2017-11-08 16:06:21
Φωτογραφία για Η Ευρώπη ετοιμάζεται για νέα συμφωνία στον τομέα της Άμυνας
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters περισσότερες από 20 χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει ατύπως να ενταχθούν στο νέο μοντέλο, που είναι γνωστό ως PESCO.

Συμφωνία στον τομέα της άμυνας, που θα έχει ως κύριο στόχο την ενοποιημένη και αποτελεσματικότερη παραγωγή οπλισμού, αναμένεται να υπογράψουν την επόμενη εβδομάδα πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σχέδιο, γνωστό ως PESCO, είναι προϊόν πολύμηνων συζητήσεων ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία. Αντανακλά την ελπίδα των δύο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δυνάμεων ότι μετά από χρόνια εξάρτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και υπό τη σκιά του Brexit η ΕΕ θα μπορέσει να ενοποιήσει – εν μέρει τουλάχιστον – την παραγωγή οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters περισσότερες από 20 χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει ατύπως να ενταχθούν στο PESCO. Δεν είναι γνωστό εάν ανάμεσά τους βρίσκεται η Ελλάδα.


Η ενοποίηση του σχεδιασμού, θεωρητικά, θα θέσει τέλος σε καταστάσεις όπου η κάθε χώρα αναπτύσσει ή αγοράζει δικά της αμυντικά συστήματα, «εκλογικεύοντας» την παραγωγή.

Ωστόσο, διαφορές παραμένουν ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο όσον αφορά το εύρος των υποχρεώσεων που θα αναλάβουν τα μέλη του PESCO.

Η Γαλλία θα ήθελε ένα σχήμα που θα περιλαμβάνει χρήματα και οπλικά συστήματα, και συνάμα θα μπορεί να δρομολογήσει στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό. Το Βερολίνο από την πλευρά του επιθυμεί μία πιο γενική συμφωνία που θα επιτρέψει στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό χωρών να συμμετάσχουν.

Το PESCO ενδέχεται να αποδειχτεί το μεγαλύτερο άλμα στην αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις τελευταίες δεκαετίες, επιτρέποντάς της να αναβαθμίσει το στρατιωτικό της προφίλ και να ξεφύγει από την αυστηρά «μαλακή» επιρροή που ασκεί χάρη στην εμπορική της δύναμη.

Τα πρόθυμα κράτη μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο όλο σχέδιο στις συναντήσεις των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών στις 13 Νοεμβρίου, ενώ επισήμως το PESCO θα εγκαινιασθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τους «Financial Times».

πηγή:Skai.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ