2018-02-07 20:00:11
Φωτογραφία για Εννιά λόγοι για να απολαμβάνουμε τον ύπνο μας!
Κλείνουν τα μάτια μας, μας παίρνει ο ύπνος στον καναπέ αλλά επιμένουμε να μείνουμε ξύπνιες; Κι όμως! Υπάρχουν 9 βασικοί λόγοι που αποδεικνύουν πως τα οφέλη του ύπνου ενισχύουν όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την καλή μας ψυχολογία!

Σε περιπτώσεις που τα μάτια μας κλείνουν και σκεφτόμαστε να μείνουμε ξύπνιες για περισσότερο χρόνο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναθεωρήσουμε, άμεσα! Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πως η απώλεια του ύπνου μάς κοστίζει περισσότερο από όσο φανταζόμαστε.

Συγκεκριμένα, η απώλεια μίας ώρας ύπνου δείχνει πως καθυστερεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά δύο χρόνια! 

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 3.000 μαθητές. Όσοι κοιμούνταν ακόμα και 15 λεπτά παραπάνω έπαιρναν άριστους βαθμούς, ενώ αντίστοιχα, όσοι έχαναν γύρω στη μία ώρα ύπνου είχαν πολύ χαμηλότερες επιδόσεις, από ό,τι συνήθως, την επόμενη ημέρα. 

Άλλες έρευνες δείχνουν πόσο πολύ επηρεάζει η έλλειψη ύπνου την ψυχολογική μας διάθεση. Όσο λιγότερο κοιμόμαστε, τόσο περισσότερο εστιάζουμε στις άσχημες στιγμές, απομακρύνοντας από το μυαλό μας τις όμορφες αναμνήσεις.

Υπάρχουν, όμως, ακόμα 9 βασικοί λόγοι που προτρέπουν να κλείσουμε επιτέλους, το τηλέφωνο και να κοιμηθούμε νωρίτερα το βράδυ... Τι θα αποκομίσουμε;

1. Προστασία στην καρδιακή λειτουργία

Η έλλειψη ύπνου επιβαρύνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανωμαλίες στη λειτουργία της καρδιάς.

2. Μείωση του στρες

Όσο περισσότερες ώρες ύπνου χάνουμε, τόσο ευκολότερα το σώμα και το μυαλό μας εισέρχονται σε κατάσταση στρες!

3. Δράση κατά των φλεγμονών

Οι ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται στον οργανισμό μας, ακόμα και από τις μικρές απώλειες του ύπνου, οδηγούν προσθετικά σε χρόνια φλεγμονή, στοιχείο που επιβαρύνει κατά πολύ την υγεία μας καθώς γερνάμε.

4. Περισσότερη ενέργεια

Το έχουμε διαπιστώσει, ήδη! Όσο πιο ξεκούραστες και αναζωογονημένες ξυπνάμε το πρωί, τόσο περισσότερη ενέργεια διαθέτουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

5. Βελτίωση της μνήμης

Καθώς το σώμα μας ξεκουράζεται, ο εγκέφαλός μας δραστηριοποιείται διεξάγοντας τις απαραίτητες συνδέσεις μεταξύ των γεγονότων, των συναισθημάτων και της μνήμης.

6. Μείωση του βάρους

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ισορροπία των ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη (γρελίνη και λεπτίνη), οπότε όσο λιγότερο κοιμόμαστε τόσο περισσότερο αυξάνεται και ο κίνδυνος παχυσαρκίας!

7. Αποφυγή της κατάθλιψης

Είναι γνωστό πως ο ύπνος επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης. Εάν λοιπόν, κοιμόμαστε από 7-9 ώρες κάθε βράδυ, δημιουργoύμε μια επιπλέον ασπίδα προστασίας κατά της κατάθλιψης.

8. Αύξηση της γνωστικής λειτουργίας

Όταν ακολουθούμε το ρολόι του σώματός μας για τις ώρες του ύπνου, εκτός από τη μνήμη βελτιώνεται η γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου και η διάθεσή μας, δηλαδή γινόμαστε εξυπνότερες! Οπότε, ακόμα και μια μικρή μεσημεριανή σιέστα προστατεύει τη διανοητική μας υγεία.

9. Προστασία στο σώμα

Τα κύτταρα του σώματός μας παράγουν περισσότερη πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια του ύπνου, ώστε να διαμορφώσουν τις δομικές τους μονάδες με αποτελεσματικότερο τρόπο και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της υγείας μας.

Από την Άντζελα Μολφέτα

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ