2018-02-06 22:26:07
Φωτογραφία για Επισκ. Αυγουστίνος Καντιώτης (†) - Όσοι θέλουν να ζουν χριστιανικά, θα διωχθούν
Πέρασε ήδη και η Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, και μέσα απ’ την καρδιά μας πρέπει να πούμε κι εμείς «Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ» (Λουκ. 18:13). Αυτό είναι το θεμέλιο, η αρχή της πνευματικής ζωής. Χωρίς συναίσθηση και μετάνοια είναι αδύνατο να σωθούμε.

Απ’ όλα αυτά θέλω να προσέξετε ένα λόγο, μια προφητεία, του αποστόλου Παύλου. Πού βρισκόταν όταν τα έγραφε αυτά; Στις φυλακές της Ρώμης. Και τι λέει; Ότι «οι θέλοντες ευσεβώς ζην εν Χριστώ Ιησού διωχθήσονται» (Τιμ. Β’ 3:12). Αυτό το λόγο θα ερευνήσουμε.

Τι σημαίνει αυτός ο λόγος; Λέει ότι, όσοι θέλουν να ζουν χριστιανικά, θα διωχθούν. Απόδειξη ότι ο λόγος αυτός είναι αληθινός, είναι εν πρώτοις ο Κύριός μας. Αυτός είναι ο πρώτος που εδιώχθη. Νήπιο ήταν και έφυγε στην Αίγυπτο όταν ο Ηρώδης θέλησε να τον θανατώσει. Και φτωχός έζησε, όσο κανείς άλλος από τα εκατομμύρια των ανθρώπων πάνω στον πλανήτη μας. Ήταν τόσο φτωχός, ώστε είπε· «Οι αλεπούδες έχουν φωλιές και τα πουλιά του ουρανού καταφύγια», αλλά «ο υιός του ανθρώπου ουκ εχει πού την κεφαλήν κλίνη» (Λουκ
. 9:58). Έκανε θαύματα πρωτοφανή. Έζησε ζωή αγία και αναμάρτητη· είναι ο μόνος που είπε· «Τις ελέγχει με περί αμαρτίας;» (Ιωάν. 8:46) Δίδαξε την ωραιότερη διδασκαλία, λόγια αιώνια και αθάνατα. «Ο ουρανός και η γη παρελεύσονται, οι δε λόγοι μου ου μη παρέλθωσι», όπως είπε (Ματθ. 24:35)· ο ήλιος θα σβήσει και τα άστρα θα πέσουν, αλλά τα λόγια μου θα μείνουν αιώνια. Και όμως ο Χριστός εδιώχθη. Εδιώχθη από τους γραμματείς και φαρισαίους. Και δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Και τη Μεγάλη Παρασκευή ο όχλος κάτω από το πραιτώριο, σαν λυσσασμένα σκυλιά, φώναζαν στον Πιλάτο· «Σταύρωσον, σταύρωσον αυτόν» (Λουκ. 23:21).

Εδιώχθη ο Χριστός. Εδιώχθησαν ακόμα οι απόστολοι και είχαν όλοι σχεδόν μαρτυρικό θάνατο. Εδιώχθησαν οι διδάσκαλοι και πατέρες της Εκκλησίας, όπως ο Χρυσόστομος και ο Βασίλειος και άλλοι. Εδιώχθησαν οι Χριστιανοί των πρώτων αιώνων επί τριακόσια χρόνια –τόσο βάσταξαν οι διωγμοί, και τελείωσαν με τον Μέγα Κωνσταντίνο. Εδιώχθησαν επίσης οι Χριστιανοί στα χρόνια της τουρκοκρατίας, και έχουμε τότε τους νεομάρτυρες.

Διωγμοί έγιναν ακόμα και στις ημέρες μας. Η εποχή μας είναι η πιο αμαρτωλή από κάθε άλλη. Αν μαζέψουμε το αίμα που χύθηκε σε δύο παγκοσμίους πολέμους, θα φτιάξουμε μια λίμνη απέραντη. Σφαγή μεγάλη έγινε. Στη Ρωσία ο χριστιανισμός διώχθηκε επί 75 χρόνια. Οι εκκλησίες έκλεισαν· έγιναν μαγαζιά, κινηματογράφοι, αποθήκες. Οι ιερείς εσφάγησαν ή τους έστειλαν στην εξορία. Έκλεισαν στα ψυχιατρεία τους καλύτερους Ρώσους Χριστιανούς. Δεν τολμούσε κανείς ούτε το σταυρό του να κάνει. Τώρα βέβαια οι διώκτες νικήθηκαν. Σήμερα, την αγία αυτή ημέρα, χτυπούν και στη Ρωσία οι καμπάνες, και οι Ρώσοι δοξάζουν και ευλογούν το Θεό, και τον λατρεύουν από τα βάθη της καρδιάς τους, λέγοντας όπως ο Τελώνης «Ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ». Αν πάτε στις ρωσικές εκκλησίες στη Μόσχα, θα τους δείτε όλους να στέκονται με προσοχή κι όταν βγαίνουν τα άγια, γονατίζουν όλοι και ψάλλουν. Πέρασαν όμως από μεγάλο διωγμό.

Στην πατρίδα μας δεν υπάρχει σήμερα τέτοιος διωγμός, φανερός. Υπάρχει διωγμός έμμεσος, κρυφός. Ποιος είναι αυτός ο διωγμός; Να, λόγου χάριν αυτό που γίνεται στα σχολεία· δε λέω σε όλα, σε αρκετά πάντως. Υπάρχουν υλιστές δάσκαλοι και καθηγητές που, επηρεασμένοι από αθεϊστικές ιδέες, δεν ανέχονται τα παιδιά ούτε το σταυρό τους να κάνουν –φοβερό πράγμα!–, και διδάσκουν άθεα πράγματα λέγοντας ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον χιμπαντζή. Στο σπίτι επίσης μερικές φορές τα παιδιά δεν τολμούν να δείξουν ενδιαφέρον για την Εκκλησία· υπάρχουν σπίτια άθεα, που οι γονείς εμποδίζουν τα παιδιά τους να εκκλησιαστούν, να εξομολογηθούν, να πάνε στο κατηχητικό σχολείο. Άλλοτε κάθε σπίτι ήτανε μια εκκλησία, τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Ο Παύλος προφήτευε· «Οι θέλοντες ευσεβώς ζην… διωχθήσονται». Και πράγματι διώκονται σήμερα οι Χριστιανοί που θέλουν να ζήσουν με ευσέβεια.

Πιστοί και αφοσιωμένοι λοιπόν. Έχοντας υπ’ όψιν τον προφητικό αυτό λόγο του αποστόλου «Οι θέλοντες ευσεβώς ζην… διωχθήσονται», ας μείνουμε κι εμείς σταθεροί και ακλόνητοι. Κι αν ακόμα υποθέσουμε ότι μέσα στο σπίτι σου δεν πιστεύει κανένας άλλος, εσύ να πιστεύεις. Κι αν ακόμα όλη η πόλις ή το χωριό σου γονατίσει στα είδωλα και αρνηθεί το Χριστό, εσύ να πιστεύεις. Κι αν ακόμα όλη η χώρα σου εγκαταλείψει τη χριστιανική πίστη και την Εκκλησία, εσύ να πιστεύεις στο Χριστό, όπως δίδαξαν οι άγιοι απόστολοι και οι πατέρες, οι τοπικές και οικουμενικές Σύνοδοι. Κι αν ακόμα σ’ ολόκληρο τον πλανήτη δεν υπάρχει κανένας άλλος ορθόδοξος Χριστιανός και μείνεις ολομόναχος, εσύ να πιστεύεις. Μείνε εδραίος και αμετακίνητος. Στο τέλος θα νικήσει ο Χριστός. Δε θα νικήσει ο αντίχριστος, δε θα νικήσουν οι άθεοι και οι άπιστοι, θα νικήσει εκείνος, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Ένας διώκτης του χριστιανισμού, ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, την ώρα που πέθαινε στο πεδίο της μάχης, ομολόγησε και είπε «Νενίκηκάς με, Ναζωραίε», Ναζωραίε, με νίκησες. Ιησούς Χριστός νικά. Ο Χριστός είναι αήττητος.

Όλοι λοιπόν, άντρες, γυναίκες και παιδιά, κοντά στο Χριστό. Και μακριά από το σατανά και τις σατανικές διασκεδάσεις, όπως είναι τις ημέρες αυτές τα καρναβάλια. Ευλογημένος όποιος υπακούει στη βουλή του Χριστού και εγκαταλείπει τις ειδωλολατρικές αυτές τελετές. Ενώ δυστυχισμένος όποιος συμμετέχει στα καρναβάλια, όπου ξοδεύονται εκατομμύρια για το διάβολο, για γλέντια και διασκεδάσεις. Τις άγιες αυτές ημέρες ας είμαστε πιο προσεκτικοί. Γιατί έρχεται θύελλα στον κόσμο, κι ο Θεός να φυλάει, να φυλάει μικρούς και μεγάλους, όλο το λαό του. Θα είναι τραγικό, ενώ πρέπει να είμαστε σε προσευχή και σε δέηση, εμείς να γλεντοκοπούμε.

Ο Θεός ας γίνει ίλεως, δια πρεσβειών της υπεραγίας Θεοτόκου και πάντων των αγίων. Αμήν.

Περιοδικό ‘Οσιος Φιλόθεος της Πάρου 13, σελ 6.
Πηγή
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ