2018-02-25 11:36:24
Φωτογραφία για Εβδομάδα αποφάσεων για την αναβάθμιση των F-16 από ΗΠΑ
► Η αναβάθμιση αφορά 85 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. 

► Βασικό πρόβλημα παραμένει η εκκίνηση του προγράμματος και δη οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν το 2018. 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα κριθεί αν η αναβάθμιση 85 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α) θα υλο­ποιηθεί τελικά, αν δηλαδή υπάρξει συμφωνία με τους Αμερικανούς. Σήμερα και αύριο καταφθάνουν στην Αθήνα εννέα εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον ταξίαρχο Ντίτερ Μπάρεϊς, διευθυντή Σχεδιασμού, Προγραμμάτων και Αναλύσεων της Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Τους εννέα εκπροσώπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα συνοδεύουν και οκτώ στελέχη της Λόκχιντ Μάρτιν, προκειμένου να εντοπίσουν αν είναι δυνατόν να γεφυρωθεί η διαφορά που υπάρχει με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να προχωρήσει η ανα­βάθμιση των 85 πιο σύγχρονων εκδοχών των F-16 της Π.Α. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το βασικό πρόβλημα παραμένει η εκκίνηση του προγράμματος και δη οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν το 2018
. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή η πρώτη δόση (2018) υπολογίζεται στα 400-450 εκατ. ευρώ, με τις δόσεις για τα επόμενα δύο χρόνια να κυμαίνονται στα 200 εκατ. Κάτι τέτοιο αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες διαπραγμα­τεύσεις ωστόσο τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Από την πλευρά της Π.Α. επιθυμούν η δια­πραγμάτευση να κλείσει ει δυνα­τόν άμεσα, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της αρχικής δαπάνης μπο­ρεί να καλυφθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό της. Παράλληλα, οι αξιωματικοί γνωρίζουν πολύ καλά, ότι αν χαθεί και αυτή η ευ­καιρία, μετά την άνοιξη η χώρα μπορεί να μπει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, κατά την οποία, όπως έχει δείξει η πολυετής εμπειρία, ακόμη και οι σημαντικές αποφάσεις «παγώνουν». 

Τα στελέχη της Π.Α. γνωρίζουν καλά ότι η αναβάθμιση είναι απαραίτητη προκειμένου ο στόλος των F-16 να μπορεί να «συνερ­γαστεί» (interoperability) με F-35, όταν η Ελλάδα κατορθώσει να προχωρήσει προς την κατεύ­θυνση του αεροσκάφους 5nς γενιάς. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει το πολύ κοντινό γεγονός της απόλυτης ανατροπής της ισορροπίας στο Αιγαίο, καθώς από φέτος η Τουρ­κία θα αρχίσει να προμηθεύεται F-35. Τα πρώτα δύο αεροσκάφη θα παραδοθούν φέτος στην Τουρ­κία, ενώ το 2019 θα ακολουθήσουν ακόμη τέσσερα. Αυτά τα πρώτα έξι αεροπλάνα θα παρα­μείνουν ώς το τέλος του 2019 στην Αμερική προκειμένου να εκπαιδευθούν σε αυτά οι πρώτοι Τούρκοι χειριστές. Κατά τα έτη 2020, 2021 και 2022, η τουρκική αεροπορία θα παραλαμβάνει οκτώ αεροσκάφη κάθε χρόνο, γεγονός που σημαίνει ότι σε τέσσερα χρό­νια από σήμερα, θα μπορεί να παρατάξει συνολικά 30 F-35. 

Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ 

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-24/02/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ