περιοχή μεταξύ Ρό­δου και Καστελόριζου με ελληνικά ελικόπτερα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία για το αποτέλεσμα που έχει η στρατιωτική συνερ­γασία Αθήνας και Καΐρου.

Δυσκολίες στο Αιγαίο

Η Τουρκία διαπιστώνει ότι στο Αιγαίο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όπως ίσως πίστευε.

Εκτός από τις συνεργασίες που αναπτύσσει η Ελλάδα με χώρες της «γειτονιάς», θεωρείται δεδομένη η αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας. Ήδη κυκλοφορούν πληροφορίες για μεταστάθμευση αμερικανικών αεροσκαφών F-35 σε αεροπορική βάση της Ελ­λάδας με αφορμή την αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος». Στη βάση της Σούδας έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα και αεροσκάφη F-22! Επιπλέον δεν είναι μυστικό ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για τη χρήση ελληνικών αεροπορικών και ναυτικών βάσεων, πέρα από τη Σούδα.

Όλα αυτά προφανώς εκνευρίζουν την Άγκυρα, που έχει να αντιμετωπίσει και μια σειρά άλλων σοβαρών προβλημάτων. Το πιο σοβαρό αυτή την περίοδο είναι το πώς θα «ισορροπήσει» στο τεντωμένο σχοινί των σχέσεών της με Ουάσιγκτον και Μόσχα. Από τις ΗΠΑ αναμένει την παραλαβή F-35 που έχουν προγραμματι­στεί από το 2018 και στη Ρωσία έχει υποσχεθεί ότι θα αγοράσει S-400!

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ[email protected]

(REAL NEWS-05/11/2015 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ