2017-12-01 09:00:31
Φωτογραφία για Πώς εξορθολόγισε τη βάση του στρατού ο Xi
της Meia Nouwens

Δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι το πρόσφατο 19ο Συνέδριο του Κόμματος στην Κίνα θα παγίωνε την κυριαρχία του προέδρου Xi Jinping έναντι του στρατιωτικού κατεστημένου. Αποκαλύπτοντας μια εξορθολογισμένη Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (CMC), παρείχε επίσης σημαντικές ενδείξεις που υπογραμμίζουν τις συνεχιζόμενες προτεραιότητες του Κινέζου ηγέτη στην προώθηση μεγαλύτερης "συνάφειας” μεταξύ των στρατιωτικών υπηρεσιών, αυξάνοντας την ετοιμότητα για μάχες και διατηρώντας ένα πρόγραμμα κατά της διαφθοράς.

Πριν από πέντε χρόνια, στο 18ο συνέδριο του Κόμματος, η CMC προχώρησε σε μια σημαντική αναδιοργάνωση της ηγεσίας. Όχι μόνο αντικαταστάθηκαν οκτώ από τα κορυφαία 10 μέλη, αλλά ο πρόεδρος της CMC, Hu Jintao αντικαταστάθηκε επίσης από τον τότε γραμματέα της CMC, Xi Jinping, ως εκ τούτου συγκεντρώνοντας την αλυσίδα διοίκησης. Στα πρώτα πέντε χρόνια του Xi, ο ίδιος συνέχισε να αλλάζει το ανώτατο κλιμάκιο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), αντικαθιστώντας κορυφαίους στρατιωτικούς ηγέτες που εμπλέκονται στην εκστρατεία του εναντίον της διαφθοράς, με δικούς του συμμάχους.


Αυτή τη φορά, το μέγεθος της CMC έχει συρρικνωθεί από τα 11 σε επτά συνολικά μέλη και ο Xi δεν πρόσθεσε, όπως κάποιοι σκέφτηκαν ότι θα συνέβαινε, στις συνήθειες δύο θέσεις αντιπροέδρων. Αυτό ίσως πρόδωσε μια απροθυμία να ξεπεράσει τα όρια της παραδοσιακής ηγεσίας του Κόμματος. Επιπλέον, ομοίως τήρησε τον άτυπο κανόνα σχετικά με την ηλικία συνταξιοδότησης, οπότε στενοί σύμμαχοί του, όπως ο πρώην τσάρος εναντίον της διαφθοράς, Wang Qishan, αποσύρθηκε από τη Μόνιμη Επιτροπή.

Ωστόσο τα δύο άτομα που κάλυψαν τις θέσεις του αντιπροέδρου, υποδηλώνουν κάποιες προτεραιότητες. Ο πρώτος τη τάξει αντιπρόεδρος, στρατηγός Xu Qilland (67 ετών), ήταν στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 υπό τον Xi, διοικητής του 8ου στρατού της Πολεμικής Αεροπορίας της PLA. Η θέση του XU στην CMC παραδοσιακά καλυπτόταν από αξιωματικούς του πεζικού. Ο ίδιος, είναι ο πρώτος αξιωματικός της αεροπορίας που διορίζεται στη θέση. Ο διορισμός έχει ξεκάθαρα νόημα σε μια εποχή του δόγματος PLA όπου δίνεται προτεραιότητα στην κοινή λειτουργικότητα, και στην προβολή της ναυτικής και αεροπορικής δύναμης.

Ο δεύτερος τη τάξει αντιπρόεδρος, Στρατηγός Zhang Youxia, 67 ετών, είναι ένας από τους λίγους ανώτερους αξιωματικούς του στρατού με εμπειρία μάχης στον PLA -ένας ενδεχομένως σημαντικός παράγοντας όσον αφορά τις πιθανότητες εκσυγχρονισμού μιας δύναμης που δεν έχει αντιμετωπίσει μάχη ευρείας κλίμακας για δεκαετίες. Προηγουμένως, ο διευθυντής του Τμήματος Ανάπτυξης Εξοπλισμού της CMC, ο Zhang θεωρείται επίσης ένας από τους πιο στενούς συμμάχους του Xi εξαιτίας των οικογενειακών δεσμών -ο ίδιος και ο Xi είναι συγγενείς του Shaanxi και παιδιά επαναστατών.

Η υπόλοιπη CMC έχει μειωθεί από οκτώ άτομα σε τέσσερα τακτικά μέλη και η σύνθεση έχει αλλάξει σημαντικά. Οι επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων, του ναυτικού και της αεροπορίας, έχουν όλοι αποχωρήσει, όπως και οι διευθυντής της στήριξης Logistics της CMC και του τμήματος ανάπτυξης εξοπλισμού.

Ο μόνος που διατήρησε τη θέση του στην CMC από την ομάδα είναι ο 62χρονος ή 63χρονος στρατηγός Wei Fenghe, ο διοικητής της πυραυλικής δύναμης της PLA. Παραμένει στενός σύμμαχος του Xi. Τα νέα πρόσωπα στη CMC είναι ο 63χρονος επικεφαλής του τμήματος προσωπικού Li Zuocheng, άλλος ένας βετεράνος με πολεμική εμπειρία στον πόλεμο Κίνας-Βιετνάμ ο διευθυντής του τμήματος πολιτικής εργασίας στρατηγός Miao Hua, ο οποίος προηγουμένως τέθηκε επικεφαλής του ναυτικού PLA στην προβολή ναυτικής δύναμης, και τελευταίως, ο αντιστράτηγος Zhang Shengmin, 59 ετών, ο οποίος προσχωρεί στη CMC στο πόστο του γραμματέα της επιτροπής επιθεώρησης της πειθαρχίας της CMC. Ο διορισμός του είναι σημαντικός επειδή έχει ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό ιστορικό και ανέλαβε ως γραμματέας από τον στρατηγό Du Jinai, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τους πρώην αντιπροέδρους της CMC, Guo Boxiong και Xu Caihou, οι οποίοι βρέθηκαν μπλεγμένοι στην επιχείρηση κατά της διαφθοράς του Xi στις αρχές του 2017. Όλες μαζί αυτές οι αλλαγές δείχνουν την όλο και περισσότερο συγκέντρωση της εξουσίας λήψης αποφάσεων για την PLA μέσω της CMC και -ξανά- μια περαιτέρω προσπάθεια προς μεγαλύτερη ευθυγράμμιση και διάλυση των φραγμών μεταξύ των υπηρεσιών.

Στην πρώτη ανακοίνωση της CMC μετά από το συνέδριο, που εκδόθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2017, οι νέοι κορυφαίοι Κινέζοι αξιωματικοί του στρατού επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να "ακολουθούν τις εντολές της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής και του προέδρου (Xi Jinping)”. Μετά από την ολοκλήρωση του 19ου Συνεδρίου του Κόμματος, οι αντιπρόεδροι της CMC έχουν δεσμευτεί να "μελετήσουν το πνεύμα του Συνεδρίου και να εξοπλίσουν τον PLA με τη σκέψη του Xi Jinping για τον Σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά για μια νέα εποχή, και να διασφαλίσουν την απόλυτη πίστη και αξιοπιστία”.

Capital.gr

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ