2018-01-16 10:58:25
Φωτογραφία για Το «Murat Terzi», η «Ελλη» και οι... καιρικές συνθήκες


Αρχές δεκαετίας του 2000 τα τμήματα δίωξης ναρκωτικών Αστυνομίας, Λιμενικού και ΣΔΟΕ μαζί 

με την αμερικανική DEA συμμετείχαν σε επιχείρηση για την κατάσχεση τεσσάρων τόνων κοκαΐνης στο ελληνικών συμφερόντων πλοίο «Winner». Το φορτηγό είχε αποπλεύσει από την Κούβα με προορισμό τις ακτές της Γαλικίας στην Ισπανία. Ανοικτά των Καναρίων Νήσων δόθηκε εντολή για ακινητοποίησή του και η αποστολή ανετέθη σε φρεγάτα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Αξιωματούχοι που μετείχαν στην επιχείρηση θυμούνται ότι οι κινήσεις του πολεμικού πλοίου είχαν γίνει άμεσα αντιληπτές από τους ναυτικούς του «Winner», οι οποίοι πρόλαβαν και πέταξαν τα δέματα με την κοκαΐνη στον Ατλαντικό. Από τους τέσσερις τόνους «μαζεύτηκαν» μόλις 30 κιλά, όμως, χάρη σε video που τραβούσε το πλήρωμα της φρεγάτας και αποτύπωνε τις κινήσεις των ναρκεμπόρων να «φουντάρουν» την κοκαΐνη στον ωκεανό, η έρευνα διεσώθη.


Παρόμοια χαρακτηριστικά έχει η αποτυχημένη επιχείρηση για τον έλεγχο (τον Μάιο του 2016) του αλιευτικού «Murat Terzi», που ήταν ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών, νότια της Κρήτης.

 Η υπόθεση ήρθε στο φως από τον βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδο και αφορούσε έρευνα του Λιμενικού και των γαλλικών τελωνείων για την κατάσχεση ηρωίνης 6-8 τόνων από τον Λίβανο με προορισμό τη Λιβύη. Το ύποπτο αλιευτικό αποφασίστηκε να ελεγχθεί τα ξημερώματα της 28ης Μαΐου, ενώ έπλεε 110 μίλια νότια της Κρήτης. Καθώς όμως τα πλωτά του Λιμενικού ήταν επιφορτισμένα με την περιφρούρηση της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Αγιον Ορος, η αποστολή ανετέθη στο πλήρωμα της φρεγάτας «Ελλη» που έπλεε στην περιοχή, μεταφέροντας κλιμάκιο της μονάδας υποβρυχίων αποστολών του Λιμενικού. 

Από το αρχηγείο του Λιμενικού δόθηκαν οδηγίες προς το πλήρωμα του «Ελλη» και τα «βατράχια» της ΜΥΑ, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιδιωκόμενο.

Στη θάλασσα

Σύμφωνα με πηγές από το Λιμενικό, ο κυβερνήτης του «Ελλη» πλησίασε το αλιευτικό σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου και το πολεμικό πλοίο έγινε άμεσα αντιληπτό από τους ναυτικούς του «Murat Terzi» που πέταξαν τα ναρκωτικά στη θάλασσα. 

Αλλες πηγές πηγές ενημέρωσης συμπληρώνουν ότι ενώ οι άνδρες της ΜΥΑ δήλωναν έτοιμοι να φέρουν εις πέρας την αποστολή, δεν τους δόθηκε το πράσινο φως να πραγματοποιήσουν ρεσάλτο στο αλιευτικό, καθώς και ότι ενώ υπεδείχθη στο πλήρωμα της φρεγάτας να περισυνελέξει ένα από τα δέματα με τα ναρκωτικά, αυτό ουδέποτε συνέβη. 

Ετσι, ενώ υπάρχει βίντεο από θερμική κάμερα διάρκειας μιας ώρας στο οποίο εμφανίζονται οι ύποπτοι να ξεφορτώνουν τα ναρκωτικά στο νερό, ουδείς συνελήφθη λόγω έλλειψης πειστηρίων.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο κυβερνήτης του «Ελλη» αποφάσισε να μην επιτρέψει στους κομάντος της ΜΥΑ το ρεσάλτο στο υπό σημαία Τουρκίας «Murat Terzi», φοβούμενος «θερμό επεισόδιο», ενώ άλλοι αξιωματούχοι σχολίαζαν ότι «το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου δεν διαθέτει την εμπειρία και τα αντανακλαστικά για να φέρει εις πέρας μια αστυνομικού τύπου επιχείρηση». 

Η κριτική, πάντως, προκάλεσε την αντίδραση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, το οποίο σε ανακοίνωσή του απέδωσε τη κατάληξη της επιχείρησης στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. «Λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών (άνεμοι έντασης 8 μποφόρ) καθίστατο απαγορευτική η καθαίρεση της λέμβου από τη φρεγάτα για τη διεξαγωγή της νηοψίας».

Στελέχη του Πενταγώνου σημείωναν μεσοβδόμαδα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι αποτελεί πάγια τακτική τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού να συνοδεύουν τα ύποπτα σκάφη σε ασφαλή λιμάνια προκειμένου να γίνεται εκεί ο έλεγχός τους, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του αλιευτικού. Αλλες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν, πάντως, ότι οι άνεμοι στην περιοχή δεν ξεπερνούσαν τα 5-6 μποφόρ.

Γιάννης Σουλιώτης - kathimerini.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ