2018-02-21 19:48:59
Φωτογραφία για Άρειος Πάγος: Μια ιστοσελίδα και ο διαχειριστής της δεν είναι υπεύθυνοι για τα σχόλια των χρηστών
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα elawyer και τον δικηγόρο Βασίλη Σωτηρόπουλο ο Άρειος Πάγος, ανέτρεψε την αντίθετη απόφαση του Εφετείου Αθηνών, κατά την οποία ο διαχειριστής ιστοσελίδας έχει αντικειμενική ευθύνη για τα σχόλια που αναρτούν οι αναγνώστες, ακολουθώντας  την ίδια θέση που είχε λάβει για την ίδια υπόθεση τόσο το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών καθώς και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Στην υπόθεση, τα δικαστήρια της ουσίας είχαν απορρίψει τον ισχυρισμό του εναγόμενου ότι «ο διαχειριστής της ιστοσελίδας δεν νοείται να έχει προληπτική ευθύνη για τα σχόλια των χρηστών, καθώς ως προς το πεδίο φιλοξενίας σχολιασμού είναι "φορέας παροχής υπηρεσίας Κοινωνίας της Πληροφορίας" και όχι ιδιοκτήτης μέσου ενημέρωσης ώστε να ευθύνεται αντικειμενικά για όλο το περιεχόμενο που φιλοξενεί σαν να το είχε επιλέξει».

Όμως μετά από έφεση, ο Άρειος Πάγος με την απόφαση 1425/2017, έκρινε δεκτούς τους δύο λόγους αναίρεσης. Συγκεκριμένα κρίθηκε ότι δεν εφαρμόζεται ο Νόμος Περί Τύπου ως προς την φιλοξενία σχολίων ώστε να ευθύνεται γι΄αυτά ο ιδιοκτήτης του ιστοτόπου. Κρίθηκε όμως και ότι ο διαχειριστής ενός ιστοτόπου είναι "φορέας παροχής υπηρεσίας κοινωνίας της πληροφορίας" και ως εκ τούτου δεν ευθύνεται προληπτικά για τις πληροφορίες που αναρτούν οι ενδιαφερόμενοι αλλά μόνο εφόσον του επισημανθεί ότι υπάρχουν παράνομες πληροφορίες και δεν τις διαγράψει άμεσα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ